Adăugă instalaţiei de curent tablouri electrice performante

Adăugă instalaţiei de curent tablouri electrice performante

0 Shares
0
0
0

Dacă doreşti să faci îmbunătăţiri la instalaţia de curent, atunci ar fi indicat să te gândeşti să achiziţionezi şi tablouri electrice. Este greu să ne imaginăm viaţa de zi cu zi fără beneficiile electricităţii, mai ales acum când petrecem mai mult timp în confortul propriei locuinţe.

În general, chiar dacă avem cunoştinţe minime în acest domeniu, ştim cum arată un tablou electric şi unde se află în casă. Însă nu mulţi sunt cei care cunosc în detaliu cum funcţionează un panou electric.

Dacă înţelegem câteva noţiuni de bază despre sistemul electric al locuinţei noastre, acest lucru ne va fi de folos să identificăm apariţia unor probleme la instalaţia electrică. Desigur, nu trebuie să le şi rezolvăm pe cont propiu, ci să apelăm la specialişti, firme sau electricieni, ori de câte ori apare ceva neprevăzut.

Dar ce este până la urmă un tablou electric ? Numit şi tablou electric de distribuţie sau panou electric acesta este compus dintr-o cutie de întrerupere şi separare. Materialele folosite pentru confecţionearea acesteia pot varia, oţelul sau plasticul fiind cele mai populare opţiuni.

Cutia găzduieşte întrerupătoarele circuitelor care se găsesc în locuinţa respectivă. Rolul acestuia este de a oferi protecţie conductoarelor sau cablurilor în cazul unor suprasarcini sau apariţia scurtcircuitelor.

Dacă se produce un astfel de fenomen, atunci se va opri într-un mod eficient şi sigur alimentarea cu energie a locaţiei respective. În cazul unor schimbări în locuinţă, din punct de vedere al electricităţii, este necesară şi reconfigurarea tabloului electric, pentru a face faţă noii încărcături, ca să funcţioneze în conformitate.

Dacă ne referim la un tablou electric de distribuţie, acesta are trei funcţii principale. În primul rând, distribuie energie la toate circuitele electrice din casă, conţine anumite dispozitive ce protejează circuitele individuale de o eventuală suprasolicitare şi are un întrerupător principal care se poate folosi pentru a întrerupe alimentarea.

În funcţie de planul clădirii şi de circuitele care sunt alimentate, mai poate exista şi un tablou electric secundar sau chiar mai multe. Indiferent ce reparaţii sau revizii se fac la instalaţia de lumină, acest lucru necesită oprirea alimentării din tablou. Dacă unul dintre întrerupătoare îşi modifică poziţia, de obicei din cauza unei probleme apărute pe cirtcuit, maneta se va deplasa în poziţia de Off / Stop. De aceea se cere ca acestea să fie etichetate corespunzător pentru a le identifica uşor.

Întrerupătorul este un dispozitiv esenţial pentru instalaţia electrică şi unul dintre cele mai importante mecanisme de siguranţă din orice locuinţă şi nu numai. Atunci când pe circuit apare un flux prea mare sau puternic de curent, aceste aparate aparent simple întrerup alimentarea până când se reuşeşte rezolvarea problemei de către o persoană calificată.

Cei care locuiesc în clădiri mai vechi care nu au instalaţii electrice moderne, pot avea tablouri cu siguranţe diferite, care funcţionează după standarde mai vechi, din anii ’90. De exemplu, atunci când este deschisă uşa unui asemenea tablou electric, acesta oferă acces doar la întrerupătoarele automate ale circuitului.

Înlocuirea panoului vechi cu unul nou simplifică automat folosirea acestuia. Pentru a accesa funcţiile aparatului vechi, pentru a instala sau înlocui un întrerupător de circuit, trebuie mai întâi scos capacul de protecţie. Acesta mai este cunoscut ca şi capac frontal.

Abia în urma scoaterii acestuia, utilizatorul va avea acces la toate componentele panoului. Se cere oprirea întrerupătorului principal înainte de a scoate acest capac frontal, pentru rezolvarea diferitelor probleme şi până la montarea la loc a dispozitivului.

Ca să cunoaştem mai bine funcţiile unui tablou electric, nu trebuie să uităm nici de întrerupătorul principal. Acesta este uşor de recunoscut, fiind un întrerupător mare care se află, de regulă, în partea de sus a panoului, pe stânga. Cel face atât de important este că în acest mod se controlează toată puterea întrerupătoarelor de circuit.

Energia care provine de la liniile de serviciu merge prin contorul electric din locuinţa / clădirea respectivă şi continuă să ajungă mai departe în tabloul electric de distribuţie. Un întrerupător automat principal are de regulă doi poli. Dacă vă întrebaţi cum îl identificăm, se poate recunoaşte uşor după cele două fire mai groase care îl alimentează / conectează cu contorul electric.

Ultimul, dar nu cel din urmă şi la fel de important este şi întrerupătorul de circuit. Acesta este proiectat să furnizeze siguranţă. Suprasolicitatea cablurilor le poate face să devină fierbinţi şi poate apărea pericolul unui incediu.

Vestea bună este că acest curent excesiv ajunge să fie împiedicat de dispozitivele de siguranţă la suprasarcină. Iar acestea sunt doar câteva aspecte de bază şi utilităţi ale unui panou electric. Montarea sau schimbarea acestuia aduce un aport important instalaţiei electrice din orice spaţiu.

0 Shares
You May Also Like