Care este diferenta dintre radiologie si imagistica medicala?

Care este diferenta dintre radiologie si imagistica medicala?

0 Shares
0
0
0

Radiologia si imagistica medicala sunt impletite in diagnosticul medical. Radiologia este o ramura a medicinei care foloseste energie radianta in diagnosticul si tratamentul bolilor. Practicantii de radiologie sunt numiti radiologi si utilizeaza tehnologia imagistica in diagnosticul si tratamentul pacientilor.

Imagistica medicala este o tehnologie utilizata de radiologi , in special in scopuri de diagnostic. Desi cuvantul „radiologie” pare ca implica radiatii, nu este intotdeauna cazul – de exemplu, RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) si ultrasunetele nu folosesc radiatii in tehnologiile lor de imagistica medicala.

Un radiograf este un profesionist medical care efectueaza scanarea pacientilor. Radiologii sunt medici care interpreteaza rezultatele imagisticii medicale si transmit rezultatele lor medicilor care au comandat testele. Radiologii pot determina de asemenea eficacitatea tratamentului, monitorizand rezultatele testelor ulterioare, dupa administrarea tratamentului.

Tipuri de radiologie de diagnostic si imagistica medicala

Cele mai comune tehnologii de imagistica medicala utilizate de radiologi sunt urmatoarele:

  • Radiografie – Aceasta tehnologie foloseste radiatii cu doze mici si o placa specializata pentru a produce imagini din interiorul corpului, in special oasele si articulatiile. Aceasta este cea mai frecvent utilizata tehnologie de imagistica medicala datorita rezultatelor sale rapide si a costului relativ ieftin. Razele X digitale utilizeaza mai putine radiatii si sunt utilizate in aceleasi scopuri.
  • Scanare tomografica computerizata (CT) – Aceasta utilizeaza tehnologia cu raze X pentru a face fotografii cu fiecare unghi al corpului. O scanare CT ofera informatii 3D foarte detaliate, care sunt utile nu numai pentru diagnostic, ci si pentru planificarea si monitorizarea tratamentului. O scanare CT poate detecta tulburari osoase si musculare, mase, tumori, leziuni si sangerari interne.
  • Imagistica prin rezonanta magnetica – RMN utilizeaza un magnet mare si puternic si unde de radiofrecventa pentru a crea imagini 3D ale organelor si tesuturilor din corpul dumneavoastra. Un RMN poate detecta tumori, leziuni, leziuni si infectii. Un beneficiu atractiv al acestui tip de tehnologie de imagistica medicala este ca RMN nu foloseste radiatii.
  • Mamografie – Aceasta utilizeaza radiatii cu doze mici pentru a detecta cancerul de san in stadii incipiente. Mamografia digitala necesita o doza de radiatie mult mai mica pentru a produce imagini de inalta calitate ale tesutului mamar.
  • Medicina nucleara – Acest tip de imagistica medicala foloseste trasoare radioactive injectate intr-o vena pentru a produce imagini ale organelor si structurilor interne. Medicina nucleara este utilizata pentru a diagnostica unele tipuri de cancer, probleme gastro-intestinale si tulburari endocrine.
  • Ultrasunete – Aceasta tehnologie produce imagini in timp real in timp real pe ecranul computerului, pe masura ce radiograful sau tehnicianul deplaseaza sonda cu ultrasunete in jurul zonei corpului in cauza. La fel ca RMN-ul, ultrasunetele nu folosesc radiatii – motiv pentru care este atat de des utilizat pentru femeile insarcinate in privirea bebelusului in uter.
  • Elastografie – Cand discutam despre elastografie Cluj sau sonoelastografie, mentionam faptul ca aceasta este o procedura care aduce informatii care cu ultrasonografia conventionala ar fi imposibil sau foarte dificil de adus. Elastografia este o metoda imagistica deosebit de utila in ceea ce priveste diferentierea maselor mamare, si se face in asociere cu ecotrafia in scara gri si Doppler, dar si cu mamografia.

Avantajele si riscurile screeningului

Fiecare test de screening prezinta beneficii si riscuri, motiv pentru care este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a efectua orice test de screening, cum ar fi o mamografie, o elastografie sau orice alta procedura.

Acestea sunt in mare parte, cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste diferenta dintre radiologie si imagistica medicala. Cand veti avea nevoie de o asemenea procedura, cu siguranta specialistii care se ocupa de efectuarea acestor examinari, va vor aduce la cunostinta si potentialele riscuri, dar si diferite alte informatii necesare.

0 Shares
You May Also Like