Cum sa ne protejam impotriva zgomotului?

Cum sa ne protejam impotriva zgomotului?

0 Shares
0
0
0

Sunetul descrie propagarea vibratiilor intr-un mediu, adica intr-un gaz, un lichid sau intr-un corp solid. In aer, de exemplu, sunetul se raspandeste astfel: un impuls de la o sursa de zgomot face ca particulele de aer sa vibreze, se misca inainte si inapoi si se ciocnesc unele de altele. Acest lucru declanseaza un fel de reactie in lant si impulsul este intotdeauna transmis. Este ca si cum s-ar arunca o piatra intr-un lac.

Moleculele de apa sunt puse in miscare de piatra si le transmit vecinilor – se creeaza un val. Cand vine vorba de izolare fonica, se distinge intre izolarea fonica a zgomotului aerian si izolarea fonica a zgomotului transmis prin structura. Se poate afla ce influenta are tipul de sunet asupra alegerii izolatiei fonice si ce este important pentru izolarea fonica a structurii si a aerului datorita anumitor informatii.

Sunetul descrie propagarea vibratiilor intr-un mediu, adica intr-un gaz, un lichid sau intr-un corp solid. Din punct de vedere fizic, termenul „volum” nici macar nu exista. Oscilatiile particulelor de aer provoaca mici modificari ale presiunii aerului. Acestea sunt specificate cu asa-numitul „nivel de presiune acustica”. Cu cat aceste fluctuatii sunt mai mari, cu atat nivelul presiunii sonore este mai mare si cu atat se percepe un zgomot „mai tare”.

Consecintele sunt deficiente care variaza de la tulburari de concentrare la leziuni grave ale sanatatii auzului sau ale sistemului cardiovascular. Pentru a evita acest lucru, este nevoie urgenta de protectie impotriva zgomotului. Unele persoane folosesc saltele lamelare vata bazaltica Larock 32 ALS 40 mm.

Daca zgomotul de fond depaseste un anumit nivel de presiune acustica, protectia impotriva zgomotului este uneori ceruta chiar de lege, de exemplu in cadrul anumitor standarde, ghidul locului de munca/ordonanta locului de munca sau legea privind sanatatea si securitatea in munca.

Izolarea fonica sau protectia impotriva zgomotului se refera in general la toate masurile care reduc sau blocheaza transmiterea sunetului de la o sursa de zgomot la receptor. Exista doua abordari pentru izolarea fonica a unui perete , in functie de locul in care se afla sursa de sunet.

Daca sursa de zgomot se afla in aceeasi camera si se doreste prevenirea transmiterii zgomotului in camerele adiacente, sunetul ar trebui sa fie absorbit inainte de a putea lovi peretele. In acest fel, se evita ca acesta sa migreze prin cladire ca zgomot transmis prin structura. In acest scop, pe perete pot fi atasate amortizoare individuale. Amortizoarele plate, cum ar fi SH001 MH , SH004 sau SH006, cu o suprafata de pasla si o grosime minima de 5 cm, sunt potrivite in acest scop.

Daca sursa de zgomot se afla in aceeasi camera si se doreste prevenirea transmiterii zgomotului in camerele adiacente, sunetul ar trebui sa fie absorbit inainte de a putea lovi peretele. In acest fel, se evita ca acesta sa migreze prin cladire ca zgomot transmis prin structura. In acest scop, pe perete pot fi atasate amortizoare individuale.

Amortizoarele plate, cum ar fi SH001 MH , SH004 sau SH006, cu o suprafata de pasla si o grosime minima de 5 cm, sunt cele mai potrivite in acest scop.

Informatii utile despre izolarea fonica a casei tale

Pentru a atenua ecourile si reverberatiile care provoaca zgomot, absorbiti sunetul cu suprafete si materiale moi. Intr-o camera tipica, aceste materiale includ mocheta, perdele captusite si mobilier tapitat. Daca doriti sa minimizati sunetul care sari in jurul unei incaperi, evitati materialele dure, cum ar fi lemnul de esenta tare, gresia si laminatele.

Dar poti face mai mult. Materialele care absorb sunetul, cum ar fi spuma acustica, pot imbunatati considerabil calitatea sunetului intr-o camera. In mod obisnuit, poroase, usoare si moi la atingere, materialele care absorb sunetul impiedica zgomotul sa sara in interiorul camerelor. De aceea, sunt folosite pentru atenuarea distorsiunii de la sunetul reflectat intr-un home theater, o camera de muzica, o cabina de podcasting sau un studio de inregistrare. Functioneaza la fel de grozav pentru a atenua sunetul intr-o bucatarie zgomotoasa sau intr-o camera de recreere.

Deci, placile acustice functioneaza excelent pentru controlul ecourilor. Dar oamenii se intreaba adesea daca punerea pe pereti a panourilor acustice din spuma sau a placilor va ajuta la reducerea zgomotului de la vecini sau din cartier. Raspunsul este: impiedica sunetul sa sara, dar, dincolo de atenuarea sunetului, nu vor fi foarte eficienti in blocarea zgomotului exterior.

Panourile acustice de insonorizare ofera izolare fonica de calitate studio. Aceste placi de spuma izolate fonic in stil home theater sunt disponibile in multe culori.

Deoarece panourile si placile acustice din spuma sunt adesea aplicate pe suprafete ca material de finisare, acestea vin intr-o varietate de culori si stiluri.

Izolare fonica pentru inregistrare sau podcasting

Daca doi pereti nu sunt paraleli unul cu celalalt, sunetul este mai putin probabil sa faca ping-pong inainte si inapoi. Acest lucru explica de ce materialele de izolare fonica neuniforme, inclinate, curbate sau crestate sunt populare in mediile in care reducerea zgomotului este esentiala, cum ar fi studiourile de inregistrare, home theater si salile de practica muzicala.

 

0 Shares
You May Also Like