Cele mai importante avantaje ale iluminatului cu LED-uri

Cele mai importante avantaje ale iluminatului cu LED-uri

0 Shares
0
0
0

Atunci cand aleg sa isi decoreze locuintele, oamenii pun mare pret pe obiectele de mobilier in primul rand, dar si pe covoare si pe perdele sau draperii, acestea fiind accesorii care pot oferi un plus de frumusete, eleganta si stil in orice incapere a locuintei.

De mentionat insa este faptul ca, si corpurile de iluminat, iar aici ne referim atat la plafoniere led, cat si la lustre pentru living si alte corpuri de iluminat au un rol foarte important. De fapt, am putea spune ca sunt mai importante decat elemente de decor precum covoarele si draperiile.

De ce? Pentru ca aceste corpuri de iluminat au in primul rand rol practic, si anume acela de a ilumina incaperile. Apoi, au si un foarte important rol estetic, astfel ca alegerea potrivita a unor plafoniere led sau a unor lustre living, poate oferi un plus de rafinament incaperii.

In momentul in care vine vorba despre alegerea corpurilor de iluminat, prezentul si cu siguranta viitorul este reprezentat de corpurile de iluminat cu leduri, iar in randurile care urmeaza ale acestui articol, aveti posibilitatea de a descoperi care sunt cateva dintre cele mai importante avantaje ale acestui tip de iluminat.

Cu siguranta merita sa cititi pana la final si sa cunoasteti avantajele tehnologiei de iluminare cu leduri, din moment ce reprezinta prezentul si viitorul. Haideti asadar sa vedem despre ce este vorba.

Avantajele iluminarii cu LED-uri

In trecut, lampa incandescenta clasica era singura sursa de lumina din gospodarie. Datorita eficientei lor slabe, acestea au disparut treptat de pe piata. Ca succesori, au intrat pe piata lampile cu halogen si, putin mai tarziu, lampile cu economie de energie. Desi acestea au fost putin mai eficiente, au avut unele dezavantaje noi.

Precizam faptul ca totul s-a schimbat odata cu descoperirea tehnologiei LED, iar sursele de lumina moderne si rezistente la viitor au intrat pe piata. Iata cele mai importante avantaje ale iluminarii LED curente:

  1. Durata de viata foarte lunga

Cunoscuta lampa incandescenta a avut o durata de viata de numai 1.000 pana la 2.000 de ore. Lampile cu halogen au durat in jur de 4.000 de ore si lampile cu economie de energie pana la 10.000 de ore. Inlocuirea regulata a lampilor defecte a fost la ordinea zilei.

Lampile cu LED, pe de alta parte, au o durata de viata foarte lunga. Chiar si daca alegeti lampi LED ieftine, aceasta vor avea o durata de viata de cel putin 15.000 de ore. LED-urile de calitate superioara dureaza intre 20.000 si 50.000 de ore. Durata de viata exacta trebuie intotdeauna tiparita pe ambalaj.

Cu un timp mediu de functionare timp de 4 ore pe zi, chiar si o lampa LED ieftina ar dura 10 ani. Lampa cu o durata de viata de 50.000 de ore ar dura chiar 34 de ani. Nu este nevoie sa cumparati in mod regulat sau sa inlocuiti lampile defecte, la fel ca in trecut. Tot ce trebuie sa faceti, este sa optati pentru iluminatul cu led.

  1. Consum redus de energie

Puterea de lumina a lampilor si a celorlalte corpuri de iluminat cu LED curente este de aproximativ 80 – 100 lm / W (lumeni pe watt). Unele LED-uri performante ajung chiar la peste 300 lm / W. Lampile cu halogen livreaza doar aproximativ 12 lm / W. Datorita eficientei ridicate a tehnologiei LED, consumul de energie este de 6 pana la 8 ori mai mic.

Un exemplu: Pentru a inlocui o plafoniera veche cu o lampa de 100 de wati, este suficienta o lumina LED cu doar 12 pana la 16 wati. Daca tineti cont de acest lucru si alegeti asemenea corpuri de iluminat pentru intreaga gospodarie, in fiecare an se pot economisi costuri enorme de energie electrica.

  1. Fara risc de arsuri

Datorita eficientei ridicate, lampile si corpurile de iluminat cu LED genereaza mult mai putina caldura reziduala decat lampile cu halogen. Acestea au devenit atat de fierbinti in timpul functionarii incat nu ar trebui atinse. Lampile cu LED se incalzesc de obicei la maxim, astfel incat sa nu existe riscul de arsuri.

Aveti grija insa, exista cateva exceptii: exista cateva lampi LED foarte mici, dar inca puternice. Datorita designului lor, exista doar o suprafata minima de racire prin care pierderea de caldura poate fi disipata. Acesta este motivul pentru care aceste lampi se pot incalzi foarte mult in ciuda tehnologiei LED si nu ar trebui sa fie atinse in timpul functionarii.

Iata asadar, 3 motive intemeiate care va pot determina ca de fiecare data cand aveti nevoie de corpuri noi de iluminat, sa va indreptati atentia spre cele care se bazeaza pe tehnologia led. In plus, nu trebuie sa uitam de faptul ca acestea sunt mult mai frumoase si mai elegante in comparatie cu corpurile de iluminat incandescente sau halogene. Deci, merita sa le alegeti.

0 Shares
You May Also Like