Cum sa aleg prima gradinita a copilului meu?

Cum sa aleg prima gradinita a copilului meu?

0 Shares
0
0
0

Alegerea unei gradinite pentru un copil nu este in intregime usoara. De fapt, ceea ce se intampla este ca este pentru prima data atat pentru el, cat si pentru tine cand va trebui sa te adaptezi la o schimbare.

Obisnuiti cu casa lor, cu rutinele lor, cu ingrijirea imediata, fara a fi nevoiti sa impartaseasca nici afectiunea, nici atentia, se vor muta intr-un spatiu necunoscut. Complicat? Deloc. Este exact opusul. Acest proces este total imbogatitor pentru copil.

Important este sa nu sariti peste etape; sa se aleaga o scoala de incredere si ca incorporarea sa fie progresiva: adaptarea se face incetul cu incetul. Nu exista retete magice si nici nu trebuie sa devii un pedagog expert pentru a putea alege cea mai potrivita gradinita. Este suficient sa ai bun simt si sa fii un bun observator.

Este important ca locul sa fie cunoscut in avans si nu numai facilitatile, ci si functionarea sa zilnica. In plus, ar trebui sa aiba loc o discutie cu viitorul profesor, pentru a vorbi despre alimente, igiena, limite, ore de somn, ingrijire etc.

O institutie buna, in general, ar trebui:

 • Inainte de a duce copilul la o gradinita, ar fi nevoie de un interviu pentru a cunoaste cat mai mult obiceiurile, preferintele, ritmurile, caracteristicile copilului.
 • Ar trebui sa furnizeze toate informatiile care sunt necesare pentru a construi increderea si sa faca sa se simta ca scoala este un loc care apartine parintilor, de asemenea.
 • Facilita incorporarea progresiva a copiilor in gradinita. In mod ideal, ar trebui sa fie mentinuta in primele 5 zile pana cand copilul dumneavoastra poate sta timp de doua ore fara a va chema. Primele zile vor fi foarte scurte, pentru a se obisnui cu gradinita.
 • Sa ne asiguram ca exista un mijloc pentru ei de a comunica zilnic: ce s-a intamplat, ce s-au jucat, ce au mancat, daca au dormit etc. Vezi aici totul despre educatie steam!

Exista mai multi factori de luat in considerare atunci cand alegeti o buna unitate: infrastructura, personalul, echipamentul, proiectul educational, materialul didactic si, mai ales, securitatea locului, intr-un mod care sa garanteze bunastarea copiilor.

Alegerea unei gradinite este una dintre cele mai importante decizii pentru parinti, intrucat gradinita sau cresa va fi locul in care micutul tau isi petrece mult timp.

Cum se poate alege o gradinita ideala

 • Evaluati infrastructura

Ar trebui sa aiba o iluminare buna, servicii de igiena corespunzatoare, incalzire, un sistem de ventilatie bun, precum si terase si zone sigure pentru copii. Camerele si alte spatii educationale trebuie sa fie confortabile si bine decorate.

 • Evaluarea echipamentelor si a materialelor didactice

Ele trebuie sa fie la apogeul prescolarilor, precum si in siguranta si sa-si indeplineasca functia de promovare a invatarii in toate domeniile pedagogice.

 • Evaluati personalul

Trebuie sa existe un director, educatori, tehnicieni, un manipulant de alimente si un asistent. Toti ar trebui sa stie exact ce au de facut.

 • Evaluati proiectul educational

Ar trebui sa se ia in considerare misiunea unitatii, obiectivele si scopurile sale, regulile si organizarea sa, sistemul de evaluare pentru copii si implicarea familiei, deoarece acest lucru va dezvolta copilul in mod corespunzator.

Asigurati-va ca vizitati unitatea si verificati ca aceste conditii sunt indeplinite– puteti solicita chiar si documentele care dovedesc diplomele si studiile pe care le are personalul.

Gradinita copilului: a doua lui casa

In functie de varsta copiilor (de la cateva luni de zile la 5 ani), educatia la nivelul gradinitei se distribuie in urmatoarele grupe:

Cresa:

Grupa mica– de la 6 luni la 1 an.
Grupa mare– de la 1 an la 2 ani

Mediu:

Grupa mica – de la 2 ani la 3 ani.
Grupa mare– de la 3 ani la 4 ani.

Tranzitie:

Primul nivel (prekinder) – de la 4 ani la 5 ani.
Al doilea nivel (Kinder) – de la 5 ani la 6 ani.

Parintii trebuie sa stie cum sa gestioneze sentimentul de detasare

 • Fireste, la inceput iti va fi foarte greu sa-ti lasi copilul pe alte maini, darmulte mamici au descoperit ca, desi pleaca cu un nod in gat, cand se intorc isi gasesc micutii fericiti si distrati.
 • Dupa un timp, copiii vor sa mearga la gradinita pentru ca acolo sunt prietenii lor, chiar isi dezvolta abilitatile sociale si invata ca acasa nu ar fi posibil.
 • Nu poti transmite putina nesiguranta.

Parintii trebuie sa contribuie la invatarea copilului

Trebuie sa contribuiti la invatarea copilului prin colaborarea cu gradina, astfel incat sa puteti participa si sa va asigurati ca indeplineste toate cerintele fundamentale. Trebuie sa tii cont de faptul ca gradinita nu inlocuieste rolul tau in dezvoltarea copilului tau si ca nu este vorba despre inlocuirea parintilor, ci mai degraba este vorba de socializarea copilului cu altii si despre anumite modalitati de invatare si cunoastere, de care tu ca parinte nu dispui, acasa.

0 Shares
You May Also Like