Ce este un dermatoscop?

Ce este un dermatoscop?

0 Shares
0
0
0

Un dermatoscop este un instrument deosebit de util, dat fiind faptul ca faciliteaza evaluarea pielii. La fel ca un oftalmoscop sau un otoscop, un dermatoscop lumineaza si mareste.

Diferenta dintre o lentila de marire cu o lumina si un dermatoscop este ca un dermatoscop dezvaluie detalii subterane, in timp ce examinarea cu ochiul liber sau o lentila de marire arata doar ceea ce exista la suprafata pielii, prin lumina reflectata.

Un dispozitiv precum acest dermlite carbon dermatoscope, elimina reflexiile suprafetei pentru a dezvalui detalii din epiderma si straturile superioare ale dermei.

Dat fiind faptul ca leziunile cutanate au structuri si aparente caracteristice, trebuie facuta precizarea ca vizualizarea acestor structuri ajuta la construirea unei imagini a ceea ce este o leziune. Astfel, datorita recunoasterii structurilor prezente, se poate dezvalui diagnosticul.

Cum ma va ajuta dermoscopia?

Majoritatea leziunilor cutanate sunt benigne. In medie, un medic de familie va diagnostica un carcinom cu celule bazale pe an, un carcinom cu celule scuamoase la fiecare 1-2 ani si un melanom la fiecare 3-5 ani.

Comparati aceste frecvente cu numarul mare de leziuni observate care vor fi benigne. Prin urmare, rolul dermoscopiei in ingrijirea primara este de a ajuta la diagnosticarea increzatoare a tumorilor benigne. Orice pacient cu o leziune care nu poate fi diagnosticat in mod clar benign sau care ridica suspiciuni de cancer, trebuie sa fie indrumat sau tratat dupa caz.

In cele mai multe cazuri, trebuie mentionat ca un pacient va prezenta o leziune in schimbare, o leziune complet noua sau o leziune pe care nu o mai observasera pana acum. O leziune poate fi simptomatica, cum ar fi sa ofere senzatia de mancarime sau crusta.

Multi pacienti sunt anxiosi. Pe buna dreptate, pacientii cer larerea medicului pentru orice noutate si pentru orice schimbare sau preocupare. Dermoscopia ii ajuta pe specialisti sa faca evaluarea mult mai amanuntita si mult mai linistitoare atunci cand au de diagnosticat o leziune benigna.

Ce ar trebui sa cumpar si de ce mai pot avea nevoie?

Cele mai multe dintre dermatoscoape, maresc pielea de 10 ori: acesta este nivelul standard de marire care ar trebui utilizat. Dermatoscoapele care sunt de generatie mai veche, au nevoie de un lichid precum alcoolul sau gelul pentru ultrasunete intre piele si dermatoscop.

Acest lucru duce la examinari care necesita mult timp daca un pacient are leziuni multiple imprastiate pe suprafata corpului, deoarece lichidul sau gelul trebuie aplicate pe fiecare leziune inainte ca leziunea sa poata fi verificata.

Dermatoscoapele mai noi permit dermoscopia fara contact datorita utilizarii unor lentile polarizante care anuleaza necesitatea unui fluid de contact. Aceasta se numeste dermoscopie polarizata. Dermatoscoapele mai vechi si care au nevoie de lichid de contact au aranjamente mai simple ale lentilelor si sunt denumite nepolarizate.

Unele dermatoscoape sunt dispozitive hibride care permit dermoscopie polarizata fara contact, care este valoroasa pentru scanarea rapida a pielii, permitand in acelasi timp utilizarea unui fluid de contact pentru a permite dermoscopia non-polarizata.

Diferentele dintre dermoscopia nepolarizata si cea polarizata sunt putine; unele structuri (cum ar fi liniile albe, care pot fi un indicator important al malignitatii) sunt evidentiate doar prin dermoscopie polarizata, in timp ce alte structuri (cum ar fi punctele albe, stralucitoare, albe ale keratozelor seboreice) pot fi vazute numai folosind dermoscopie nepolarizata.

Niciun tip de dermatoscop nu este absolut obligatoriu, dat fiind faptul ca ambele tipuri ii vor ajuta pe medicii de familie sa diagnosticheze cu incredere leziunile benigne ale pielii. De mentionat este faptul ca dermatoscoapele variaza in ceea ce priveste calitatea, constructia si caracteristicile, si prin urmare, in ceea ce priveste costurile.

Exista mai multi producatori si furnizori de dermatoscoape. Pentru incepatori, nu este necesar sa cheltuiti mult; instrumentele simple si eficiente pot fi achizitionate pentru preturi mai mici, cel putin pentru inceput.

Am dermatoscopul, cum pot incepe?

Dermoscopia este o noua abilitate care necesita un grad de intelegere si timp pentru a fi practicata si stapanita. Vederea leziunilor pentru prima data, in mod evident va fi o experienta iluminatoare, pentru ca vor fi vazute structuri care nu au fost intalnite anterior.

Entuziasmul este legat de faptul ca leziunile benigne au mai multe structuri si trasaturi repetabile si caracteristice care, odta cu trecerea timpului devin usor de recunoscut, permitand un diagnostic rapid. Avand in vedere ca majoritatea leziunilor intalnite vor fi benigne, exista un lot abundent de pacienti care sa vada si sa invete cum functioneaza un dermatoscop.

Leziunile cele mai potrivite pentru a incepe sunt keratozele seboreice si angioamele. Cei mai multi dintre pacientii de la varsta mijlocie in sus vor avea mai multe angioame sau keratoze seboreice. Istoria va fi de leziuni statice de lunga durata.

Daca un medic de familie vede 10 pacienti pe saptamana si le examineaza spatele, cu multiple leziuni similare pe pacient, este posibil sa se formeze rapid o baza de date cu imagini ale acestor doua diagnostice.

Keratozele sebooreice sunt cele mai frecvente leziuni benigned descoperite la clinicile de cancer de piele. Recunoasterea mai multor keratoze seboreice va imbunatati calitatea recomandarilor.

Dermoscopia aduce un nou limbaj care poate parea descurajant. Initial, structurile dermoscopice au fost denumite metaforic. Dezavantajul este ca un termen metaforic are sens pentru privitor, dar nu neaparat pentru altii.

Ulterior, a fost creat un limbaj unificat, bazat pe terminologia geometrica descriptiva, pentru a descrie toate caracteristicile dermoscopice. Acest limbaj universal inseamna ca descrierile pot fi intelese si recunoscute de oricine, reducand astfel confuzia.

0 Shares
You May Also Like