Tot ce trebuie sa stim despre drepturile omului

Tot ce trebuie sa stim despre drepturile omului

0 Shares
0
0
0

Drepturile omului sunt drepturile si libertatile de baza la care toti oamenii au dreptul pe baza umanitatii lor comune. Acestea includ drepturi civile si politice, precum si drepturi economice, sociale si culturale.

Drepturile omului sunt extrase din diferite culturi, religii si filozofii din intreaga lume de-a lungul mai multor secole. Sunt in vigoare in orice moment si in toate locurile. Drepturile omului ne protejeaza protejeaza pe toti in mod egal, fara discriminare in functie de rasa, sex, religie, opinie politica sau alt statut.

Cum sunt definite drepturile omului?

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, tarile fondatoare ale Natiunilor Unite au adoptat Declaratia universala a drepturilor omului in 1948, care stabilea drepturile fundamentale ale tuturor oamenilor, si le-a declarat un standard comun de realizare pentru toate natiunile.

De atunci, mai mult de doua duzini de tratate globale, precum si multe acorduri regionale, au oferit o baza legala pentru idealurile drepturilor omului.

Cand un guvern ratifica unul dintre aceste tratate, isi asuma obligatii legale de a respecta drepturile omului.

Principalele tratate privind drepturile omului includ:

  • Pactul international cu privire la drepturile civile si politice: drepturi civile si politice, in principal persoanele protejate de puterea de stat. Acestea includ drepturi la viata si libertate, procese echitabile si protectie impotriva torturii si libertatile de exprimare, religie, asociere si intrunire pasnica.
  • Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale: Drepturile economice, sociale si culturale, cum ar fi dreptul la locuinta, educatie si sanatate, solicita guvernelor sa utilizeze toate resursele disponibile pentru a le atinge treptat.

Alte tratate se concentreaza pe incetarea abuzurilor specifice, precum tortura, disparitiile fortate si munca fortata. Unele tratate protejeaza drepturile grupurilor marginalizate, inclusiv minoritatile rasiale, femeile, refugiatii, copiii, persoanele cu dizabilitati si lucratorii casnici.

Pe langa tratate, Organizatia Natiunilor Unite a adoptat diverse declaratii, principii si linii directoare pentru a rafina semnificatia anumitor drepturi. Diferite institutii internationale sunt responsabile de interpretarea tratatelor privind drepturile omului si de monitorizarea conformitatii, precum Comitetul ONU pentru Drepturile Omului si raportorii speciali ai ONU care lucreaza pe probleme si tari specifice.

Corporatiile si institutiile financiare internationale, precum Banca Mondiala si Fondul Monetar International, au datoria de a evita complicitatea la incalcarea drepturilor omului.

Cum sunt respectate drepturile omului?

Datoria de a aplica legislatia internationala in domeniul drepturilor omului revine in primul rand guvernelor. Guvernele sunt obligate sa protejeze si sa promoveze drepturile omului prin interzicerea incalcarilor de catre oficiali si agenti ai statului, urmarirea penala a infractorilor si crearea de modalitati prin care indivizii pot solicita ajutor pentru incalcarea drepturilor, cum ar fi instantele competente, independente si impartiale.

Esecul unei tari de a actiona impotriva abuzurilor comise de persoane private, cum ar fi violenta domestica, poate fi el insusi o incalcare a drepturilor omului.

Cu toate acestea, atunci cand guvernele sunt responsabile pentru incalcarea drepturilor omului, aceste protectii sunt adesea inadecvate. In aceste cazuri, institutiile internationale, precum Consiliul ONU pentru Drepturile Omului sau Comitetul impotriva torturii, au doar capacitate limitata de a aplica protectia drepturilor omului.

Mai frecvent, guvernele care comit incalcari ale drepturilor omului sunt considerate publice responsabile pentru actiunile lor de catre organizatiile neguvernamentale. Unele organizatii dar si diferiti avocati ofera servicii directe, precum consultanta juridica si educatie in domeniul drepturilor omului.

Alte organizatii incearca sa protejeze drepturile omului, introducand procese in numele unor persoane sau grupuri. Si organizatii precum Human Rights Watch folosesc cercetarea si sustinerea faptelor pentru a genera presiuni asupra guvernelor pentru a-si schimba politicile.

Cum ramane cu urmarirea penala a incalcatorilor de drepturi?

Persoanele care comit incalcari grave ale drepturilor internationale ale omului sau ale dreptului umanitar, inclusiv crime impotriva umanitatii si crime de razboi, pot fi urmarite penal de propria tara sau de alte tari care exercita ceea ce este cunoscut sub numele de „jurisdictie universala”.

Acestea pot fi judecate si de instantele internationale, precum Curtea Penala Internationala, care a fost infiintata in 2002 pentru a judeca persoanele responsabile de infractiuni foarte grave precum genocidul, crimele impotriva umanitatii si crimele de razboi.

0 Shares
You May Also Like