Muncitori străini în România: O resursă valoroasă pentru piața muncii

0 Shares
0
0
0

Piaţa muncii din România are în continuare probleme mari la capitolul ocuparea locurilor de muncă. Românii pleacă în străinătate pentru salarii mai bune, angajatorii caută oameni pentru ocuparea posturilor, dar nu reuşesc să găsească candidaţi români. Aşa că singura modalitate de a continua să ai o afacere care se menţine pe linia de plutire este să angajezi muncitori străini.

De ce să alegi să angajezi muncitori străini?

Doar anul trecut, în 2022, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care permitea firmelor să angajeze 100.000 de muncitori străini. În 2021 am avut muncitori din afară U.E. mai puţini, 25.000. Unde s-au angajat ei? În construcţii şi HoReCa, însă şi în alte domenii, acolo unde angajaţii români au refuzat să ocupe posturile scoase la concurs de luni de zile. India, Vietnam sau Sri Lanka sunt ţările de unde sunt aduşi muncitorii străini.

De altfel ei sunt o resursă valoroasă pentru piaţa muncii şi pentru patronii români în condiţiile în care afacerile trebuie să meargă şi clienţii trebuie să primească servicii bune şi la momentul în care au nevoie de ele. Costurile cu muncitorii străini nu sunt mici, plăteşti transport, deplasări pentru a vedea familia, plăteşti şi asiguri mâncare şi cazare, alte cheltuieli specifice. Lunar, dacă tragi linie, ajungi la 1.200 de euro, 600-700 de euro este salariul.

Care sunt avantajele angajării muncitorilor străini pentru patronii români? 

În primul rând ai oameni pe care te poţi baza, ei sunt disciplinaţi, fideli locului de muncă, îşi fac treaba mult mai bine decât românii, în special cei vietnamezi, dar şi indienii sunt foarte dedicaţi muncii prestate.

Muncitorii străini stau şi peste program şi acceptă să muncească mai mult pentru că îşi ajută familiile rămase acasă şi sunt bucuroşi să aibă venituri ceva mai mari. Au experienţă în domeniile în care se angajează, producţie, construcţii, HoReCa, agricultură, industrie textilă, şi dacă nu au experienţă învață rapid şi se pliază pe cerinţele angajatorilor.

"Recrutare Angajați de Top: Transformați Procesul de Angajare într-un Avantaj Competitiv

Beneficii ale angajării de muncitori străini

Ai stabilitate pe termen lung, muncitorii străini îşi respectă contractele, nu pleacă de la locul de muncă dacă dau de greu, reuşesc să îşi facă treaba foarte bine şi sunt apreciaţi pentru asta. Stabilitatea afacerii tale depinde şi de modul cum se raportează muncitorii străini la angajator, deci vei avea de câştigat dacă ai muncitori străini în firmă.

Orice muncitor străin care vine în România este mulţumit cu salariul, condiţii de angajare muncitori străini şi cele sociale sunt oricum mai bune decât cele din ţara sa. Integrarea muncitorilor este foarte simplă pe piaţa românească, cei mai mulţi ştiu şi engleza deja când vin la noi, deci se vor descurca oricum în tot ce au de făcut şi în relaţiile cu oamenii. Integrarea socio-profesională este accelerată pentru că toţi muncitorii străini vin cu o experienţă câştigată în regiunile lor şi nu se porneşte de la zero cu instruirea lor.

Nu ai cheltuieli foarte mari cu angajaţii străini, ai firme de recrutare care se ocupă de aducerea lor şi plasarea pe piaţa muncii, pe termen lung îţi amortizezi costurile iniţiale. Creşte şi productivitatea, ai acces la resurse noi, la idei noi, poţi să te dezvolţi în alte direcţii odată ce angajezi muncitori străini în România.

Plus că ocupi şi locurile de muncă pentru care nu ai avut angajaţi români poate ani de zile, ţi-au plecat sau au renunţat prea uşor la locul de muncă. Decizia de angajare a muncitorilor străini va influenţa pozitiv fluctuaţia personalului, va creşte reputaţia locului de muncă, a brandului tău, cultura locului de muncă va fi influenţată şi ea pozitiv, ai productivitate mai mare, eficiență mai bună.

Cum are loc recrutarea muncitorilor străini în România?

Un alt aspect important al angajării de muncitori străini în România ține de accesul la talente şi oameni calificaţi din alte tari foarte uşor. Poate nu găseşti în ţara oamenii potriviţi pentru posturile scoase la concurs, aşa că de ce să nu ai posibilitatea să cauţi şi în alte ţări şi să găseşti oamenii perfecţi pentru job. Ai acces imediat şi pe alte pieţe, îţi poţi eficientiza şi procesul de recrutare, ai costuri reduse legate de recrutare până la urmă, obţii şi un avantaj competitiv foarte bun.

Recrutarea și condiții angajare nepalezi sunt foarte simple. Se încheie un contract de recrutare cu o firmă care se ocupă de aducerea muncitorilor străini în ţară, se creează un profil ideal pentru candidaţii ce vor ocupa posturile scoase la concurs, cum să fie angajatul străin. Urmează selectarea angajaţilor străini, se prezintă CV-urile angajatorilor români.

Se discută cu angajaţii aleşi prin intermediul Internetului, se fac interviuri on-line. Mai rămâne de întocmit fişa postului şi se semnează contractele de angajare pentru candidaţii care au trecut de interviuri. Formalităţile de imigrare sunt perfecţionate şi validate, se vor obţine toate actele necesare rapid.

Finalul recrutării aduce expedierea avizului de muncă către angajat şi obţinerea vizei de lungă şedere în scop de muncă. Angajaţii vin în România, obţin Permisul de Şedere Temporară. Nu rămâne decât să fie integrat personalul adus din străinătate în companiile care au nevoie de el – asta înseamnă organizare de workshop-uri de cultură românească, familiarizarea cu tot ce ţine de job şi de ţara noastră.

După cum se poate observa forţa de muncă din străinătate poate să ajute enorm piaţa muncii din România mai ales în contexte complicate precum cel din prezent, când fiecare firmă încearcă să supravieţuiască şi are nevoie de oameni buni şi dedicaţi jobului. Este suficient să apelezi la agenţii de recrutare a forţei de muncă din alte ţări şi ei se vor ocupa de tot ce ţine de aducerea angajaţilor şi de plasarea lor la companiile care au mare nevoie de experienţa şi de expertiza lor.

0 Shares
You May Also Like