De ce este importanta elastografia?

De ce este importanta elastografia?

0 Shares
0
0
0

Datorita dezvoltarii constante a tehnologiei, este acum posibil sa se obtina o imagine din ce in ce mai buna a interiorului corpului uman. In ultimii ani, sonografia sistemului musculo-scheletic a devenit o componenta foarte importanta in diagnosticul leziunilor si bolilor sistemului musculo-scheletic.

Cu ajutorul ultrasunetelor, se poate face un diagnostic, iar structurile oaselor si structurile inconjuratoare pot fi evaluate complet fara durere, in scurt timp si fara radiatii . Pe langa oase, aceasta include si tendoanele, articulatiile, muschii si ligamentele.

In comparatie cu o examinare cu raze X, tesuturile moi pot fi, de asemenea, vizibile. Mai mult, exista posibilitatea unei examinari dinamice, precum si a observarii progresului tratamentului. Sonografia a devenit o parte indispensabila a vietii de zi cu zi intr-o practica ortopedica orientata holistic. Intr-un centru de elastografie Cluj 2021, se folosete un dispozitiv cu ultrasunete modern din generatia mai noua pentru a putea clarifica mai precis anumite imagini clinice sau consecintele leziunilor.

Cu dispozitivele lor high-end, pot efectua elastografie in acelasi timp, o dezvoltare ulterioara a ultrasunetelor si a RMN-ului. In timpul acestei examinari, elasticitatea tesutului este masurata si ofera astfel informatii suplimentare, cu care tesutul benign de cel malign poate fi mai bine diferentiat. Aceasta tehnica permite identificarea modificarilor problematice ale tesuturilor.

Elastografia este o versiune moderna de inalta tehnologie a uneia dintre cele mai vechi metode de examinare medicala: palparea. Palparea descrie examinarea unui pacient prin simtirea structurilor corpului cu mainile. Cu ajutorul elastografiei cu ultrasunete, duritatea sau elasticitatea tesutului examinat poate fi reprezentata grafic.

Nodulii sunt cautati in zona fasciilor si a muschilor care sunt considerati a fi declansatorul durerii (asa-numitele puncte de declansare). Durerea pe care o declanseaza nu se simte acolo unde sunt punctele de declansare, ci in regiunile care sunt mai indepartate.

Deoarece acesti noduli sunt adesea localizati in straturi de tesut mai adanci, acestia sunt adesea inaccesibili sau greu de accesat pentru examinarea degetelor, dar pot fi vizualizati cu usurinta cu ajutorul elastografiei. Aceasta metoda de examinare face posibila vizibilizarea declansatoarelor ascunse si adanci ale durerii – pentru a le putea trata cu o terapie adecvata.

Este important de stiut: aceste puncte de declansare nu pot fi gasite folosind raze X, sonografie conventionala sau tomografie computerizata sau cu rezonanta magnetica – pentru aceasta este necesara elastografie cu ultrasunete.

Ecografia mamara are o importanta deosebita in cazul tesutului care este deosebit de bogat in glande, deoarece un san care este bogat in glande este mai dificil de evaluat mamografic. In plus, este posibil sa se obtina o proba din san in timpul examinarii pentru a efectua o analiza a tesuturilor.

Pentru a putea diferentia un benign de un malign neinvaziv, sonografia si elastografia color Doppler, care arata rigiditatea tesutului, sunt utile. Elastografia se bazeaza pe principiul binecunoscut ca tesutul tumoral este mai dur decat tesutul din jur.Presiunea cu sonda cu ultrasunete comprima mai mult tesutul moale decat tesutul dur. Elastografia poate reprezenta grafic aceste diferente.

De exemplu, elastografia poate sprijini ecografia mamara clasica in diagnosticarea unei descoperiri maligne. Centrul ginecologic din Cluj Napoca are echipamentul necesar pentru acest diagnostic ultrasunet avansat.

0 Shares
You May Also Like