Atunci cand aveti de gand sa achizitionati vase de gatit, cu siguranta doriti sa va indreptati atentia spre https://www.stylehoreca.ro/, pentru a face cea mai buna alegere. Trebuie sa tineti insa cont de ce necesitati aveti, de-asemenea este foarte important sa tineti cont si de bugetul pe care il aveti, dar nu in ultimul rand, de calitatea materialelor din care sunt farbicate aceste vase de bucatarie.

In continuare vom discuta despre acestea pentru ca pot fi fabricate din diferite materiale, iar acest articol va prezinta doua – trei optiuni foarte interesante, pe care neaparat trebuie sa le luati in considerare.

Aluminiu

Aluminiu pur este al doilea dupa cupru in conductivitatea caldurii. Este ieftin, si atunci cand este intarit (de obicei prin adaugarea de magneziu, cupru sau alte metale), acesta produce vase minunate, usoare si receptive. Dar, dupa cum probabil ati ghicit, aluminiul natural va reactiona cu anumite alimente acide, conferind un gust metalic si o nuanta cenusie.

Pentru a rezolva acest neajuns, cele mai bune vase pentru gatit sunt fie captusite cu un strat antiaderent, imbracate cu otel inoxidabil, fie sunt supuse anodizarii (un proces care intareste semnificativ suprafata si ii confera o culoare gri foarte inchis).

De fapt, tot mai multi producatori sunt tentati sa scoata pe piata piese anodizante care vor avea de asemenea, interioare antiaderente sau inoxidabile, deoarece sunt atractive, mai durabile si mai usor de curatat.

In cele din urma, exista multe exemple de ustensile de gatit din aluminiu care nu sunt reactive, ci sunt de inalta performanta. In plus, aluminiul ramane cel mai popular material de baza pentru vasele de vase imbracate in otel inoxidabil. Majoritatea oalelor din aluminiu nu pot fi utilizate pe o plita cu inductie decat daca au un exterior din otel, iar spalarea vaselor cu ajutorul masinii de spalat vase si introducerea in cuptor va varia de la un vas la altul.

Deoarece aluminiul este usor, in mod evident acesta reprezinta o alegere practica pentru piese mai mari, cum ar fi tigai de prajit, grilaje, vase rotunde si vase mari de apa, in special atunci cand sunt anodizate sau acoperite antiaderent.

Otel carbon

Otelul carbon urmeaza aluminiul in conductivitatea caldurii. Desi ieftin si foarte durabil, otelul carbon brut este retrogradat pentru utilizarea speciala in tigaie, in principal ca tigaie sau wok. Unul dintre motive este ca otelul carbon va rugini daca nu este condimentat (uns) in mod corespunzator.

Vestea buna este ca, daca este condimentat corespunzator, va dezvolta un interior natural antiaderent (la fel ca fonta), iar bucatarii experimentati le vor gasi foarte versatile.

Tigaile sunt oarecum grele si putin lente la incalzire, pot reactiona un pic cu alimente foarte acide si poate nu sunt cele mai bune pentru toate. Dar pot atinge o temperatura mai mare decat alte tigai si pot mentine bine caldura, ceea ce le face ideale pentru anumite tehnici de caldura ridicata.

Dar, in majoritatea bucatariilor, otelul carbon este utilizat pe scara mai larga ca metal de baza pentru vasele emailate, inclusiv ceainicele, tigaile pentru prajire, oalele pentru homari si tigaile pentru fierbere.

Otelul carbon este de asemenea, metalul traditional pentru tigaile in care se gateste paella, desi versiunile cu email sunt mai populare acum. Acest vas emailat este o solutie economica, practica si nereactiva cand discutam despre cele mai mari vase, dar aveti grija la vasele mai subtiri care vor avea frecvent puncte fierbinti.

Otelul carbon permite fabricarea unor vase care pot fi utilizate la cuptor, si pentru a gati pui, si cu siguranta va functiona cu orice sursa de caldura, dar piesele emailate nu sunt intotdeauna recomandate pentru plite. Va rugam sa consultati recomandarile specifice ale producatorului.

Fonta

Fonta este un conductor slab al caldurii; ceea ce inseamna ca se incalzeste lent si se raceste lent. Dar aceasta natura de autoreglare face din fonta un material preferat pentru tigaie si gratar printre altele.

Aceste piese sunt extrem de durabile si rezista la deformare, scobire si aschiere. Vasele din fonta sunt disponibile in stare naturala sau acoperite cu smalt si ambele gatesc in mod similar, dar exista si alte diferente notabile. Fonta naturala costa substantial mai putin, dar necesita ca utilizatorul sa aplice un strat de „condimente” pentru a proteja vasul de rugina.

Piesele din fonta emailata nu necesita intretinere, si sunt si foarte usor de curatat, complet nereactive, acestea fiind beneficii care, desigur, se reflecta in costul mai mare. Ambele tipuri sunt demne de a le transmite copiilor, pentru ca au o durata de viata cu adevarat impresionanta.

Toata fonta este foarte grea si este important sa va simtiti confortabil cu greutatea acestor vase. O tigaie standard de 10 „cantareste aproape 6 kg.

Acestea sunt asadar, cateva materiale pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand aveti de gand sa va alegeti vasele pentru gatit. Exista si alte solutii, dar acestea au mai multe avantaje, si preturi atractive pentru buzunarul fiecaruia.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment