Tehnician Asistenta sociala: isi cunosc rolurile si responsabilitatile

Tehnician Asistenta sociala: isi cunosc rolurile si responsabilitatile

0 Shares
0
0
0

Intr-o societate in care conflictul este la ordinea zilei, iar schimbarile sunt constante, tehnician asistent social joaca un rol fundamental. Vorbim despre profesionistul care intervine pe grupuri in situatii de risc sau excludere pentru a gasi o solutie care sa favorizeze coexistenta.

Asistenta sociala este domeniul de studiu care face parte din stiintele sociale, umaniste si interventia comunitatii. Asistentii sociali lucreaza in domeniul drepturilor omului si sunt responsabili pentru asigurarea unor valori precum diversitatea, egalitatea si respectul. Prin urmare, ei sunt profesionistii care mediaza in domenii precum protectia civila, migratia, sanatatea, sectorul educational sau de afaceri.

Pentru a realiza acest lucru, asistenta sociala utilizeaza functii despre justitia sociala si comportamentul uman. In continuare, veti vedea care sunt principalele roluri ale asistentilor sociali pentru a stabili relatii umane de calitate.

Vrei sa te specializezi in domeniu?

Consultati   in asistenta sociala si deveniti un profesionist expert in acest domeniu.

Functiile asistentului social

In linii mari, principalele sarcini ale asistentului social sunt: prevenirea, educarea, promovarea insertiei in societate si supravegherea fiecarui caz.

Rolul preventiv

Profesionistul din domeniul educatiei sociale actioneaza asupra posibilelor cauze ale problemelor atat la nivel individual, cat si colectiv. Pentru a aborda conflictele, asistentul este responsabil de elaborarea orientarilor de interventie in contexte specifice de risc social.

Atentie directa

De asemenea, este esential sa se ofere ingrijire si sprijin persoanelor sau grupurilor aflate in situatii de risc. Obiectivul este ca ei sa ajunga sa raspunda la conflictele sociale de zi cu zi. Pentru a realiza acest lucru, specialistul promoveaza dezvoltarea facultatilor fiecarei persoane pentru a putea face fata in mod autonom situatiilor conflictuale pe care le-ar putea experimenta in viitor.

Planificare

O alta functie a asistentului social este de a efectua o analiza a realitatii. Un studiu care va ajuta sa evaluati posibilele conflicte care se pot dezvolta. Ideea este de a executa un plan de actiune care contine obiectivele cazului cu posibilitatile de acompaniament si evaluare. Ce se poate face la nivel microsocial sau macrosocial. Primul se refera la proiectarea de tratamente, interventii si proiecte sociale. In timp ce, al doilea, corespunde designului de programe si servicii sociale.

Functia de predare

Munca si educatia sociala sunt doua concepte care merg mana in mana. Prin urmare, profesionistul isi exercita, de asemenea, un rol educational pentru a disemina cunostinte despre cum sa rezolve problemele care apar si care pot aparea in viitor.

Promovarea incluziunii sociale

Aceasta functie se refera la restaurarea, conservarea sau imbunatatirea capacitatilor de autodeterminare si functionare a indivizilor si colectivelor. Actiuni care pot fi realizate prin politici sociale specifice care acopera anumite nevoi sociale.

Evaluare

Profesionistul ar trebui, de asemenea, sa supravegheze munca si sa verifice daca se obtin rezultatele asteptate. Aici este important sa evaluam interventiile si sa vedem daca mai sunt nevoiti sa fie indeplinite. De asemenea, este oportun sa se faca propuneri pentru noi obiective si noi modalitati de acoperire a acestora.

Functia manageriala

Aceasta este responsabilitatea lucratorului de a controla serviciile sociale. Acest rol este dezvoltat atunci cand profesionistul este responsabil pentru gestionarea si organizarea centrelor sociale si a programelor de insertie corespunzatoare acestora.

Ce avantaje ai ca tehnician asistenta sociala

Daca te intrebi de ce sa lucrezi ca tehnician in asistenta sociala noi venim cu cele mai importante argumente. Iata care sunt principalele avantaje pe care le obtii in acest domeniu:

  1. Ai un job dinamic in care nu stai

Daca fugi de munca la birou, acesta este jobul perfect pentru tine. Tot ce trebuie sa faci este sa te deplasezi, sa ramai in miscare si mai ales sa incerci pe cat posibil sa fii util celor din jurul tau. In sensul acesta, iti garantam ca nu te vei plictisi niciodata de un astfel de job. Tot ce trebuie sa faci este sa fii pe teren iar munca de birou va fi rezumata la cateva ore pe saptamana.

  1. Ajuti oamenii din jurul tau

Daca esti o persoana altruista si vrei sa ii ajuti pe cei din jur, ca tehnician de asistenta sociala vei putea face asta pentru ca vei fi prezent acolo unde sunt probleme. Daca esti o persoana sensibila si te afecteaza tot ceea ce vezi, acest job este unul care iti va oferi ocazia de a te implica activ in problemele si suferinta altor persoane. In felul acesta, rezultatele pe care le vei obtine sunt cele mai bune si vei fi fericit si multumit atunci cand poti fi util.

  1. Poti sa iti faci prieteni

Pe masura ce te implici in diverse cazuri vei putea sa iti faci prieteni pentru ca atunci cand reusesti sa vii in ajutorul unor anumite persoane vei putea sa legi cu acestia relatii cel putin interesante care in timp se vor fructifica in relatii de prietenie atunci cand reusesti sa le oferi un ajutor real si cand implicarea ta se vede.

0 Shares
You May Also Like