Freonul: Tot ce trebuie sa stii despre el

Freonul: Tot ce trebuie sa stii despre el

0 Shares
0
0
0

Instalatiile frigorifice le gasim in foarte multe echipamente indispensabile, chiar si in autoturisme, iar in continuare vom discuta despre freon, si veti intelege si ce este freonul auto, dar si ce rol are acesta.

Asadar, instalatiile frigorifice au un rol deosebit de important, dat fiind faptul ca ele sunt cele care ne ofera aerul rece si confortul de care avem nevoie pe timpul verii, in locuinte, la birou sau in masina. Totodata, in afara de faptul ca ne ofera aerul rece de care avem atat de multa nevoie, instalatiile frigorifice ne protejeaza de umiditatea excesiva si de alergiile de sezon.

Fara doar si poate insa, toate aceste lucruri ar fi fost imposibile in cazul in care nu s-ar fi descoperit agentul frigorific care este numit impropriu FREON. Freon este insa denumirea comerciala inregistrata a companiei DuPont.

Freonul (sau mai bine spus agentul de racire) reprezinta o substanta chimica sau un compus chimic, care are capacitatea de a vaporiza la temperaturi scazute, la temperaturi mai scazute decat temperatura din incaperea care se doreste sa fie racita.

Mai simplu spus, temperatura de fierbere si temperatura de vaporizare a freonului, sunt mult mai mici in comparatie cu mediul care se vrea a fi racit.

Diferenta dintre fierbere si evaporare

In cazul in care nu stiati, acestea sunt doua etape ale vaporizarii, etape prin care un lichid se transforma in gaz. In ceea ce priveste evaporarea de exemplu, procesul are loc numai la suprafata unui lichid, si are de-asemenea loc la orice temperatura.

In schimb, procesul de fierbere se produce in tot volumul lichidului, incepand de la cea mai suprafata vasului. Bulele de vapori se ridica prin lichid catre suprafata superioara a vasului.

Exista insa si un proces invers al evaporarii, iar acesta este condensare. In ceea ce priveste acest proces, gazul se transforma in lichid.

Ce proprietati trebuia sa aiba agentul frigorific (freonul)?

Freonul este important sa indeplineasca mai multe proprietati, iar in randurile care urmeaza veti descoperi cateva dintre acestea:

  • Freonul trebuie sa aiba proprietati termodinamice: trebuie ca temperatura de fierbere sa fie mai mica in comparatie cu temperatura care se doreste in incaperea respectiva.
  • Agentul frigorific nu trebuie sa fie coroziv cu materialele cu care intra in contact in instalatia frigorifica.
  • Nu trebuie ca agentul frigorific sa prezinte risc de inflamabilitate, explozie sau toxicitate.
  • De-asemenea, nu trebuie ca agentul de racire sa fie poluant, si nici nu trebuie sa contribuie la incalzirea globala.

Categorii importante de freoni

Exista mai multe categorii de agenti de racire, iar in cele ce urmeaza aveti ocazia de a descoperi cateva dintre acestea.

Clorofluorocarburi (CFC) – au in componenta molecule cu atomi de Cl, F si C. Clorofluorocarburille sunt agenti de racire care au in componenta clor foarte instabil.  De mentionat este faptul ca acest tip de agent de racire nu mai este de mult timp prous, pentru ca are efecte negative asupra mediului inconjurator. R11 si R12 sunt astfel de agenti de racire.

Exista apoi Hidrofluorocarburi (HCFC), care au molecule cu atomi de H, CL, F, C in componenta. Molecula de hidrogen pe care acesti agenti de racire o contin, creaza stabilitate pentru atomul de Cl. R509 si R22 sunt exemple de astfel de agenti de racire.

Hidrofluorocarbon (HFC), este un alt tip de agenti de racire, care au in componenta molecule cu atomi de H, F, C. Acesti agenti de racire sunt lipsiti de atomii de Cl, deci sunt considerati drept freoni de substitutie definitiva. R410A, R134a, R407C si R404a, sunt astfel de agenti de racire.

Exista apoi si agentii frigorifici HFO (hidrofluorolefina). Acestia contin hidrogen, carbon si fluor. Acest tip de agenti frigorifici sunt compusi stabili dar mai reactivi in comparatie cu HFC, din cauza legaturii duble a carbonului.

Aplicatii ale freonului

Freonul (agentul de racire) este folosit in diferite aplicatii. De exemplu, este utilizat pentru racirea locuintelor, in sistemul HVAC.

Exista de-asemenea freonul care este folosit la frigidere, si care este deosebit de important pentru ca asigura aerul rece din frigider, aerul rece care ne pastreaza mancarea si alimentele.

Exista de-asemenea freon auto. Acesta este deosebit de important, dat fiind faptul ca ofera aerul rece in masina. Este dificil sa stai intr-un mediu in care temperatura aerului este foarte ridicata.

De aceea, este foarte important ca in ceea ce priveste masina, freonul sa nu lipseasca. Atunci cand masina are freon, ofera aerul rece si confortul de care are nevoie soferul (dar si pasagerii).

La fel ca si in ceea ce priveste sistemele HVAC, exista situatii in care masina trebuie dusa in service, pentru ca specialistii sa completeze nivelul freonului. Acesta este un lucru normal, in conditile in care freonul se consuma.

Exista situatii in care insa freonul se pierde, cand exista probleme ale instalatiei de racire a masinii. Acestea sunt cu siguranta probleme care trebuie remediate rapid.

0 Shares
You May Also Like