Cum poti deveni controlor de trafic aerian: 3 sfaturi

Cum poti deveni controlor de trafic aerian: 3 sfaturi

0 Shares
0
0
0

Una dintre cele mai stresante meserii din lume, dar si una dintre cele mai bine platite din Romania: asa ar putea fi definita meseria de controlor de trafic aerian.

Ai putea face fata presiunii puse pe tine de intelegerea faptului ca vietile a sute de oameni depinde de deciziile pe care trebuie sa le iei intr-o fractiune de secunda? Daca esti stapan pe tine si cele de mai sus nu te sperie, ai putea face cariera in acest domeniu care nu este prietenos cu persoanele slabe de inger. Asadar, iata ce trebuie sa faci pentru a ajunge sa ocupi aceasta pozitie. 

Trebuie sa termini liceul si sa iei bacalaureatul

Desi in perceptia generala acest post este destinat doar persoanelor cu studii superioare, nimic nu este mai departe de adevar. De fapt, pentru a incepe procesul transformarii intr-un controlor de trafic aerian, trebuie mai intai sa faci 18 ani, sa termini liceul si sa iei bacalaureatul.

Studiile superioare rareori fac diferenta atunci cand vine vorba despre stapanire de sine, gandire rapida sau capacitatea de a actiona sub presiune, asadar acestea nu sunt necesare. 

Trebuie sa treci cu succes de testul de selectie 

Pentru a te inscrie la un curs de controlor de trafic aerian trebuie sa indeplinesti anumite conditii. In primul rand trebuie sa ai o sanatate de fier, lucru atestat cu ajutorul unui certificat medical clasa 3. 

In al doilea rand, trebuie sa ai un nivel de cunoastere a limbii engleze de cel putin B2, fapt atestat prin obtinerea unei diplome sau certificat acceptat la nivel international. In lipsa lui, cunostintele de limba straina iti vor fi testate la fata locului. 

In al treilea rand, si de departe cel mai important, trebuie sa intrunesti anumiti indici, pe baza testului de selectie pe baza abilitatilor. Acest test va include intrebari destul de personale, testari psihologice si nu in ultimul rand evaluarea orientarii in spatiu si a atentiei distributive. Daca nu vei trece testul, nu te vei putea inscrie mai departe la curs. 

Trebuie sa urmezi un curs de controlor de trafic aerian

Ultimul pas din cadrul acestui proces va consta in parcurgerea unui curs de controlori trafic aerian. Cursul va fi impartit in doua: cursul de baza si ratingul specific.  Astfel, pentru cursul de baza, vei parcurge 13 saptamani de teorie si 10 ore de practica in simulator, pentru a fi pregatit sa faci fata celor mai stresante situatii. In functie de ratingul ales, pregatirea se va axa in proportie de 80% pe experientele din simulator. 

Printre subiectele pe care le vei studia sunt incluse: navigatia, legislatia, meteorologia, factorii umani, managementul traficului aerian si mediul profesional. In simulator vei exersa felul in care sunt dispuse comenzile din turnul de control, dar si tehnicile de control al zonei si apropierea aeronavelor. Astfel iti vei cimenta cunostintele teoretice si vei putea selecta cursurile de calificare tentante pentru tine. 

Alege Scoala Superioara de Aviatie Civila si vei beneficia de diverse simulatoare, de pilda un simulator portabil pentru formarea controlorilor de trafic, dar si de un simulator de 360 de grade pentru turnul de control. Astfel vei putea exersa situatiile de care este posibil sa te lovesti in activitatea de zi cu zi in momentul in care incepi activitatea. 

Acum stii ce ai de facut!

0 Shares
You May Also Like
Ce face un stivuitorist

Ce face un stivuitorist?

Potrivit wikipedia, un sofer de stivuitor este persoana responsabila de conducerea unei masini mobile echipate cu o furculita sau o lopata dubla…