O alimentatie mai sanatoasa si mai sigura

O alimentatie mai sanatoasa si mai sigura

0 Shares
0
0
0

Alimentele pe care le cultiva cineva in propria gradina, mai ales daca sunt facute intr-un mod ecologic, vor fi lipsite de reziduuri chimice derivate din fumigatie cu diverse produse fitosanitare, practica obisnuita a horticulturii profesionale, care aprovizioneaza pietele.

Poate ca unele produse fitosanitare sunt inofensive pentru sanatatea umana pe termen lung, dar, din pacate, ceea ce autoritatile considera acum sigur, in viitor il pot eticheta ca fiind daunator. In literatura de specialitate si in bibliotecile de ziare exista o multime de exemple, atat de produse fitosanitare, cat si de alte substante.

Pe de alta parte, marea majoritate a alimentelor care pot fi cumparate intr-un supermarket (cu exceptia cazului in care sunt ecologice), provin din agricultura intensiva care incearca sa reduca costurile, sa reduca ciclul culturilor la maxim si sa puna produsul pe piata inaintea oricui altcuiva pentru a creste marjele comerciale.

Acest lucru duce la utilizarea soiurilor foarte selectate in aceste scopuri, in detrimentul valorii nutritionale si a gustului. Expresia “Rosiile supermarketului nu au gust de nimic, sunt doar apa” se repeta din nou si din nou in conversatiile de familie sau intre prieteni. Si, in plus fata de genetica nefavorabila, prin accelerarea productiei, legumele nu au timp sa asimileze nutrientii in mod optim si, in plus, de multe ori sunt recoltate inainte de a ajunge la un grad bun de maturare, deoarece sunt mai bine conservate.

Intr-o gradina organica totul merge mai incet, in ritmul propriu. Plantele isi fac timp sa creasca, sa fructifice si sa se maturizeze. Legumele cresc la soare si in aer, in conditii naturale variabile, care vor fi imprimate pe calitatea nutritionala si gustul fructelor sau partilor comestibile.

Tu decizi cand sa recoltezi in functie de nevoile tale, in functie de starea legumelor, faza lunii, gradul de umiditate etc. Multe dintre ele, cum ar fi morcovii, unde sunt cel mai bine conservate este in gradina, astfel incat, daca nu aveti nevoie de ele, le puteti lasa sa continue sa se coaca si sa ia substante nutritive din mediul inconjurator. In plus, pe Regalfermierul.ro poti gasi tot ce ai nevoie pentru gradina ta.

Autosuficienta mai mare

Avand o gradina bine planificata si bine ingrijita ajuta sa se bazeze mai putin pe piete.

Daca pretul dovleceilor este mare  de exemplu, pentru ca exista o lipsa de provizii, , este benefic sa vezi crescand in gradina ta si sa ai mai multe pungi din acestia  in congelator, gata de consum si de prima calitate.

Cheltuiala cu alimentele este una dintre cele mai importante cu care se confrunta o familie in fiecare zi, mai ales daca intentioneaza sa manance sanatos si variat.

O dieta mai sanatoasa si mai echilibrata

Se stie deja faptul ca o dieta sanatoasa si echilibrata este benefica inca de la varste fragede. O viata sanatoasa porneste in primul rand cu o alimentatie de baza , bazata pe nutrienti de care organismul are nevoie. Desi avem impresia ca legumele care arata perfect, cele cumparate dn supermarket sunt si sanatoase, lucrurile nu stau deloc asa…Se cunoaste ca fructele cat si legumele pe care le vedem zilnic in magazine sunt cele care sunt fortate sa reziste multa vreme pe rafturi si sunt tratate cu multiple solutii, daunatoare corpului…asa ca, sa alegem sa traim sanatos, mancand din propria gradina !

Cum se cultiva cartofii

Cresterea cartofilor este o practica agricola veche cu o mare relevanta in alimentatia umana. Cartofii reprezinta una dintre cele mai importante culturi de baza, oferindu-ne o sursa abundenta de carbohidrati, fibre si vitamine. Vom explora procesul de crestere a cartofilor, de la alegerea soiului si pregatirea solului, pana la ingrijirea plantelor si recoltare, evidentiind importanta acestei culturi pentru siguranta alimentara si satisfactia gustului.

Primul pas in cresterea cartofilor este selectarea soiului potrivit pentru conditiile locale si preferintele culturale. Exista numeroase soiuri de cartofi, fiecare avand caracteristici specifice, cum ar fi rezistenta la boli, textura si gust. Dupa alegerea soiului, este importanta pregatirea solului. Cartofii prefera un sol bogat in materie organica, bine drenat si cu un pH cuprins intre 5,0 si 6,5. Solul ar trebui sa fie afanat, curatat de pietre si buruieni, pentru a oferi spatiu si nutrienti adecvati pentru dezvoltarea rizomilor.

Cartofii pot fi plantati prin intermediul semintelor sau a tuberculilor (cartofi seminceri). Semintele sunt plante tinere crescute din seminte de cartofi, in timp ce tuberculii sunt bucati de cartofi taiati, fiecare avand cel putin un ochi. Indiferent de metoda aleasa, cartofii trebuie plantati intr-un pat de crestere sau in santuri adanci, asigurand o distanta adecvata intre plante pentru a le permite sa se dezvolte.

Udatul regulat si asigurarea unei cantitati adecvate de lumina solara sunt esentiale pentru o crestere sanatoasa a plantelor. De asemenea, este important sa fim atenti la daunatorii comuni, cum ar fi gandacii de Colorado sau nematodele, si sa aplicam metode de control adecvate.

Pentru a asigura o crestere sanatoasa a cartofilor, este important sa mentinem solul umed si sa prevenim aparitia buruienilor. Aplicarea unui strat de mulci organic in jurul plantelor poate ajuta la pastrarea umiditatii si la suprimarea buruienilor. De asemenea, este necesara fertilizarea adecvata a solului. Cartofii beneficiaza de ingrasaminte bogate in potasiu si fosfor, care promoveaza dezvoltarea rizomilor si a tuberculilor. Este recomandat sa folosim ingrasaminte organice sau sa testam solul pentru a determina nevoile specifice ale culturii de cartofi.

0 Shares
You May Also Like