Cum si cand sa semanam rosiile?

Cum si cand sa semanam rosiile?

0 Shares
0
0
0

Rosiile sunt una dintre cele mai cultivate legume din gradinile de legume, inclusiv pentru ca sunt printre cele mai folosite la masa. In dieta mediteraneana, rosiile sunt adesea consumate proaspete in salate, dar mai ales sunt indispensabile in bucataria romaneasca sub forma de sos: pentru a condimenta pastele si pe pizza.

Aceasta leguma creste pe o planta solanacee care este destul de pretentioasa in ceea ce priveste nutrientii, temperatura si expunerea la soare. De aceea, este important sa stim cum sa semanam rosiile la momentul potrivit, astfel incat acestea sa gaseasca cel mai bun climat pentru a-si coace fructele.

Cand sa semanam rosiile

Momentul ideal pentru a semana rosiile este atunci cand temperatura este putin peste 20 de grade. Pentru a asigura o buna crestere a rasadului, este important sa ne asiguram ca acesta nu sufera niciodata de frig: prin urmare, evitati ca temperaturile sa scada sub 12 grade chiar si in timpul noptii.

Acest lucru inseamna ca, daca am dori sa semanam rosii direct in camp, va trebui sa asteptam pana in aprilie, in unele zone chiar mai. Iti recomandam sa cumperi semintele de pe esenzi.ro.

Cum se planteaza rosiile

Samanta de tomate este foarte mica: in fiecare gram de samanta exista aproximativ 300 de seminte, asa ca trebuie sa fie plasata superficial in sol si este mai bine sa se planteze mai multe seminte in fiecare ghiveci.

  • Semanatul in camp

Daca doriti sa puneti semintele direct in camp si sa evitati sa mutati planta, va trebui sa pregatiti un pat de seminte fin si nivelat, unde veti ingropa semintele la o adancime mica (aproximativ o jumatate de centimetru), dispuse in functie de schema de plantare aleasa. Plantarea acestei culturi in gradina de legume poate fi convenabila numai pentru cei care cresc in zone cu un climat foarte bland, unde este frig pe tot parcursul lunii martie, este mai bine sa folositi patul de seminte.

  • Insamantarea in rasalnita

Avantajul patului germinativ este posibilitatea de a devansa cu pana la doua luni perioada de insamantare, iar transplantarea rasadurilor care au germinat deja evita riscul de a lasa spatii goale in randurile din gradina de legume, in cazul in care unele seminte nu reusesc sa germineze. Aceasta leguma se insamanteaza in containere sau ghivece alveolate, care se umplu cu pamant adecvat pentru insamantare, eventual imbogatit cu humus de rame.

Semintele se aseaza la suprafata si se acopera cu un strat de pamant, apoi se compacteaza usor prin presarea solului cu varful degetelor. Indiferent daca se insamanteaza in aer liber sau in rasalnita, este important sa udati imediat, dar si in zilele urmatoare, zilnic: pana cand planta isi dezvolta sistemul radicular, nu trebuie sa ramana niciodata fara apa.

Faza lunara la semanat

Rosia este o leguma fructifera, astfel incat faza lunara care, conform credintelor taranesti, ar trebui sa favorizeze dezvoltarea ei este faza de semiluna. De fapt, se crede ca influenta lunii impinge energiile din plante in sus in timpul fazei de crestere, stimuland productia de frunze, flori si fructe.

Trebuie precizat, insa, ca nu exista nicio dovada stiintifica in acest sens, motiv pentru care fiecare poate evalua daca sa urmareasca sau nu luna atunci cand defineste perioada de insamantare. Citirea studiului aprofundat despre luna in agricultura poate fi utila pentru a ne face o idee, in timp ce calendarul lunar este util daca se decide sa se urmareasca fazele atunci cand se stabilesc perioadele de insamantare.

Ce trebuie sa stii despre rosii

Rosia este o leguma versatila si importanta in multe bucatarii din intreaga lume. Acestia sunt usor de cultivat, au un gust placut si ofera numeroase beneficoperiri nutritionale.

Inainte de a incepe cultivarea rosiilor, este important sa alegi soiul potrivit pentru a se potrivi cu conditiile tale de mediu si cu scopul tau culinar. Exista o gama variata de soiuri de rosii, cum ar fi rosiile cherry, romanesti sau San Marzano, precum si soiuri mai dulci sau mai acide.

Una dintre problemele comune cu cultivarea rosiilor este alegerea locului potrivit. Acestia prefera soluri bogate in nutrienti si bine drenate, cu un pH intre 6 si 7. Este important sa asiguri o buna iluminare directa a solului, deoarece rosiile sunt plante care au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta in mod corespunzator.

In ceea ce priveste semanatul, acesta poate fi facut direct in gradina sau in ghivece. Daca alegi sa semeni direct in gradina, asteapta pana cand solul se incalzeste la cel putin 15 grade Celsius, inainte de a semana. Daca alegi sa semeni in ghivece, acestea trebuie sa fie adecvat de mari si sa contina un amestec de pamant de gradina si pamant pentru ghivece.

In ceea ce priveste ingrijirea plantelor, este important sa asiguri o udare regulata, evitand udarea excesiva. De asemenea, este important sa eviti sa uzi frunzele, deoarece acestea pot deveni infestate cu mucegai. In ceea ce priveste fertilizarea, poti folosi un amestec de ingrasamant pentru legume sau o combinatie de ingrasamant organice si chimice.

In ceea ce priveste combaterea daunatorilor, trebuie sa fii atent la semnele de atac, precum frunzele muscate sau larvele, si sa aplici tratamente specifice in mod regulat.

In ceea ce priveste culesul, acesta poate fi facut cand rosiile au atins maturitatea si au ajuns la dimensiunea dorita. Este important sa culezi rosiile inainte ca acestia sa devina prea mature, deoarece acestia vor fi mai putin dulci si mai putin utilizabili.

In concluzie, cultivarea rosiilor poate fi o activitate interesanta si satisfacatoare, care poate fi realizata cu succes prin respectarea acestor recomandari de baza.

0 Shares
You May Also Like