Ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi o gradinita?

Ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi o gradinita?

0 Shares
0
0
0

Aceasta este una dintre cele mai importante decizii pentru parinti, deoarece influenteaza dezvoltarea sociala, personala si afectiva a copiilor.

Cauti o gradinita privata in Bucuresti? Iata una ce e ridica la standardele tale accesand linkul anterior

Fiecare experienta sau interactiune pe care o fac minorii in primii ani de viata are un impact asupra comportamentului lor viitor. De fapt, 80% din dezvoltarea creierului are loc in primii patru ani de viata ai unei persoane. Potrivit raportului ministerului Educatiei “educatia in acest stadiu este esentiala deoarece imbunatateste conditiile fizice, abilitatile motorii, abilitatile afective si sociale, limbajul si posibilitatile de rezolvare a problemelor intr-un mod creativ”.

Alegerea gradinitei in care copiii isi incep pregatirea initiala devine apoi o decizie importanta.

Factori de luat in considerare:

La momentul inceperii cautarii, verificati daca gradina angajeaza profesori licentiati in pedagogie, cu un tratament cald, afectuos si respectuos fata de copii. De asemenea, institutia include si alte categorii de personal, cum ar fi terapeuti, personal medical (asistenti medicali) si coordonatori care garanteaza siguranta fizica si psihica a copiilor.

  1. Trebuie observat daca gradina ofera facilitati bine adaptate si relevante pentru invatare, precum si pentru a ajuta minorii in fiecare zi: bai suficiente, spatii de agrement, altele pentru a efectua lucrari manuale, camere spatioase si sali de mese adecvate si igienice.
  2. Numarul de elevi pe clasa. Pentru multi parinti. Acesta este cel mai important criteriu atunci cand se alege gradinita in care isi inscriu copii: faptul ca nicio sala de clasa nu are mai mult de opt-zece copii. Cautam atentie personalizata. Conform ghidurilor secretariatului pentru Integrare Sociala, numarul copiilor per cadru didactic nu trebuie sa depaseasca zece. In cazul trecerii acestuia, in fiecare clasa trebuie sa fie prezenti un profesor titular si un asistent care asigura acompaniamentul.
  3. Acestea trebuie adaptate nevoilor copilului si nu invers, spun expertii. Pentru aceasta, este esential sa se observe personalitatea si nevoile copilului ca individ si sa se caute o gradinita care sa se adapteze preocuparilor lor: mai creativa, care se afla in mediul rural, in oras etc.
  4. Pentru unii parinti este esential ca, copiii sa aiba acces la activitati alternative care sa permita copilului sa-si stimuleze dezvoltarea psihomotorie. “Lasa-l sa invete distrandu-se”, spun expertii pedagogi.
  5. Identificarea tipului de formare oferit de aceste institutii. Pentru unii psihologi specialisti in educatie neurolingvistica predarea initiala se concentreaza in majoritatea cazurilor in care “copilul este competitiv” deoarece se dezvolta intr-un “spatiu al constructiei dirijate”: profesorul transmite cunostintele prin ghiduri elevilor. In comparatie cu acest model traditional, explica pedagogii, exista si alte alternative care stimuleaza simtul umanist, observarea, experimentarea si performanta muncii manuale.
  6. Odata ce gradinita este aleasa in conformitate cu punctele anterioare, este necesar sa se controleze adaptarea copilului la noul mediu: starea lui de spirit, daca isi ia la revedere fericit atunci cand trebuie sa mearga la gradinita sau daca ajunge fericit dupa a doua zi…

Aceste criterii de alegere vor fac nu doar parintii multumiti de alegerea facuta dar vor contribui si la fericirea celor mici, care de altfel, e cea mai importanta.

De ce e bine ca cei mici sa mearga la gradinita?

In mod ideal, gradinita va fi o introducere lina si insorita in scoala reala pentru copilul tau, deoarece asteapta scena pentru restul educatiei sale. Desi niciun program nu este perfect, unele sunt mai bune decat altele. Aflati ce le deosebeste si cum puteti obtine cel mai bun inceput posibil pentru copilul dvs. – indiferent de optiunile dvs. (

In primul rand, ia in considerare obiectivul unui bun program de gradinita. Gradinita ofera copilului dvs. posibilitatea de a invata si exersa abilitatile esentiale sociale, emotionale, de rezolvare a problemelor si de studiu pe care le va folosi pe parcursul scolii sale.

Dezvoltarea stimei de sine este unul dintre obiectivele importante ale gradinitei. Acesta este procesul de a-i ajuta copilul sa se simta bine despre cine este si increzator in capacitatea sa de a aborda provocarile invatarii. Cartile pot fi de un mare ajutor in acest sens – aceste optiuni ajuta la cresterea increderii in copii.

Gradinita preda cooperarea: abilitatea de a lucra, de a invata si de a se intelege cu ceilalti. Un an in gradinita ofera copilului dvs. posibilitatea de a invata rabdarea, precum si capacitatea de a lua randul sau, de a impartasi si de a asculta pe ceilalti – toate abilitatile de invatare sociala si emotionala pe care le va folosi de-a lungul anilor de scoala si nu numai.

Majoritatea copiilor sunt curiosi in mod natural, dar unii nu stiu cum sa se concentreze sau sa foloseasca aceasta curiozitate. Gradinita este un moment pentru a starni si directiona curiozitatea si dragostea naturala a copilului pentru invatare.

Intrebati orice numar de educatori si parinti si veti obtine multe descrieri diferite ale gradinitei ideale. Dar exista anumite acorduri de baza intre educatori cu privire la ceea ce face un program bun.

Extindeti capacitatea copilului dvs. de a invata despre (si din) lume, de a organiza informatii si de a rezolva probleme. Acest lucru ii mareste sentimentele de auto-valoare si incredere, capacitatea sa de a lucra cu ceilalti si interesul sau pentru sarcini provocatoare.

Oferiti o combinatie de activitati formale (initiate de profesor) si informale (initiate de copii).Temele si proiectele permit copilului  sa lucreze atat pe cont propriu, cat si in grupuri mici.

 

0 Shares
You May Also Like