Utilizari si tipuri de aerosoli

Utilizari si tipuri de aerosoli

0 Shares
0
0
0

Ce este un spray nazal? Este o modalitate de a administra un medicament in suspensie (particule suspendate intr-un gaz) si de a-l introduce direct in nari pentru a ajunge la bronhii (caile respiratorii inferioare). Un aparat aerosoli te va ajuta cu siguranta sa folosesti uleiurile esentiale.

Terapia inhalatorie este in prezent un tratament tinta pentru numeroase boli (nu numai tratarea patologiei respiratorii). Exista multe medicamente care pot fi administrate pe aceasta cale, printre care am putea mentiona corticosteroizi, antihistaminice si bronhodilatatoare. Prin urmare, putem aborda patologii foarte diferite: rinita, congestie nazala, alergie, astm, BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica) etc.

Importanta utilizarii lor bine

Trebuie sa spunem ca este foarte important sa va asigurati ca efectuati o tehnica corecta, astfel incat medicamentul sa devina eficient. Aceasta cale de administrare ne permite sa ajungem medicamentul la locul exact unde ar trebui sa actioneze. Desigur, exista diferite formate pe care le vom recomanda in functie de abilitatile pacientului. Pe de alta parte, este nevoie de o formare esentiala pentru a asigura conformitatea corespunzatoare.

Inainte de stabilirea unui tratament inhalat, medicul responsabil trebuie sa aleaga cea mai potrivita prezentare si sa indice fiecarei persoane modul corect de utilizare a dispozitivului, precum si doza si frecventa recomandate. Deoarece este un medicament practic invizibil pentru ochiul uman, este usor pentru utilizator sa faca o utilizare mai mare decat cea recomandata.

Este de dorit ca pacientul sa vina la consultatie odata ce are propriul dispozitiv, astfel incat medicul sa indice forma de incarcare si aplicare. Este important sa stapaniti utilizarea dispozitivului atunci cand parasiti consultatia.

De ce depinde alegerea dispozitivului?

In mod fundamental, trebuie sa luam in considerare doua aspecte:

  • Substanta activa necesara pacientului (nu toate medicamentele sunt in prezentari diferite)
  • Caracteristicile pacientului: varsta, agilitatea, tremurul, orbirea…

Care este diferenta dintre un inhalator si un nebulizator?

  • Un inhalator este un dispozitiv care genereaza aerosoli de particule solide in suspensie (in gaz sau pulbere uscata). Multe bronhodilatatoare utilizate in astm si BPOC folosesc aceasta prezentare.
  • Un nebulizator este un dispozitiv cu particule lichide suspendate intr-un gaz. Se utilizeaza pentru a administra solutii sau suspensii de medicamente, in forma lichida, prin inhalare printr-o masca sau un mustiuc.

Despre inhalatoare

Printre inhalatoare putem vorbi despre mai multe subclase:

  • Cartus sub presiune. Ele au avantajul de a putea fi asociate cu o camera distantier, deoarece contine medicamentul sub forma de suspensie. Dispozitivul in sine impinge medicamentul in caile respiratorii.
  • Pulbere uscata.Ele pot fi cu o singura doza sau multidoza. Ele nu pot incapea intr-o camera distantier. In cadrul lor avem diferite prezentari: Aerolizer, Breezhaler, Handihaler, Accuhaler, Easyhaler, Turbuhaler. Pacientul trebuie sa propulseze medicamentul in caile respiratorii facand o inspiratie puternica.
  • Abur moale.Medicamentul este in solutie. Acesta poate fi asociat cu o camera distantier. Dispozitivul in sine impinge medicamentul in caile respiratorii.

Si ce sunt camerele distantiere? Dupa cum sugereaza si numele, este un dispozitiv sub forma unui tub bombat (de obicei din plastic dur si transparent) ale carui capete sunt deschise pentru a adapta inhalatorul (cartus presurizat sau abur moale) la un capat si gura pacientului la celalalt.

Avantajele aromaterapiei

Aromaterapia sau terapia cu uleiuri esentiale se refera la o serie de terapii traditionale, alternative sau complementare care folosesc uleiuri esentiale si alti compusi ai plantelor aromatice.

Uleiurile esentiale sunt folosite de aproape 6.000 de ani, cu scopul de a imbunatati sanatatea sau starea de spirit a unei persoane.

Asociatia Nationala pentru Aromaterapie Holistica (NAHA) defineste aromaterapia ca fiind „aplicarea terapeutica sau utilizarea medicinala a substantelor aromatice (uleiuri esentiale) pentru vindecarea holistica”.

In 1997, Organizatia Internationala de Standardizare (ISO)definitSursa de incredereun ulei esential ca „produs obtinut din materie prima vegetala, fie prin distilare cu apa sau cu abur, fie din epicarpul citricelor printr-un proces mecanic, fie prin distilare uscata”.

S-a descoperit ca o serie de uleiuri esentiale au diferite grade de activitate antimicrobiana si se crede ca au proprietati antivirale, nematicide, antifungice, insecticide si antioxidante . Aplicatiile de aromaterapie includ masaj, aplicatii topice si inhalare.

Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui sa fie constienti de faptul ca produsele „naturale” sunt si substante chimice si pot fi periculoase daca sunt utilizate in mod gresit. Este important sa urmati sfaturile unui profesionist calificat atunci cand utilizati uleiuri esentiale.

Aromaterapia este utilizata in mod normal prin inhalare sau ca aplicare locala. Inhalare: uleiurile se evapora in aer folosind un recipient cu difuzor, spray sau picaturi de ulei sau sunt inspirate, de exemplu, intr-o baie de aburi.

Pe langa faptul ca ofera un miros placut, uleiurile pentru aromoterapie pot oferi beneficii de dezinfectie respiratorie, decongestionante si psihologice.

Inhalarea uleiurilor esentiale stimuleaza sistemul olfactiv, partea creierului conectata cu mirosul, inclusiv nasul si creierul.

Moleculele care intra in nas sau gura trec in plamani, iar de acolo, in alte parti ale corpului.

Pe masura ce moleculele ajung la creier, ele afecteaza sistemul limbic, care este legat de emotii, ritmul cardiac, tensiunea arteriala , respiratia, memoria, stresul si echilibrul hormonal. In acest fel, uleiurile esentiale pot avea un efect subtil, dar holistic asupra organismului.

 

0 Shares
You May Also Like