Fibrilatie atriala - Ce este o aritmie?

Fibrilatie atriala – Ce este o aritmie?

0 Shares
0
0
0

O aritmie (sau disritmie) sunt ritmuri anormale in inima, care pot provoca inima pentru a pompa mai putin eficient.

In conditii normale, pe masura ce impulsul electric se misca prin inima, se contracta de 60 pana la 100 de ori pe minut. Fiecare contractie reprezinta o bataie a inimii. Atriile se contracta cu o fractiune de secunda inainte de ventriculi, astfel incat sangele pe care il contin sa se goleasca in ventriculi inainte de a se contracta.

In anumite conditii, aproape tot tesutul cardiac este capabil sa initieze o bataie sau sa devina stimulatorul cardiac. O aritmie apare atunci cand:

  • Stimulatorul cardiac natural produce o rata sau un ritm anormal.
  • Banda normala de conducere este intrerupta.
  • O alta parte a inimii isi asuma rolul de stimulator cardiac.

Ce este electrocardiograma (ECG)?

Activitatea electrica a inimii este masurata printr-o electrocardiograma (ECG sau EKG). Prin plasarea electrozilor in locuri specifice pe corp (piept, brate si picioare), se poate obtine o reprezentare grafica sau urmarita a activitatii electrice. Modificarile unui EKG normal pot indica aritmii, precum si alte afectiuni legate de inima.

Cum stie medicul ce inseamna un EKG?

Aproape toata lumea stie cum arata cursa sau graficul EKG. Dar ce inseamna asta?

  • Prima crestatura mica din partea de sus a unei urme ECG se numeste “val P”. Unda P indica faptul ca atriile (cele doua camere superioare ale inimii) sunt stimulate electric sa pompeze sange in ventriculi.
  • Urmatoarea parte a traseului este o sectiune scurta in jos, care este conectata cu o sectiune inalta in sus. Aceasta parte se numeste complexul “QRS”, care indica faptul ca ventriculii (cele 2 camere inferioare ale inimii) sunt stimulati electric pentru a pompa sangele. Afla aici daca se poate trai cu fibrilatia artiala.
  • Segmentul plat scurt in sus care urmeaza se numeste “segmentul ST”. Segmentul ST indica timpul care trece de la sfarsitul unei contractii a ventriculilor pana la inceperea perioadei de repaus anterioare.
  • Curba ascendenta care urmeaza se numeste “valul T”. Unda T indica perioada de repaus a ventriculilor.

Cand medicul dumneavoastra studiaza EKG-ul, el sau ea se uita la dimensiunea si lungimea fiecarei parti a EKG. Variatiile in ceea ce priveste dimensiunea si lungimea diferitelor parti ale traseului ar putea fi semnificative. Urmarirea fiecarui sunt pe un EKG cu 12 plumbi va fi diferita, dar va avea aceleasi elemente de constructie descrise mai sus. Fiecare sunt al celor 12 conduce “priveste” o anumita parte a inimii, astfel incat variatiile unui sunt ar putea indica o problema in zona inimii asociata cu acel sunt.

Ce este fibrilatia atriala?

Fibrilatia atriala, numita si fibrilatie atriala, este un tip de aritmie. In fibrilatia atriala, semnalele electrice din atrii (cele doua camere mici ale inimii) sunt trimise foarte repede si incontrolabil.

Conform celor mai recente recomandari ale Colegiului American al Medicilor si ale Academiei Americane a Medicilor de Familie, pentru majoritatea pacientilor cu fibrilatie atriala, incetinirea ritmului cardiac cu atenolol, metoprolol, diltiazem sau verapamil este cel mai potrivit tratament. Pacientii cu fibrilatie atriala ar trebui sa primeasca diluanti de sange pentru a preveni embolia, cu exceptia cazului in care au o afectiune care ar face anticoagularea periculoasa (de exemplu, alcoolismul cu caderi frecvente).

0 Shares
You May Also Like