Tot ce trebuie sa stim pe scurt despre panouri solare

Tot ce trebuie sa stim pe scurt despre panouri solare

0 Shares
0
0
0

Aproape toate resursele planetei din cate se poate vedea, scad de la o zi la alta. Din acest motiv, atentia multora se indreapta in prezent spre energia solara care poate fi transformata in energie electrica datorita unor panouri solare fotovoltaice sau in energie termica datorita unor panouri solare termice.

Panourile solare vin cu avantaje semnificative, motiv pentru care oamenii incep sa le ia in considerare din ce in ce mai mult, iar in multe tari, autoritatile incurajeaza utilizarea panourilor solare termice si a panourilor solare fotovoltaice. Despre panouri solare vom discuta in cele ce urmeaza, si veti putea descoperi o multime de informatii foarte importante.

Ce sunt panourile solare?

Mai intai de toate trebuie sa stiti ca panourile solare sunt acele dispozitive care capteaza radiatia solara, cu scopul de a produce energie termica (panouri solare termice) sau energie electrica (panouri solare fotovoltaice).

Panourile solare sunt fabricate din materiale speciale pentru a putea sa absoarba lumina si caldura soarelui, cu ajutorul celulelor pe care le contin. Apoi, energia va fi transformata in cele doua tipuri de energie (termica si solara).

Avantajul cel mai important al acestui tip de energie solara este faptul ca este gratuita, si nu se termina niciodata. De aceea, este lesne de inteles de ce din ce in ce mai multe locuinte dar si companii aleg sa utilizeze astfel de panouri solare.

Tipuri de panouri solare

De mentionat este faptul ca daca discutam in functie de tipul de energie pe care panourile solare il ofera, avem panouri solare termice, acestea fiind utilizate cu scopul de a transforma energia solara in energie termica (caldura).

Exista de-asemenea panouri solare fotovoltaice, care au scopul de a capta energia solara, si de a o transofrma in energie electrica.

Avantajele si dezavantajele panourilor solare

Cu siguranta, inainte de a trece la energia termica sau la energia electrica oferita de aceste panouri solare, veti dori sa aflati care sunt avantajele si dezavantajele acestor panouri. Veti putea sa descoperiti pe scurt despre ce este vorba, in continuare.

  1. Avantajele panourilor solare

Fara doar si poate, numarul de avantaje al panourilor solare este cel care determina oamenii sa isi indrepte atentia spre acestea. Iata cateva dintre cele mai importante avantaje ale lor.

Instalarea simpla si rapida: Unul dintre cele mai importante avantaje ale acestor panouri este reprezentat de instalarea simpla si rapida. Sunt usor de montat panourile solare (si termice si fotovoltaice), si se pot instala pe acoperisul caselor sau al depozitelor, fabricilor, etc. De mentionat este faptul ca acestea se pot instala si pe campuri deschise, in functie de necesitati.

Reducerea poluarii: Acesta este un alt mare avantaj al panourilor solare, pentru ca energia solara fiind o resursa inepuizabila si regenerabila, nu polueaza mediul la fel ca si combustibilii traditionali cum ar fi gazele, garbunii, petrolul, etc.

Costuri reduse: De-asemenea, acesta este un alt avantaj semnificativ. Dupa ce veti instala panourile, nu veti mai plati costuri pentru energia electrica sau termica, aceasta fiind gratuita, pentru ca provine de la soare. Pe termen lung, veti face economii semnificative, mai ales daca alegeti atat panouri fotovoltaice cat si panouri termice.

Intretinere minimala si rezistenta peste asteptari: Panourile solare necesita intretinere minima, iar durata lor de viata este de cel putin 20 de ani, deci merita sa le luati in considerare. Plus de asta, daca o componenta se defecteaza (cum ar fi un tub al panourilor solare vidate), acesta poate fi inlocuit cu usurinta.

  1. Dezavantajele panourilor solare

Asa cum fiecare produs are avantaje si dezavantaje, si panourile solare vin cu avantaje si dezavantaje semnificative. Daca mai sus am mentionat avantajele, vom vedea care sunt si dezavantajele cele mai importante ale acestor panouri solare.

Costurile initiale de achizitie a panourilor solare, fara doar si poate, reprezinta cel mai mare dezavantaj. De aceea, multe persoane stau pe ganduri pentru ca nu stiu daca este rentabil sau nu sa le cumpere. Cu siguranta insa, merita sa investiti banii in aceste panouri, tinand cont ca pe urma, in jur de 20 sau chiar peste 20 de ani nu veti mai plati pentru energia electrica sau termica, in functie de panourile pe care le alegeti.

Un alt dezavantaj este tot legat de costuri, iar aici amintim faptul ca panourile solare trebuie sa fie montate de catre profesionisti. Unii lucreaza mai scump, altii mai ieftin, deci in functie de specialisti, puteti plati mai mult sau mai putin.

Montaj si intretinere

Este important de mentionat faptul ca panourile solare pot fi montate atat pe acoperisul casei sau al cladirii (depozit, hala metalica, fabrica), cat si in camp deschis, unde sunt expuse la soare. Cat despre montaj, sunt necesare unele cadre de sustinere care vor fixa panourile solare. Este important sa tineti cont de unghiul de inclinare al panourilor (care de regula este de 45 de grade), pentru ca lumina sa reflecte corespunzator.

0 Shares
You May Also Like