Cum sa actionati in cadrul unui bear market (piata urs)? Tot ce trebuie sa stiti

Cum sa actionati in cadrul unui bear market (piata urs)? Tot ce trebuie sa stiti

0 Shares
0
0
0

Cuprins

 1. Ce este o piata urs (bear market)?
  • Ce cauzeaza o piata urs?
  • Cat dureaza o piata urs?
 2. Cum ar trebui sa investesc in timpul unei piete urs?
  • Achizitii pe nivele la pretul mediu
  • Calculati riscurile de intrare posibile si toleranta dvs. la risc
  • Diversificati, dar mereu in proiecte solide
  • Nu va panicati; ganditi pe termen lung
  • Studiati personal fiecare investitie
 3. Concluzie

Pietele urs sunt definite de economisti ca o scadere generalizata a pretului cu cel putin 20% dupa ce a durat mai mult de doua luni.

Se pare ca nu are sens sa investiti pe o piata urs. Faceti o investitie de 1.000 de dolari. Intr-o zi, ar putea valora 998,50 USD, iar in alta zi ar putea valora 952 USD. In aproximativ o saptamana, va valora 942 USD. Se pare ca cel mai bun mod de a pierde bani daca investiti in timpul unei piete urs este sa faceti acest lucru.

Un investitor care pierde se va grabi sa-si vanda activele pentru a obtine un profit rapid. Acest lucru va impinge preturile si mai jos si va prelungi severitatea si durata bear market-ului.

Majoritatea expertilor in investitii sustin ca cel mai bine este sa adoptati strategii de tranzactionare care sa minimizeze pierderile si sa profitati de oportunitatile care devin disponibile doar in timpul pietelor urs.

Ce este bear market (piata urs)?

Ce este bear market (piata urs)?

In cei mai simpli termeni, o piata urs descrie o scadere prelungita a preturilor activelor, care, la randul sau, duce la pierderea valorii portofoliului dvs. Un activ cu o oferta in scadere are mai multe sanse sa primeasca o reducere a pretului decat un activ cu o cerere in crestere, datorita faptului ca, pe o piata urs, investitorii tind sa renunte la pierderea activelor care se afla in portofoliul lor de teama unei scaderi ulterioare.

O piata taur (bull market) este exact opusul unei piete urs (bear market) in mai multe moduri. Pietele taur exista atunci cand pretul unui anumit activ sau al unei anumite clase de active creste pentru o perioada lunga de timp, ceea ce duce apoi la o crestere a valorii portofoliului dvs.

O crestere a preturilor de pe piata incepe atunci cand investitorii sunt increzatori ca preturile vor continua sa creasca pe o perioada prelungita de timp si ca tendinta ascendenta va continua, de asemenea. Ei anticipeaza piata taur si incep sa cumpere si sa detina activele despre care cred ca vor beneficia cel mai mult de pe urma acesteia inainte de a incepe efectiv.

Cu alte cuvinte, in timpul unui bull market, un numar mare de investitori sunt dispusi sa cumpere, in timp ce un numar mic de investitori sunt dornici sa vanda. Acest lucru duce la depasirea cererii pe oferta si, prin urmare, pretul stocului creste. Aceasta devine o profetie auto-implinita pentru conditiile de piata bullish (optimiste, care indica urcarea preturilor) atunci cand investitorii prevad conditii de piata optimiste.

Pe de alta parte, pietele urs incep atunci cand investitorii isi pierd increderea si incep sa creada ca preturile vor continua sa scada.

Ce cauzeaza o piata urs

Ce cauzeaza o piata urs?

Exista momente in care recesiunea economiei este precedata sau urmata de o piata urs / bear market. O serie de indicatori cruciali, cum ar fi angajarea, cresterea salariilor, inflatia si ratele dobanzilor sunt urmariti indeaproape de investitori pentru a determina daca economia este intr-o forma buna. Cateva dintre aceste simptome au fost diferite in pandemia de COVID-19, iar numarul mare de restrictii economice cauzate de inchideri, cereri de somaj si masuri de distantare sociala au indicat faptul ca economia era in pericol.

In cazul in care o economie scade, investitorii vor prezice ca profiturile firmelor vor scadea substantial. Astfel, ca urmare, ei decid sa-si vanda actiunile, rezultand o scadere a preturilor pietei si o scadere a bursei de valori. Ne putem astepta la cresterea somajului in viitor si la conditii economice mai provocatoare daca vom suferi o piata urs.

Cat dureaza o piata urs?

In general, piata urs consta in patru faze distincte, prima fiind caracterizata de preturi ridicate. A doua perioada este marcata de investitorii care acumuleaza profit si ies de pe piata.

Cat dureaza o piata urs

O a doua faza este marcata de o incetinire a preturilor activelor, o scadere a activitatii de tranzactionare, o scadere a castigurilor intreprinderilor si o deteriorare a indicatorilor economici anterior optimisti. Este un lucru obisnuit ca investitorii sa experimenteze frica, cunoscuta si sub numele de capitulare, pe masura ce starea de spirit incepe sa se deterioreze.

In a treia etapa, piata este patrunsa de speculatori, iar preturile si volumele comerciale sunt crescute. Desi pretul Bitcoin a scazut lent in a patra si ultima etapa, a continuat sa scada. In cele din urma, vedem ca pietele urs tranziteaza catre pietele taur, deoarece preturile mai scazute si stirile mai optimiste atrag din nou investitorii.

In scurta ei existenta, criptomoneda a fost supusa mai multor cicluri de veri arzatoare, urmate de ierni lungi si friguroase, iar pretul criptomonedelor nu face exceptie. La inceputul anului trecut, ultima scadere a durat o perioada de aproximativ doi ani si jumatate.

„Urmatorii doi ani vor fi foarte grei”, spune Avichal Garg, partener de conducere la Electrical Capital, un fond de investitii cripto cu active de peste 1 miliard de dolari. Parerile sale fundamentale cu privire la promisiunea industriei nu s-au schimbat.

„Apar dezvoltatori de software noi si vedem din ce in ce mai multi fondatori de inalta calitate. Vedem directori Web2 de la Facebook si Google care vin intr-un ritm rapid”, spune el. Dar un factor important i-a alarmat pe sustinatori: „Este prima data cand cripto si Web3 au existat intr-un mediu macroeconomic de piata urs, in care ar putea avea loc o recesiune anul viitor.”

Cum ar trebui să investesc in timpul unei piete urs?

Cum ar trebui să investesc in timpul unei piete urs

Ca regula generala, regula wash-sale interzice oamenilor sa vanda o investitie pentru o pierdere si apoi sa o rascumpere rapid odata ce pierderea a fost recuperata. Cu toate acestea, piata cripto este o poveste diferita. Un investitor in criptomonede – fie ca este vorba despre un comerciant sau un investitor de retail – poate sa fi pierdut niste bani pe o pozitie cripto, asa ca exista o oportunitate unica de a recupera aceste pierderi nerealizate.

Achizitii in etape la pretul mediu

Exista o strategie cunoscuta sub denumirea de mediere a costurilor in dolari sau achizitii pe niveluri la pretul mediu al actiunilor, care permite investitorilor sa suporte pietele. Este o metoda de a face mici achizitii regulate saptamanal sau lunar, care le permite sa faca fata pietelor urs. Le permite sa continue sa construiasca un portofoliu cripto fara a face o achizitie mare, de pe urma careia ar putea pierde o suma substantiala de bani daca nu au succes.

Cu media costurilor, volatilitatea preturilor este atenuata prin calcularea mediei costurilor. Ideea este de a construi un portofoliu treptat in functie de un pret mediu bazat pe timp, astfel incat sa nu existe riscul de a cumpara la un pret exorbitant de mare sau mic. In consecinta, chiar daca intampinati riscuri minime, valoarea investitiei dumneavoastra va creste pe masura ce piata isi va reveni.

Daca utilizati media costurilor, nu va trebui sa va faceti griji cu privire la sincronizarea pietei si sa preziceti daca preturile vor scadea in continuare sau vor creste dupa o scadere.

Calculati posibilele riscuri de intrare si toleranta dvs. la risc

Calculati posibilele riscuri de intrare si toleranta dvs. la risc

Pentru orice investitie data, raportul risc-recompensa este definit ca relatia dintre riscurile potentiale ale investitiei si castigurile potentiale. Raportul RR este utilizat in scopul evaluarii diferentei dintre punctele de intrare si stop losses, precum si pentru preluarea ordinelor de profit pe baza raportului RR. Un obiectiv fundamental al tuturor strategiilor de tranzactionare este de a obtine o recompensa maxima cu cel mai mic risc in acelasi timp.

Este posibil sa se identifice riscul tinand cont de diferenta de pret dintre pretul de inchidere si ordinul stop-loss. Spre deosebire de aceasta, obiectivele de profit sunt, in general, un nivel de pret in care un comerciant ar trebui sa iasa de pe o piata cu profit considerabil odata ce pretul ajunge la el. Ca exemplu al modului in care comerciantii pot identifica nivelul de profit, ei pot masura cat de departe este punctul lor de intrare fata de nivelul de profit tinta.

Diversificati, dar mereu in proiecte solide

Exista anumite segmente ale pietei care sunt lovite mai greu decat altele in fiecare piata urs. Potrivit expertilor, diversificarea portofoliului este o modalitate excelenta de a minimiza pierderile, profitand in acelasi timp de castigurile de pe pietele infloritoare.

Daca investiti in lumea cripto, lucrul acesta poate insemna sa va raspanditi investitiile intre liderii de piata cu capitalizare mare, aparitia de noi cripto-uri care se dezvolta rapid, monede si jetoane descentralizate, precum si active cripto asociate cu piata NFT si stablecoins.

Diversificarea este procesul de distribuire a riscului portofoliului dvs. pe diferite segmente, astfel incat atunci cand un segment isi pierde valoare, celelalte segmente vor avea un impact mai mic.

Nu va panicati; ganditi pe termen lung

Nu va panicati; ganditi pe termen lung

Este de inteles ca atunci cand preturile scad, investitorii sunt tentati sa-si incaseze investitiile. Este adevarat, totusi, ca, daca esti fortat sa-ti vinzi cripto-ul in pierdere, atunci o scadere a pietei statistica, pe hartie, devine o pierdere reala, tangibila si substantiala pe cont propriu.

Un consilier financiar cu experienta spune ca cel mai bine este sa respirati adanc si sa ramaneti pe piata. Este intotdeauna posibil sa se obtina castiguri pe termen lung pe pietele urs pe termen lung, iar investitorii sunt rasplatiti cu castiguri pe termen lung care au rabdarea sa invinga furtuna. Este posibil ca unele cripto-uri sa nu supravietuiasca unei scaderi a pietei, dar daca portofoliul dvs. este bine diversificat si puteti face fata oricaror obstacole, ramanerea pe piata va poate oferi oportunitatea de a castiga bani atunci cand apare.

Studiati personal fiecare investitie

Chiar daca piata a cunoscut o scadere severa, unele cripto-uri au reusit sa-si mentina valoarea. Acesta este adesea cazul monedelor si jetoanelor care sunt legate de un segment de piata care inregistreaza o crestere semnificativa in acest moment.

In ciuda scaderii pietei si a scaderii valorii cripto-urilor, industrii precum dezvoltarea jocurilor video si jocurile de noroc online au avut rezultate bune datorita utilizarii lor in aceste industrii. Daca aveti cunostinte specifice despre operatiunile segmentului de piata in care doriti sa participati, atunci monedele asociate cu DeFi, pietele NFT bazate pe fani, comunicatiile in lant incrucisat si alte aplicatii merita evaluate.

De asemenea, este utila analiza performantei anumitor cripto-uri in timpul schimbarilor anterioare ale pietei, deoarece va oferi informatii suplimentare. In timpul pietelor urs, unele cripto-uri si-au pierdut mai mult din valoare decat altele, in timp ce altele au pierdut mai putin.

Concluzie

Este recunoscut pe scara larga, de catre expertii in investitii, faptul ca strategiile prezentate in acest articol sunt una dintre cele mai eficiente metode de reducere a pierderilor, precum si de maximizare a valorii portofoliului pe o piata urs. Cu toate acestea, ele nu ofera nicio garantie a succesului. Expertii spun ca poti supravietui si chiar prospera in timpul unei piete urs daca esti pregatit sa actionezi cu atentie ca raspuns la scaderea preturilor si sa adopti un plan pe termen lung.

0 Shares
You May Also Like