Diferite tipuri de senzori de nivel si functionarea acestora

Diferite tipuri de senzori de nivel si functionarea acestora

0 Shares
0
0
0

Senzorii de nivel de lichid au fost disponibili pe piete inca de acum cateva de zeci de ani, iar in randurile care urmeaza, aveti posibilitatea de a descoperi unele informatii despre acesti senzori pe care ii gasiti la sensodata.store.ro.

Tipuri de senzori de nivel si aplicatiile sale

Un senzor de nivel este un fel de dispozitiv utilizat pentru a determina nivelul lichidului care curge intr-un sistem deschis sau inchis. Masuratorile de nivel pot fi disponibile in doua tipuri si anume masuratori continue si masuratori de nivel punctual.

Senzorul de nivel continuu este utilizat pentru a masura nivelurile la o limita precisa, dar ofera rezultate corecte. Intrucat senzorii de nivel punctual sunt utilizati pentru a determina nivelul de lichid, acestia indica daca nivelul este ridicat sau scazut.

In general, acesti senzori sunt conectati la o unitate de iesire pentru a trimite rezultatele catre un sistem de monitorizare. Tehnologiile actuale utilizeaza transmisia fara fir a informatiilor catre sistemul de monitorizare, care este foarte utila in locatii importante si periculoase care nu pot fi accesate pur si simplu de catre lucratorii obisnuiti.

Clasificarea senzorilor de nivel

Principalele tipuri de senzori de nivel includ urmatoarele:

Senzori de nivel cu ultrasunete

Senzorii de nivel cu ultrasunete sunt utilizati pentru a detecta si nivelurile de substante lichide lipicioase si materiale voluminoase. Acestia sunt functionali prin producerea undelor audio la intervalul de frecventa de la 20 la 200 kHz. Aceste unde sunt apoi reproduse inapoi la un traductor.

Raspunsul senzorului ultrasonic este influentat de turbulenta, presiune, umiditate si temperatura. In plus, traductorul este necesar sa fie marit in mod corespunzator pentru a obtine un raspuns mai bun.

In ceea ce priveste avantajele senzorilor de nivel cu ultrasunete, merita sa amintim faptul ca acestia sunt rentabili si compacti, sunt invazivi iar numarul de utilizatori este limitat.

Aplicatii

Senzorii de nivel cu ultrasunete sunt utilizati pentru a controla nivelul lichidului, solidele cu granulatie fina din industria miniera si a pulberilor, a industriilor alimentare si a bauturilor si a prelucrarii chimice.

Senzori de nivel de capacitate

Acesti senzori sunt utilizati pentru a detecta nivelurile de lichid, cum ar fi namolurile si lichidele apoase. Acestia sunt actionati folosind o sonda pentru verificarea modificarilor de nivel.

Aceste modificari de nivel sunt transformate in semnale analogice. Sondele sunt in general realizate din sarma conductoare prin izolatie PTFE. Dar, sondele din otel inoxidabil sunt extrem de sensibile, si prin urmare sunt adecvate pentru masurarea substantei neconductoare granulare sau a materialelor cu constanta dielectrica scazuta. Aceste tipuri de senzori sunt foarte usor de utilizat si de curatat, deoarece nu au componente in miscare.

Argumente pro si contra

  • Un astfel de senzor este solid, compact, poate fi neinvaziv, precis.
  • Poate fi utilizat numai in anumite lichide, poate necesita calibrare.

Aplicatii

Acestia sunt utilizati in mod obisnuit in aplicatii precum monitorizarea nivelului rezervoarelor in industria chimica, tratarea apei, produsele alimentare, industria bateriilor si implicand presiune si temperatura ridicate.

Senzori optici de nivel

Senzorii optici de nivel sunt utilizati pentru a detecta lichide, inclusiv materiale echilibrate, interfata dintre doua lichide nemiscibile si aparitia sedimentelor. Acestia sunt functionali pe baza schimbarilor de transmisie in lumina infrarosie emise de un LED IR. Interferenta de la lumina produsa poate fi redusa prin utilizarea unei diode IR cu energie ridicata si metode de modulare a impulsurilor.

Senzorii optici de nivel continuu, pe de alta parte, utilizeaza lumina laser extrem de intensa care poate infunda medii cu praf si observa substante lichide.

Argumente pro si contra

  • Compact, de inalta presiune, fara piese in miscare si capacitatea de temperatura, pot observa cantitati mici de lichide.
  • Invaziv pe masura ce senzorul are nevoie de contact cu lichidul are nevoie de energie, anumite substante largi pot cauza acoperirea Prismei.

Aplicatii

Sunt utilizati in mod obisnuit in aplicatii precum detectarea scurgerilor si masurarea nivelului rezervorului.

Senzori optici cu microunde

Aceste tipuri de senzori sunt folositi pentru aplicatii precum temperatura, presiunea, mediile murdare si umede, deoarece microundele pot trece cu usurinta in aceste situatii fara a implica molecule de aer pentru transmiterea energiei. Senzorii optici cu microunde pot observa apa conductiva si substante metalice.

Argumente pro si contra

  • Nu este necesara calibrarea, foarte precisi, optiuni multiple de iesire
  • Interval de detectare costisitor, limitat si poate fi afectat de mediu.

Aplicatii

Sunt utilizati in mod obisnuit in aplicatii precum medii vaporoase, umede si prafuite. Sunt folositi si in sisteme in care temperaturile difera.

Din informatiile de mai sus, in cele din urma putem concluziona ca tipurile de senzori de nivel pot fi utilizate in diverse aplicatii, cum ar fi detectarea la nivel inalt sau detectarea la nivel scazut, alarme, oprirea supraincarcarii, detectarea scurgerilor si, de asemenea, se gasesc intr-o mare varietate de industrii precum marina, productie, produse chimice, produse alimentare, etc. Daca aveti nevoie de senzori de nivel, indiferent de aplicatie, cu siguranta la sensodata.store.ro veti gasi senzorii potriviti.

0 Shares
You May Also Like