Adesea numit regele strugurilor albi, Chardonnay este unul dintre cele mai populare soiuri din lume. Deoarece se comporta bine in diferite conditii climatice, vinificatorii din majoritatea regiunilor viticole folosesc strugurii de Chardonnay pentru a obtine vinuri de inalta calitate, cupaje si spumante.
Nivelul de aciditate
Nivelul de aciditate al vinurilor Chardonnay este influentat de tehnicile de invechire folosite. Ca urmare, cele maturate sunt, de obicei, cu un nivel de aciditate scazut sau mediu, in timp ce Chardonnay-urile proaspete sunt mai acide. De multe ori vinificatorii combina aciditatea fructelor suculente cu textura rotunjita si cremoasa a stejarului.
Concentratia alcoolica
In general, vinurile Chardonnay tind sa aiba un continut de alcool mai mare decat alte vinuri albe, de regula, intre 13,5% si 15%.
Corpolenta
Corpolenta vinurilor Chardonnay depinde foarte mult de tehnicile de vinificatie folosite, dar si de momentul culegerii strugurilor. De exemplu, cele produse din struguri culesi timpuriu sunt mai proaspete si mai racoritoare, pe cand cele obtinute din struguri care au fost culesi la maturitate deplina sunt, in general, mai corpolente si cu note mai intense.
Pentru vinurile mai usor corpolente sa isi pastreze aciditatea, vinificatorii folosesc tank-uri din otel, ocazie cu care vinurile nu dobandesc arome de stejar si isi pastreaza mai bine profilul floral si fructat. Adesea ne poarta cu gandul la mere, pere, ananas sau diferite citrice. Pentru vinurile corpolente se apeleaza la invechirea in baricul de stejar si fermentatia malolactica, iar acestea capata note de mere, vanilie, nuca de cocos, alune etc.
Asocieri culinare perfecte
Vinurile Chardonnay sunt foarte versatile la capitolul asocieri culinare, motiv pentru care te bucuri de libertate deplina atunci cand iti doresti sa servesti un vin bun alaturi de preparate delicioase. Este o regula general valabila ca vinurile usoare nu se potrivesc cu preparatele grase intrucat, insa cele mai corpolente aduc mai multa flexibilitate din acest punct de vedere. Asadar, cele usor corpolente sunt foarte bune ca aperitiv, dar si cu preparate light precum salate, platouri cu branzeturi, fructe de mare si nu numai.
Vinurile Chardonnay de corpolenta medie stralucesc alaturi de preparate din pui, porc, peste sau branzeturi maturate, iar cele cu un nivel ridicat al corpolentei sunt ideale alaturi de mancaruri consistente, de la carne pe gratar, fripturi, peste gras, homar si multe altele. Totodata, aceste vinuri stralucesc alaturi de preparate din bucataria asiatica
Aromele de neuitat
Aromele deosebite sunt deseori intalnite in cazul vinurilor obtinute din strugurii de Chardonnay, performanta care nu se datoreaza exclusiv calitatii strugurilor, ci si procesului de vinificare. Poti descoperi vin Chardonnay pe budureasca.ro care sa te cucereasca de la primul contact, asa ca am pregatit pentru tine cateva exemple excelente.
Chardonnay din gama Budureasca Premium este un vin care nu trebuie ratat si care iese in evidenta prin frumoasa sa culoare galben pai, avand arome intense de banane si note de pepene galben. Gustul dulce se imbina de minune cu finalul lung, cremos, iar la capitolul asocieri culinare, acest vin sta foarte bine, fiind un companion perfect pentru preparate din somon la gratar, fructe de mare, platouri cu branzeturi moi, paste si alte mancaruri din bucataria italiana, dar nu numai.
Un alt vin pe care trebuie sa il descoperi este Fume din gama Budureasca Clasic, iar acesta a fost obtinut din amestecul perfect a patru soiuri de struguri, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Pinot Gris. Vinul este vine echilibrat, iar culoarea sa galben pai este pusa in valoare de aromele de pepene galben si notele discrete de stejar provenind de la baricul in care a fost maturat. Gustul de gutuie coapta este o adevarata placere, asa ca nu trebuie sa il ratezi. Il gasesti in magazinul online al Cramei Budureasca, alaturi de numeroase alte vinuri excelente.