Graul a fost un element esential al dietei noastre de milenii. Este chiar considerata a fi cea mai veche cultura din lume. Astazi, graul este inca folosit pentru a face faina de paine. Si ramane nepretuit la cresterea animalelor, deoarece le hraneste si le ofera asternuturi confortabile.
Daca cultivarea intensiva a graului este raspandita, graul este totusi usor de semanat si cultivat! Seamana samanta de grau Glosa Baza si bucura-te de avantajele sale.
Cand sa semeni grau?
Graul este semanat in doua perioade ale anului: in februarie / martie pentru soiurile de primavara si in octombrie pentru soiurile de iarna. Aceasta cereala are o rezistenta foarte buna la inghet, pana la – 15 ° C. Recoltarea are loc la 8 pana la 11 luni dupa insamantare, in functie de soi.
Ce soiuri sa alegeti?
Termenul „grau” se refera la o imensa varietate de cereale. Exista in principal doua tipuri de grau:
- Grau dur: adaptat regiunilor aride si fierbinti, este deosebit de bogat in gluten;
- Graul moale este cel mai frecvent la noi, deoarece face posibila prepararea fainii de paine folosita la prepararea painii.
Daca doriti sa cultivati grau in scopuri pur estetice, lasati-va tentati de Touzelle, un soi vechi cu frunzis verde albastrui frumos. S-ar putea sa preferati graul Galicia (numit si graul polonez), care se schimba de la verde pur la un aspect auriu foarte frumos cand ajunge la maturitate.
Ce trebuie facut inainte de a semana graul?
Graul apreciaza un sol bogat, bine hranit. Datorita marimii sale inalte, graul trebuie sa prinda radacini bine, altfel se se inalte mare. Prin urmare, este esential sa lucrati solul astfel incat sa fie slab si foarte omogen si sa dozati cu atentie compostul, astfel incat solul sa nu fie prea flexibil: 400 pana la 500 g pe m² maximum.
Pentru ca graul sa infloreasca perfect, nu trebuie sa fie parazitat de prezenta ierbii: prin urmare, ne vom scapa intotdeauna de buruieni cu atentie inainte de a continua sa semanam.
Cum sa-l semeni?
- Graul este semanat exclusiv pe loc.
- Faceti brazde respectand o distanta de 20 cm;
- Introduceti un bob la fiecare 3 cm, conducandu-l in 2 cm;
- Acoperiti cu o grebla, apasand usor;
- Apa in ploaie fina pentru a nu deplasa boabele.
Desi graul are o rezistenta buna la frig, este posibil sa experimentati unele pierderi in timpul insamantarii de toamna. Pentru a contrabalansa pierderile, puteti creste densitatea plantelor pe m²: spationati brazdele cu doar 15 cm si asezati semintele la 2 cm distanta.
Unde sa plantezi graul?
Graul apreciaza locatiile insorite. Daca cineva este obisnuit sa vada campuri mari de grau, este posibila si cultivarea graului ornamental, optand pentru o zona mica sau insamantandu-l izolat.
Cum sa-l intretin?
La cinci pana la sase luni dupa insamantare, tulpinile de grau incep sa se intareasca. Aceasta etapa se numeste germinare. Apoi, puteti da mai multa vigoare culturilor voastre plivind si ridicandu-le. Graului nu ii place concurenta din iarba, care interfereaza cu dezvoltarea sa. Prin urmare, este esential sa ne scapam de buruieni in mod regulat.
Graul nu apreciaza compania ierbii, face o exceptie pentru trifoi, care are particularitatea de a fixa azotul. Cu toate acestea, lastarii tineri au o mare nevoie de azot pentru a se dezvolta. De indata ce apare, puteti trece la insamantarea trifoiului – alb sau violet, in functie de gusturile voastre.
Cum sa udam graul?
Graul se dezvolta in diferite etape, iar necesarul sau de apa se schimba. La insamantare, se va multumi cu udarea moderata. Dar nevoile sale vor creste in timpul indreptarii tulpinei (formarea spicului). Cand graul este copt, acesta devine galben si spicul se indoaie, asa ca este timpul sa nu mai udam cu totul.
Recoltarea graului: cand si cum?
Graul se maturizeaza atunci cand spicele se ingalbenesc si se apleaca spre sol la sfarsitul lunii iulie. Daca aveti dubii, incepeti prin a lua miezurile dintr-o singura planta: daca sunt foarte tari, este timpul sa recoltati. Recolta se face in mod traditional cu o coasa, dar puteti opta pentru o foarfeca.
Taiati graul la aproximativ 10 cm de pamant. Faceti snopi, pe care ii veti lega cu atentie pentru a-i atarna la indemana rozatoarelor. Este posibil sa colectati cateva boabe de grau, framantand pur si simplu un spic intre degete, incepand de la baza si urcand spre capatul acestuia.
Daunatori
Pasarile sunt lacome de grau si, atunci cand boabele sunt suficient de dezvoltate pentru gustul lor, devasteaza culturile intr-un timp record. Singura protectie eficienta este o plasa. Graul atrage, de asemenea, rozatoarele si numai capcanele le pot tine la distanta.
Culturile voastre de grau sunt susceptibile de a fi atacate de viermele de cereale, de un gandac infometat de cereale sau de gargarite. Acestia apar in principal atunci cand temperatura depaseste 32 ° C. Aplicarea unui insecticid este atunci esentiala.
Boli
Graul este expus la fainare, mai ales primavara. Boala poate fi recunoscuta prin petele albe, care amintesc de mucegai, care invadeaza culturile. Daca petele sunt maronii, atunci este rugina. In ambele cazuri, boala poate fi salvata cu un fungicid.