Informatii generale despre designul grafic

Informatii generale despre designul grafic

0 Shares
0
0
0

Cand te gandesti la design grafic, te gandesti la reclame artistice? Grafica atragatoare pe site-uri web? Spread-uri uimitor aranjate in reviste?

In timp ce aceste exemple se incadreaza cu siguranta in definitia designului grafic, termenul cuprinde foarte multe: afise, infografice, coperte de carti, etichete de produse, sigle, carti de vizita, semne, machete de site-uri web, aplicatii mobile, interfete software, si cu siguranta lista continua.

Deci, ce este exact designul grafic? Enumerarea acestor exemple de design grafic este un inceput bun, dar nu prezinta imaginea completa. In timp ce acoperirea detaliilor si complexitatii intregului domeniu de design grafic ar putea sa nu fie posibila intr-un singur articol, aceasta prezentare generala la nivel inalt va va ajuta sa intelegeti mai bine acest domeniu de cariera creativa.

Daca sunteti absolut interesat sa deveniti un grafician profesionist sau aveti nevoie de serviciile unuia, continuati sa cititi pentru a invata elementele de baza ale domeniului, sau va puteti indrepta atentia spre site-ul celor de la HowDoDesign, unde puteti descoperi o multime de alte informatii despre designul grafic.

In primul rand, ce este designul grafic?

Potrivit Institutului American de Arte Grafice (AIGA), designul grafic este definit ca „arta si practica planificarii si proiectarii ideilor si experientelor cu continut vizual si textual”. Cu alte cuvinte, designul grafic comunica anumite idei sau mesaje intr-un mod vizual. Aceste imagini pot fi la fel de simple ca o sigla a companiei sau la fel de complexe ca aspectele paginilor de pe un site web.

„Designul grafic ia elemente grafice si textuale si le implementeaza in mai multe tipuri de suporturi”, spunea designerul Alexandros Clufetos, cand i s-a cerut sa elaboreze definitia designului grafic. „Ajuta producatorul sa se conecteze cu consumatorul. Acesta transmite mesajul proiectului, evenimentului, campaniei sau produsului”.

Designul grafic poate fi utilizat de companii pentru a promova si vinde produse prin publicitate, de site-uri web pentru a transmite informatii complicate intr-un mod digerabil prin infografica sau de catre companii pentru a dezvolta o identitate prin branding, printre altele.

De asemenea, este important sa ne amintim ca, desi multe proiecte de design grafic au scopuri comerciale, cum ar fi reclame si logo-uri, este folosit si in alte contexte, iar lucrarile de design grafic sunt adesea create doar ca un mijloc de exprimare artistica.

Bazele proiectarii grafice

Pentru a intelege mai bine semnificatia designului grafic, este important sa fiti constienti de elementele si principiile care alcatuiesc designul. Elementele sunt utilizate impreuna sau exista opozitie intre ele pentru a crea modele vizuale izbitoare si de impact.

Aceste elemente de design grafic includ:

 • Culoarea.
 • Forma.
 • Linia
 • Marimea.
 • Spatiu.
 • Textura.

De asemenea, proiectantii grafici adera la principiile designului, care sunt in esenta un set de linii directoare care ajuta un design sa obtina o compozitie eficienta. Aceste principii de baza ajuta la crearea echilibrului si stabilitatii pentru lucrare.

Aceste principii de design grafic includ:

 • Echilibru.
 • Contrast.
 • Accent.
 • Circulatie.
 • Proportie.
 • Ritm.

Ati auzit vechea zicala conform careia „regulile sunt menite a fi incalcate”, ceea ce poate suna in totalitate adevarat in acest caz. Dar un bun grafician trebuie sa inteleaga mai intai aceste principii inainte de a lua decizia constienta de a le incalca.

Tipuri de design grafic

Dupa cum sa mentionat mai devreme, nu exista o singura semnificatie de design grafic. Designul grafic este compus din mai multe domenii si specializari, variind de la tiparire si design web la animatie si grafica in miscare. Designul grafic ofera oportunitati si optiuni pentru persoanele care au aproape orice interes.

Daca ati fi cerut cuiva acum 30 de ani sa defineasca designul grafic, raspunsul sau s-ar fi concentrat probabil pe exemple legate de tiparire, cum ar fi reviste, afise de filme si reclame. Acum traim in era digitala, care a dat nastere unor noi tipuri de design grafic.

Unele dintre cele mai notabile exemple de design grafic din zilele noastre provin din progresele tehnologice. Iata cateva dintre aceste tipuri de design grafic:

 • Proiectarea site-urilor implica crearea de pagini web captivante si intuitive pentru utilizatori. Aceasta include aspectul general, schema de culori si navigarea pe site.
 • Proiectarea experientei utilizatorului (UX) se concentreaza pe asigurarea usurintei si satisfactiei de utilizare a unui site web sau a unei aplicatii. Acesti designeri subliniaza valoarea, gradul de utilizare, adoptabilitatea si dorinta.
 • Proiectarea grafica in miscare – sau animatia – da viata elementelor vizuale prin efecte speciale, emisiuni TV, jocuri video si filme.

Asadar, in mare parte ati descoperit ce este designul grafic in acest articol, dar si bazele proiectarii grafice, si ati descoperit de-asemenea si cateva tipuri de design grafic. Pentru a afla mai multe informatii, va puteti indrepta atentia spre HowDoDesign.

Pe HowDoDesign.com puteti descoperi o multime de informatii deosebit de utile despre designul grafic. Acestea va pot ajuta sa intelegeti si ce este designul grafic, si cand si de ce aveti nevoie de serviciile unui astfel de designer.

0 Shares
You May Also Like