Criza alimentara din 2022 – predictii

Criza alimentara din 2022 – predictii

0 Shares
0
0
0

Anul 2022 a inregistrat o crestere rapida a preturilor la alimente si o penurie de provizii de alimente in intreaga lume. Crizele agravate din diferite parti ale lumii au fost cauzate de cauze geopolitice, economice si naturale, cum ar fi caldura extrema, inundatiile si seceta cauzate de schimbarile climatice. Crizele urmeaza securitatii alimentare si crizelor economice din timpul pandemiei de COVID-19.

Dupa invazia rusa a Ucrainei din 2022, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura, precum si alti observatori ai pietelor marfurilor alimentare, au avertizat cu privire la un colaps al aprovizionarii cu alimente si la cresterea preturilor, la nivel global.

O mare parte a ingrijorarii este legata de lipsa de aprovizionare a culturilor cheie de marfuri, cum ar fi graul, porumbul si semintele oleaginoase, care ar putea cauza cresteri ale preturilor. Invazia a dus, de asemenea, la cresterea preturilor la combustibil si a ingrasamintelor asociate, provocand mai multe deficite alimentare si alte cresteri ale preturilor.

Chiar inainte de razboiul din Ucraina, preturile alimentelor erau deja la niveluri record: din Februarie 2022, preturile alimentelor de la an la an au crescut cu 20%, conform Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura. Razboiul a crescut in continuare preturile de la an la an cu inca 40% in Martie. Problemele agravate, inclusiv COVID-19, invazia rusa a Ucrainei si esecurile legate de clima, se asteapta sa inverseze tendintele globale de reducere a foametei si a malnutritiei.

Unele regiuni, cum ar fi Africa de Est si Madagascar, se confruntau deja cu seceta si foamete din cauza esecurilor sistemului agricol si a schimbarilor climatice, iar cresterea preturilor este de asteptat sa inrautateasca situatia. Chiar si tarile din nordul global care au de obicei o aprovizionare cu alimente sigura, cum ar fi Marea Britanie si SUA, incep sa experimenteze impactul direct al inflatiei costurilor din cauza insecuritatii alimentare.

Unii analisti au descris cresterea preturilor ca fiind cea mai grava de la criza mondiala a preturilor alimentelor din 2007-2008. Desi raspunsurile internationale initiale la criza alimentara au sugerat ca unii furnizori sau recolte pot atenua penuria globala si cresterile de pret (de exemplu, un aflux propus de cereale din India), din Iunie 2022, nici un efort international nu a fost eficient pentru a reduce preturile.

Fundal

Securitatea alimentara in timpul pandemiei de COVID-19, criza lantului global de aprovizionare 2021-2022, cresterea inflatiei 2021-2022 si criza energetica globala 2021-2022

Pandemia de COVID-19 a perturbat semnificativ lanturile de aprovizionare cu alimente din intreaga lume, perturband canalele de distributie in fazele de consum si distributie ale industriei alimentare. O crestere a preturilor la carburanti si transport a crescut si mai mult complexitatea distributiei, deoarece alimentele au concurat cu alte bunuri.

In acelasi timp, inundatiile si valurile de caldura semnificative din 2021 au distrus culturi cheie in cele doua Americi si Europa.

Cauze

Criza de energie

Criza mondiala a preturilor alimentelor din 2007–2008, Varful petrolului si Alimente vs. combustibil

Gazul natural este o materie prima majora pentru productia de amoniac, prin procesul Haber, pentru utilizare in productia de ingrasaminte. Dezvoltarea ingrasamintelor sintetice cu azot a sustinut in mod semnificativ cresterea populatiei globale – s-a estimat ca aproape jumatate din oamenii Pamantului sunt hraniti in prezent ca urmare a utilizarii ingrasamintelor cu azot sintetic.

Criza energetica globala din 2021–2022 s-a raspandit in industria ingrasamintelor si a alimentatiei. Potrivit Juliei Meehan, seful de ingrasaminte pentru agentia de preturi a marfurilor ICIS, „observam preturi record pentru fiecare tip de ingrasamant, care sunt cu mult peste maximele anterioare din 2008. Este foarte, foarte grav. Oamenii nu isi dau seama ca 50% din alimentele lumii se bazeaza pe ingrasaminte.”

Invazia rusa a Ucrainei

Preturile graului au crescut la cele mai mari preturi din 2008, ca raspuns la atacul Rusiei asupra Ucrainei, din 2022. La momentul invaziei, Ucraina era al patrulea exportator de porumb si grau si cel mai mare exportator mondial de ulei de floarea-soarelui, Rusia si Ucraina fiind responsabile impreuna pentru 27% din exporturile mondiale de grau si 53% din floarea-soarelui si seminte.

Seful Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a avertizat in Martie ca razboiul din Ucraina ar putea duce criza alimentara globala la „niveluri dincolo de orice am vazut pana acum”. O posibila intrerupere a aprovizionarii globale cu grau ar putea exacerba criza foamei in curs de desfasurare in Yemen, Afganistan si Africa de Est.

Presedintele Asociatiei Brutarilor Americani a avertizat ca pretul oricarui lucru facut cu cereale va incepe sa creasca pe masura ce toate pietele de cereale sunt interconectate. Economistul-sef agricol de la Wells Fargo a declarat ca Ucraina va fi probabil foarte limitata in capacitatea de a planta culturi in primavara anului 2022 si va pierde un an agricol, in timp ce un embargo asupra culturilor rusesti ar crea o inflatie mai mare a preturilor alimentelor. Recuperarea capacitatilor de productie a culturilor poate dura ani, chiar si dupa ce luptele au incetat.

Cresterea preturilor la grau ca urmare a conflictului a tensionat tari africane, cum ar fi Egiptul, care sunt foarte dependente de exporturile de grau rusesti si ucrainene, si au provocat temeri de tulburari sociale. Cel putin 25 de tari africane importa o treime din graul lor din Rusia si Ucraina, iar 15 dintre ele importa mai mult de jumatate din aceste doua tari.

La 24 Februarie, guvernul chinez a anuntat ca va renunta la toate restrictiile asupra graului rusesc, ca parte a unui acord care fusese incheiat mai devreme in Februarie; Pe 4 Martie, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a Natiunilor Unite a raportat ca indicele mondial al preturilor la alimente a atins un maxim istoric in Februarie, inregistrand o crestere de 24% de la an la an. Majoritatea datelor pentru raportul din Februarie au fost compilate inainte de invazie, dar analistii au spus ca un conflict prelungit ar putea avea un impact major asupra exporturilor de cereale.

La 30 Martie, la o reuniune a Natiunilor Unite, secretarul de stat adjunct al Statelor Unite, Wendy Sherman, a declarat ca invazia rusa a Ucrainei din 2022, inclusiv blocada navala a porturilor maritime ale Ucrainei si atacurile armate asupra navelor de marfa civile, au creat o penurie critica de alimente in Ucraina, cu ramificatii la nivel mondial. In plus, potentialele dificultati la exportul de alimente si ingrasaminte intampinate de Federatia Rusa – principalul exportator de potasiu, amoniac, uree si alti nutrienti din sol – ca urmare a sanctiunilor economice, ar putea pune in pericol securitatea alimentara a multor tari.

Cresterea preturilor la energie duce, de asemenea, la cresterea costurilor agricole, contribuind la cresterea preturilor la alimente la nivel global. Agricultura si industria alimentara folosesc energia in diverse scopuri. Utilizarea directa a energiei include energia electrica pentru irigarea automata a apei, consumul de combustibil pentru masinile agricole si energia necesara in diferitele etape ale procesarii, ambalarii, transportului si distributiei alimentelor.

Utilizarea pesticidelor si a ingrasamintelor minerale are ca rezultat cantitati mari de consum indirect de energie, aceste inputuri fiind foarte consumatoare de energie pentru fabricare. In timp ce ponderea variaza considerabil intre regiuni – in functie de factori precum conditiile meteorologice si tipurile de culturi – costurile directe si nedirecte ale energiei pot reprezenta 40% pana la 50% din costurile variabile totale ale culturilor in economiile avansate, cum ar fi Statele Unite.

Prin urmare, preturile mai mari la energie si ingrasaminte se traduc in mod inevitabil in costuri de productie mai mari si, in cele din urma, in preturi mai mari la alimente.

golden-cutlery-with-textile-plate-dark-background-top-view

Management

Oamenii de stiinta au avertizat ca factorii de decizie politica nu ar trebui sa abandoneze practicile agricole durabile pentru a creste productia de cereale ca raspuns la insecuritatea alimentara care rezulta, ci sa schimbe „partea cererii care poate [de asemenea] duce la un sistem alimentar global mai rezistent si mai durabil” – cum ar fi limitarea importului de hrana pentru animale (de exemplu, deoarece productia de carne necesita cantitati relativ mari de alimente necesare si de teren agricol) – si de ex. extinderea productiei de grau in zonele cu productivitate ridicata.

Intre 2 Februarie si 1 Aprilie, Rusia a interzis exportul de azotat de amoniu (AN) pentru a garanta aprovizionarea fermierilor autohtoni in urma cresterii preturilor la ingrasaminte la nivel mondial, care au fost afectate de cresterea costurilor la gazele naturale.

Crizele climatice

Efectele schimbarilor climatice asupra agriculturii

Evenimentele multiple de precum valurile de caldura, inundatiile si secetele intre 2020 si 2022, au afectat semnificativ rezervele mondiale de alimente. Aceste evenimente meteorologice, care au fost legate de schimbarile climatice, au facut ca sistemul alimentar sa fie mai putin rezistent la socuri precum razboiul din Ucraina. Rezervele globale de grau erau extrem de scazute la inceputul anului 2022 din cauza acestor fenomene meteorologice.

Schimbarile climatice din Irak duc la cresterea deficitului de apa, care va avea probabil implicatii grave pentru tara in anii urmatori. In plus, securitatea apei din Irak se bazeaza pe sistemul fluvial Tigru-Eufrat, aflat in declin.

Seceta din Africa de Est

O seceta in Africa de Est a inceput in 2021 si s-a intensificat in continuare in 2022, precipitata partial de La Niña care se apropie in 2022. Trei sezoane ploioase au esuat in regiunea cornului Africii, distrugand recoltele si ucigand turme mari de vite. ONU a identificat 20 de milioane de persoane expuse riscului de foamete. Atat animalele salbatice, cat si animale domestice au fost ucise de seceta. Regiunea este astfel deosebit de vulnerabila, deoarece un sezon umed extrem a provocat infestarea cu lacuste in perioada 2019-2021, care a distrus regiuni mari de culturi.

La inceputul lunii Octombrie 2021, la aproape un an dupa inceperea razboiului din Tigray, Mark Lowcock, care a condus OCHA in timpul unei parti a razboiului din Tigray, a declarat ca guvernul federal etiopian infometeaza Tigray in mod deliberat, „deruland o campanie sofisticata pentru a opri intrarea ajutoarelor” si ca a existat „nu doar o incercare de a infometa sase milioane de oameni, ci o incercare de a acoperi ceea ce se intampla”.

Vremea extrema europeana

Secetele din Spania si Portugalia de la inceputul anului 2022 au condus la previziuni de pierderi de pana la 60-80% pentru culturi in unele zone. Cantitatea uriasa de precipitatii din Martie si inceputul lui Aprilie 2022 in Spania continentala a oferit o usurare, dar nu a inversat pe deplin seceta meteorologica in curs. Culturile de fructe din cea mai mare parte a Europei au fost deteriorate de un val de frig care a provocat ploaie inghetata, inghet si zapada in timpul inmuguririi timpurii, dupa o perioada de vreme calda timpurie.

Seceta suplimentara din Italia a redus debitul de apa dulce din apropierea raului Po, care este responsabil pentru 40% din productia vegetala. Intruziunea apei sarate este de asteptat sa reduca cu pana la 30% din productia de culturi in zonele din apropierea deltei.

0 Shares
You May Also Like