Definitia cafelei espresso nu este complicata, aceasta este o bautura obtinuta cu un aparat expres care trece apa la aproximativ 9 bari de presiune timp de aproximativ 25 de secunde printr-o tableta de cafea compactata de aproximativ 7 grame, cafea macinata fin, obtinand aproximativ 30 mililitri de cafea, extragandu-si toata aroma.

FARA UN ESPRESSOR, NU EXISTA UN ESPRESSO

Espressorul este folosit pentru a face cafea espresso de origine italiana, astazi este larg raspandit in intreaga lume.

Un espressor este un aparat care va permite sa pregatiti cafeaua ca bautura fierbinte. Primele vase de cafea (masini de cafea) isi au originea la inceputul secolului al XIX-lea, cand cafeaua era amestecata direct cu apa clocotita. In plus, sta la baza unui numar imens de cafele care se prepara pe baza acestui tip de cafea.

Aparatul de cafea espresso a luat nastere la inceputul secolului XX, datorita inginerului Luigi Bezzera, in Italia, de unde s-a raspandit in toata Europa.

ASTAZI EXISTA MAI MULTE TIPURI DIFERITE DE ESPRESSOARE.

Espressoare manuale si automate: Primele va permit sa personalizati mai bine cafeaua si sa controlati un numar mai mare de detalii. Cele automate sunt mai confortabile, programabile si in cele din urma mai complete. Aici rezumam principalele diferente dintre aceste doua tipuri de espressoare:

  • Prepararea cafelei este mult mai personalizabila pe un manual decat pe unul automat. Ca tot ce este artizanal, prepararea manuala a cafelei este mai solicitanta, dar si mai placuta.
  • Pretul: aparatele automate de cafea sunt in general mai scumpe decat cele manuale. Ele poarta mai multa tehnologie si mai ales mai multa electronica in interior.
  • Gestionabilitatea: este mai usor sa prepari o cafea intr-un espressor automat. Este nevoie doar de o apasare de buton: in cateva secunde treci de la o mana de boabe de cafea nemacinate la un espresso delicios, proaspat preparat.
  • Timpul de preparare: espressoarele automate sunt ceva mai rapide decat cele manuale.
  • Pe langa aceasta categorizare, putem stabili si alte grupe de espressoare in functie de prezenta sau nu a diferitelor elemente/accesorii. De exemplu, putem gasi espressoare cu rasnita, cu vaporizator, cu capsule cafea

TIPURI DE CAFEA ESPRESSO

Cafeaua espresso este adesea servita diferit si se cere in moduri diferite, in functie de cum doriti sa o serviti:

  • Espresso: Servit fara niciun complement intr-o ceasca mica cu cel mult 50 sau 60 ml de cafea;
  • Espresso Doppio: Se prepara cu o cantitate de doua ori mai mare de cafea macinata si de doua ori mai multa apa decat un espresso normal. De fapt, echivalentul unei cafele negre duble;
  • Espresso Americano: Este o cafea care se dilueaza in apa fierbinte si se serveste intr-o ceasca mare;
  • Espresso Ristretto: Se prepara cu aceeasi cantitate de cereale macinate ca si cafeaua espresso normala, dar cu mai putina apa, rezultand astfel o cafea mai concentrata;
  • Espresso Macchiato care, dupa cum sugereaza si numele, este complementata de putina spuma de lapte;
  • Espresso Latte: Care este preparat prin adaugarea de lapte fierbinte la espresso normal si, in unele cazuri, cu spuma de lapte deasupra.

Speram ca acest articol v-a ajutat sa intelegeti putin mai bine ce este o cafea espresso si cum se prepara. Pentru a pregati un espresso bun, primul lucru este sa avem ingrediente de calitate, incepand cu cafea si apa, dar incheiand cu folosirea unui espressor bun si a accesoriilor potrivite.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment