Intervenții în medicină estetică – injecție de toxină botulinică

0 Shares
0
0
0

Toxina botulinică a marcat o revoluție în îngrijirea pacienților noștri. O moleculă esențială în medicina estetică astăzi, primele sale utilizări în medicină datează de la mijlocul secolului al XX-lea. Frații Carruthers, oftalmologi americani, au fost primii care au folosit această moleculă în scop estetic, după ce au observat o ameliorare a ridurilor faciale după injecțiile terapeutice folosite pentru tratarea spasmelor patologice ale feței. Botoxul este procedura vedetă în medicina estetică în zilele noastre.

Mecanismul de acțiune al toxinei botulinice

Toxina botulinica actioneaza prin reducerea temporara a contractiei musculare la locurile injectate. Astfel, atunci când se fac injectări toxină botulinică în mușchii faciali responsabili de riduri, acestea duc la relaxarea musculară pentru a reduce sau șterge ridurile.

Timpul de acțiune al toxinei botulinice

Când toxina botulină este injectată, este nevoie de aproximativ 72 de ore pentru a funcționa.

Durata de acțiune a toxinei botulinice

Durata de acțiune a toxinei botulinice este de aproximativ 6 luni. Repetarea injectiilor este deci necesara in ritm semestrial pentru a mentine rezultatul obtinut. Cu toate acestea, repetarea injecțiilor face posibilă prelungirea treptată a perioadei dintre 2 ședințe până la 9 luni sau chiar 1 an.

Procedura unei ședințe de injectare cu toxină botulină

Injecțiile cu toxină botulinică se efectuează într-o cameră de injecții special dedicată acestui scop. După o lungă consultare cu medicul chirurg, acesta stabilește un plan de tratament de comun acord cu pacientul pentru a defini zonele de tratat și strategia de acțiune. Chirurgul realizează apoi marcaje pe piele cu un creion dermografic la nivelul zonelor de injectat. O cremă anestezică poate fi aplicată cu 1 oră înainte de procedura pe locurile de injectat pentru a îmbunătăți confortul pacientului.

Injectarea se efectuează apoi folosind ace foarte fine în zonele de tratat. Chirurgul aplică apoi pachete de gheață pe zonele injectate pentru a preveni apariția vânătăilor.

Durata unei ședințe de injecție este de aproximativ 30 de minute.

Contraindicații la injectarea toxinei botulinice

Da, există situații în care este contraindicat să se primească injecții cu toxină botulină:

  • în cazul unei patologii precum miastenia gravis sau sindromul Lambert-Eaton;
  • în caz de sarcină sau alăptare;
  • în caz de hipersensibilitate cunoscută la toxina botulinică;
  • în caz de infecţie la locul puncţiei.

Cât de des pot primi injecții cu toxină botulină?

Frecvența injecțiilor este limitată la fiecare 3 luni, astfel încât persoana să nu dezvolte rezistență. Medicul este cel care decide să efectueze injecțiile cu toxină botulină și care fixează frecvența acestora.

Este posibil să dezvoltați rezistență la toxina botulină?

Da, unii pacienți dezvoltă rezistență la toxina botulinică care apoi nu are efect sau mai puțin asupra lor. Aceasta se referă la un număr limitat de pacienți.

Riscul de a dezvolta rezistență explică și de ce injecțiile nu ar trebui să fie la mai puțin de 3 luni.

Sunt efectele toxinei botulinice imediate?

Nu, este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a vedea efectele toxinei botulinice. Trebuie să fii urmărit de un medic pentru a evalua necesitatea de a primi injecții cu toxină botulină.

 

0 Shares
You May Also Like