Motoare monofazate, bifazate si trifazate: tot ce trebuie sa stiti

Motoare monofazate, bifazate si trifazate: tot ce trebuie sa stiti

0 Shares
0
0
0

Motoarele electrice sunt deosebit de eficiente in conditiile in care datorita utilizarii lor, avem posibilitatea sa obtinem energie mecanica in cel mai simplu si mai eficient mod. In functie de numarul de faze de aprovizionare, putem gasi o singura faza, cu doua faze si cu trei faze.

Alegerea unui tip anume de motor cu siguranta nu este o misiune tocmai dificila atunci cand stiti ce anume asteptati de la un motor, si cand stiti in ce scopuri va fi aceasta utilizat.

Daca sunteti implicat intr-un proiect si nu stiti ce tip de motor ar trebui sa utilizati, merita sa cititi pana la finalul articolului dat fiind faptul ca va spunem despre fiecare motor cateva lucruri interesante, dar si care sunt diferentele cele mai importante dintre acestea.

Ce este un motor monofazat?

Un motor monofazat este o masina rotativa alimentata electric care poate transforma energia electrica in energie mecanica. Functioneaza folosind o sursa de alimentare monofazata. Acestea contin doua tipuri de cabluri: fierbinte si neutru. Puterea acestora poate fi de 3Kw, in timp ce tensiunile de alimentare variaza la unison.

Au doar o singura tensiune alternativa. Circuitul functioneaza cu doua fire si curentul care le traverseaza este intotdeauna aceleasi fire. In cele mai multe cazuri, acestea sunt motoare mici si au un cuplu limitat. Cu toate acestea, important de mentionat este faptul ca exista motoare monofazate cu o putere de pana la 10 CP care pot functiona cu conexiuni de pana la 440V.

Ele nu genereaza un camp magnetic rotativ; pot genera doar un camp alternativ, ceea ce inseamna ca au nevoie de un condensator pentru pornire.

Acestea sunt usor de reparat si intretinut, precum si accesibile, deci tinand cont de aceste detalii, pentru aplicatii ocazionale pot reprezenta cu siguranta cea mai buna solutie. Acest tip de motor este utilizat in principal in case, birouri, magazine si mici companii neindustriale.

Ce este un motor bifazat?

Un motor bifazat este un sistem care are doua tensiuni la 90 de grade distanta, care nu mai este utilizat in zilele noastre. Alternatorul este compus din doua infasurari plasate la 90 de grade unul fata de celalalt.

Acestea necesita 2 fire sub tensiune si unul de masa care functioneaza in doua faze. Una creste curentul pana la 240v pentru miscare, iar cealalta mentine fluiditatea curentului pentru utilizarea motorului.

Ce este un motor trifazat?

Un motor trifazat este o masina electrica care are rolul de a transforma energia electrica in energie mecanica prin intermediul interactiunilor electromagnetice. Unele motoare electrice sunt reversibile, ceea ce inseamna ca pot transforma energia mecanica in energie electrica actionand ca generatoare.

Acestea, pentru a functiona au nevoie sa foloseasca o sursa de alimentare trifazata. Acestea sunt conduse de trei curenti alternativi, toti acesti curenti avand aceeasi frecventa, care ating varfuri de putere in momente alternative. Este posibil sa aiba chiar si o putere de pana la 300KW si viteze cuprinse intre 900 si 3600 RPM.

In ceea ce priveste transmisia, sunt utilizate trei linii conductoare, dar utilizarea finala necesita cabluri cu 4 fire, care corespund celor 3 faze plus neutru. Energia electrica trifazata este cea mai cunoscuta si ea mai des intalnita metoda de utilizare in retelele electrice din intreaga lume, datorita faptului ca transfera mai multa energie si vede o utilizare semnificativa in sectorul industrial.

Diferentele de baza dintre un motor monofazat si un motor trifazat

In primul rand, trebuie sa diferentiem tipul de instalatie si curentul care curge prin ea. In acest sens, trebuie facuta precizarea diferenta dintre curentul monofazat si curentul trifazat consta in faptul ca curentul monofazat este transferat pe o singura linie. In plus, datorita faptului ca exista o singura faza sau curent alternativ, tensiunea nu variaza.

Motoarele monofazate sunt utilizate atunci cand un sistem trifazat nu este disponibil si / sau pentru o putere limitata – sunt utilizate in general pentru puteri sub 2 Kw sau 3 Kw.

Motoarele trifazate vad in mod obisnuit o utilizare mai mare in industrie, deoarece puterea lor este cu peste 150% mai mare decat cea a unui motor monofazat si se genereaza un camp magnetic rotativ trifazat.

In timp ce functionarea unui motor monofazat poate produce un zgomot destul de puternic si poate genera vibratii, motoarele trifazate sunt mai scumpe, dar nu genereaza aceste vibratii si sunt mai putin zgomotoase.

Acestea sunt in mare parte, cele mai importante detalii despre motoarele monofazate, bifazate si trifazate pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de a cumpara un motor electric de la MotorIndustry.

De mentionat este faptul ca tot de la MotorIndustry, aveti posibilitatea de a opta pentru un motor electric cu frana 100LB-4 3 kW 1500 rpm, care cu siguranta poate face fata tuturor cerintelor dvs.

Inainte de a alege insa un motor electric fie el motor electric cu frana 100LB-4 3 kW 1500 rpm sau orice alt motor, este foarte important sa stiti care sunt sarcinile pe care acesta le va avea de indeplinit. Este de-asemenea important sa va stabiliti si bugetul, iar astfel va veti putea indrepta atentia spre motoarele care se incadreaza in bugetul dvs.

Cunoscandu-va bugetul si necesitatile, va fi foarte simplu sa luati o decizie, iar la MotorIndustry veti gasi doar motoare de cea mai buna calitate, deci cu siguranta merita sa va indreptati atentia spre acest magazin online.

0 Shares
You May Also Like