Ce este Proof of Stake si de ce o adopta Ethereum

Ce este Proof of Stake si de ce o adopta Ethereum?

0 Shares
0
0
0

Ce este Proof of Stake? Pe măsură ce preocupările fata de mediu cresc, Ethereum trece la un protocol mai eficient din punct de vedere energetic.

Doar uitandu-ma la titluri, criptomonedele sunt intr-o scadere.

Pretul Bitcoin a scazut cu aproximativ jumatate de la apogeu. Mai multe proiecte speculative, precum Dogecoin, au scazut si mai mult. Desi acest lucru poate fi descurajator pentru comerciantii de zi cu zi si pentru tipurile de bani rapizi, pentru investitorii pe termen lung, exista evolutii interesante in criptomoneda.

Pe de o parte, tendinta continua spre mai multe fonduri si trusturi listate la bursa in sector. Exista, de asemenea, o dezbatere cheie intr-un domeniu tehnic: viitorul criptomonedelor se gaseste in protocoalele de verificare a mizei?

Problema “dovada muncii versus dovada mizei” se rezuma la aceasta intrebare: Cum sa asigurati integritatea unei criptomonede. Majoritatea criptomonedelor vechi, cum ar fi Bitcoin, se bazeaza pe un mecanism de dovada a functionarii.

Cand vezi o imagine cu mii de computere intr-o instalatie miniera, aceasta este o operatiune de dovada a muncii. Calculatoarele rezolva puzzle-uri algoritmice complicate. In schimb, minerii primesc jetoane ale criptomonedei subiacente drept recompensa.

Ce este Proof of Stake?

Proof-of-stake (dovada mizei), prin contrast, se bazeaza pe validatori pentru a mentine criptomoneda. Intr-un model de dovada a mizei, proprietarii isi pun jetoanele ca garantie.

In schimb, ei primesc autoritate asupra jetonului proportional cu suma pe care o mizeaza. In general, acesti utilizatori care mizeaza jetoane obtin de-a lungul timpului o proprietate suplimentara asupra tokenului prin taxe de retea, jetoane nou batute sau alte asemenea mecanisme de recompensa.

La inceput, dovada de lucru a fost atragatoare, deoarece oamenii aveau nevoie doar de un computer obisnuit pentru a extrage monede. In zilele noastre, totusi, este nevoie de echipamente costisitoare specializate pentru a extrage jetoane de dovada a muncii. O mare parte din minerit este acum facuta de piscine mari, bine finantate, ceea ce a scos publicul larg din ecuatie.

In dezbaterea proof-of-stake versus proof-of-work, prima ar putea fi mai democratica. Oricine are jetoane poate participa ca validator sau staker si poate accesa ecosistemul financiar descentralizat (DeFi). Mai larg, analistii s-au concentrat asupra poverii de mediu din protocoalele de dovada a muncii. Bitcoin, in special, a dezvoltat o amprenta mare asupra mediului, deoarece a castigat o adoptare mai larga. Proof-of-stake, prin eliminarea puzzle-urilor criptografice avansate, reduce dramatic acest cost de mediu.

Sustinatorii mecanismului proof-of-work protesteaza ca dovada mizei se abate de la viziunea originala a criptomonedei. Bitcoin s-a diferentiat de alte active financiare deoarece baza de date sau inregistrarea blockchain era in mod inerent valoroasa. Procesul de minerit, desi ineficient din punct de vedere energetic, a creat o evidenta distincta si inviolabila a tuturor tranzactiilor financiare. Proof-of-stake, cel putin in formele de baza, are unele vulnerabilitati.

Problema nothing at stake (participatia zero), de exemplu, este centrata in jurul faptului ca, atunci cand nu exista niciun cost pentru crearea de furci sau introducerea de informatii defectuoase in consens, aceasta incurajeaza comportamentul rau intentionat. Costul energiei Proof-of-work limiteaza in mod inerent manipularea; proof-of-stake, in schimb, trebuie sa foloseasca metode mai sofisticate pentru a incerca sa opreasca aceste probleme de securitate.

Dezbaterea dovada mizei versus dovada muncii a ramas in mare parte in domeniul tehnic. Proof-of-stake are un lider notabil in Cardano, dar cele mai mari proiecte au ramas cu proof-of-work. Cu toate acestea, planurile Ethereum de a migra de la proof-of-work la proof-of-stake aduc acest subiect in centrul atentiei.

Miscarea retelei Ethereum a inceput serios in 2020, cand Ethereum si-a lansat Beacon Chain cu dovada mizei. Dezvoltarea continua, cu Faza 1 care urmareste sa se lanseze mai tarziu in 2021 si fuziunea completa in proof-of-stake pentru Ethereum avand loc in anul urmator.

Este complicata trecerea la Proof of Stake

Este complicata trecerea la Proof of Stake?

Asadar, avand in vedere beneficiile proof-of-stake, de ce a durat atat de mult pana ca Ethereum sa faca schimbarea? „Principalul impediment pentru adoptarea mai rapida a dovezii mizei a fost cu siguranta dificultatea de a migra cea mai mare retea de contracte inteligente Ethereum de la dovada muncii la dovada mizei”, spune Justin Giudici, director de produs la Telos Foundation.

„Provocarea schimbarii mecanismului de consens pe Ethereum a fost comparata cu „repararea unui avion in timp ce este pilotat”. Acest lucru se datoreaza faptului ca, avand in vedere mii de contracte inteligente existente pe lantul Ethereum, impreuna cu miliarde de dolari in active in joc, provocarea migratiei este semnificativa.”

Iata cateva cifre pentru a ne face o idee mai clara despre provocare. „Dezvoltarea pe Ethereum a depasit cu mult capacitatea sa de a se schimba si, astfel, de a se extinde. Este usor de inteles de ce, daca luati in considerare fenomenul DeFi, care a vazut o industrie trecand de la zero la 76 de miliarde de dolari in ultimul an.

Apoi, in primele doua trimestre ale 2021, jetoanele nefungibile au explodat, aducand 2,5 miliarde de dolari. Construirea retelei Ethereum a avut loc intr-un ritm exploziv, in timp ce trecerea de la dovada muncii la dovada mizei este un proces lung si anevoios”, spune David Waslen, CEO al Rublix Development, o companie de software blockchain si smart contract.

Este usor sa migrati de la o tehnologie la alta in vid. Cu toate acestea, deoarece sistemul financiar descentralizat al Ethereum a castigat deja o adoptare larga, este vital sa se mentina stabilitatea continua a retelei. „Ar putea exista erori critice neasteptate sau circumstante care sunt dificil de prezis inainte de fuziune. Acesta este un motiv bun pentru a nu grabi tranzitia”, spune Mattias Nystrom, community manager pentru Golem Network.

“Cronologia Ethereum poate fi vazuta ca un produs al puterii sale: descentralizarea. Este un proiect complex cu o multime de parti interesate si, dincolo de asta, este rezistent la cenzura si fara permisiuni din punct de vedere social. Aceasta inseamna ca oricine se poate alatura proiectului si isi poate da contributia cu privire la modificarile aduse retelei. Deci, aveti nevoie de consens intre dezvoltatorii care creeaza codul si intre comunitatea mai larga pentru ca lucrurile sa progreseze”, spune Nystrom.

Ce este Proof of Stake? Dovada mizei si costurile de tranzactie

Un alt factor este scaderea recenta a preturilor criptomonedelor si cantitatea rezultata de putere de minerit dedicata protocoalelor proof-of-work. Taxele de tranzactionare pe Bitcoin, Ethereum si alte proiecte importante de dovada a muncii sustin reteaua de minerit. Pe masura ce cripto a scazut, taxele de tranzactie au scazut. Dar chiar daca taxa medie de tranzactie scade de la, sa zicem, 25 USD la 5 USD, aceasta poate fi totusi o reducere uriasa a tranzactiilor financiare descentralizate mai mici.

De asemenea, pe masura ce pietele emergente precum El Salvador adopta criptomoneda, taxele vor trebui sa scada dramatic. Produsul intern brut pe cap de locuitor al El Salvador se ridica la aproximativ 11 USD pe zi. Deci, daca criptomoneda va fi banii impliciti in acea economie, este vital ca taxele de utilizare sa nu reprezinte o mare parte din salariul mediu zilnic al unui lucrator.

In plus, taxele mari de tranzactie gasite adesea in protocoalele de dovada a muncii inabusa progresul in adoptarea criptomonedelor.

„Exista un impact urias asupra inovatiei in a stagna pe o tehnologie de consens mai lenta si mai costisitoare. Din punct de vedere istoric, tranzitia de la proof-of-work la proof-of-stake si alte modele de consens de mare viteza este comparabila cu tranzitia de la internet dial-up la banda larga”, spune Giudici. „Pur si simplu, numarul si tipurile de cazuri de utilizare, nivelul de adoptare si impactul tehnologiei cresc in ordine de marime pe masura ce antreprenorii lanseaza produse care nici macar nu ar putea fi imaginate folosind o tehnologie mai lenta si mai limitata”.

Ethereum ar trebui sa adopte dovada mizei in anul urmator. Dar, la fel ca trecerea de la dial-up la banda larga, sa nu fiti surprins daca dovada mizei mai dureaza. „Chiar daca trecerea de la proof-of-work la proof-of-stake incepe in 2021, rezultatul final este departe. [Fondatorul Ethereum] Vitalik Buterin a indicat chiar un proces extins de „curatare” dupa hard fork-urile programate si eventuala fuziune a lantului inainte ca problemele platformei Ethereum, cum ar fi lipsa de scalabilitate, costurile si congestia, sa poata fi abordate in mod agresiv”, spune Waslen.

Impactul mai larg al utilizatorului Proof-of-Stake

Impactul mai larg al utilizatorului Proof-of-Stake

Proof-of-stake are un alt efect larg discutat: piata placilor video. Pe masura ce Ethereum si alte proiecte cripto de varf adopta sisteme de verificare a mizei, ar trebui sa reduca cererea de placi video pentru minerit criptografic. Acest lucru ar putea in cele din urma sa distruga deficitul din zona. Este o veste grozava pentru jucatori.

Jahon Jamali, co-fondatorul Sarson Funds, este de acord ca cererea de placi video s-ar putea elibera cu adoptarea dovezii de miza. Cu toate acestea, cel mai bun beneficiu pentru utilizator pentru dovada de miza vine din alta parte.

„Marele efect pozitiv este ca consumatorii pot participa la mecanismul de consens. Este mai scalabil si pot participa la recompensele de miza. Vor beneficia foarte mult prin a putea participa la un ecosistem mai larg”, spune Jamali.

Si nu este nicio garantie ca aplicatiile pentru placile video vor scadea intr-o lume a dovezi mizei. Giudici sugereaza ca o mare parte din aceasta infrastructura de cripto-minerit ar putea trece de la suportarea sistemelor de verificare a functionarii la alte aplicatii sustinute de cripto, cum ar fi cercetarea distribuita in domenii precum cancerul, boala Alzheimer si schimbarile climatice.

Folosind un model de staking, utilizatorii ar putea fi recompensati cu jetoane pentru partajarea resurselor lor de calcul, avansand totodata un bun mai mare dincolo de simpla intretinere a retelelor Bitcoin sau Ethereum.

0 Shares
You May Also Like