Cele mai frecvente accidente declansate de Craciun

Cele mai frecvente accidente declansate de Craciun

0 Shares
0
0
0

Odata cu sosirea sarbatorilor de Craciun, accidentele apar si ele. Si este drept ca sarbatorile, in ciuda virtutilor lor, presupun diferite riscuri. Iti prezentam mai jos care sunt cele mai frecvente si cum sa le previ.

Craciunul declanseaza accidente de circulatie

Astfel, conform datelor oficiale, zilele apropiate sarbatorilor de Craciun sunt cele care inregistreaza cea mai mare rata de accidentare pe sosele. Se estimeaza ca 25% dintre accidente au loc in zilele de 22, 23, 29 si 30 decembrie. De asemenea, se estimeaza ca vor fi aproximativ 60.000 de accidente intre 24 decembrie si 7 ianuarie.

Motivul principal este ca la aceste date deplasarile se inmultesc. Cumparaturile de Craciun, achizitionarea de brazi artificiali de lux, cinele de afaceri, mesele de familie au mult de-a face cu asta. Dar numarul deplasarilor nu este singurul vinovat.

Consumul substantelor toxice

Consumul de alcool si droguri – care creste odata cu sarbatorile – si conducerea sub influenta acestora este un alt motiv. Din pacate, mai mult de jumatate dintre soferii chestionati au recunoscut ca au condus macar o data sub influenta unei substante toxice. Si 14% spun ca o fac in mod regulat.

Cel mai rau lucru este ca aceste substante sunt in spatele a 60% dintre accidentele cu victime. Si ca riscul de a avea un accident de circulatie se inmulteste cu 25 atunci cand prezenta alcoolului in sange ajunge intre 1,5 si 2,4 g/l. Profilul soferului care are un accident sub influenta alcoolului de Craciun este cel al unui tanar intre 35 si 45 de ani.

Conditiile meteorologice

Nici conditiile meteorologice nefavorabile nu ajuta. Ne referim la condusul pe zapada, ploaie, vant, gheata etc. care necesita cresterea atentiei la drum. Cel mai bun lucru de facut in aceste cazuri este sa incetinesti si sa iei masuri de precautie extreme.

Intretinerea vehiculului 

Intretinerea proasta a vehiculului  si alegerea de a nu verifica masina inainte de a efectua calatorii lungi sunt un alt factor care influenteaza rata accidentelor. Pana la 1 din 4 romani nu isi verifica masina inainte de a pleca intr-o calatorie, 60% nu isi schimba cauciucurile la timp, iar 2 din 5 nici macar nu merg la verificarile obligatorii.

Acest comportament nu numai ca declanseaza accidente, ci si avarii pe drum. Ceva care, apropo, ar putea ajunge sa afecteze pretul asigurarii auto (cu cat soliciti de mai multe ori asistenta rutiera, cu atat este mai probabil sa iti majoreze taxa).

Excesul de viteza este un alt clasic, un punct in care cumparaturile de Craciun de ultim moment si evenimentele neprevazute merg mana in mana, din pacate.

Accidentele de acasa nu sunt departe

Dincolo de accidente de masina, gasim accidente la domiciliu, care cresc si ele la aceste date. Mai exact, se estimeaza ca vor avea loc aproximativ 180.000 de accidente. Scurgerile vor fi principalii protagonisti ai festivitatilor, dar si spargerile de sticla (legate probabil de consumul de alcool), deteriorari electrice (care au foarte mult de-a face cu luminile de Craciun), si furtul.

Incendiile sunt un alt accident obisnuit, de obicei legat de arderea brazilor si a decoratiunilor si de luminile vechi de Craciun, folosirea necorespunzatoare a artificiilor etc.

Speram ca aceste detalii te vor ajuta si inspira sa fi mai precaut. In perioada acestor sarbatori, va fi esential sa fi mai atent atat pe drum, cat si in propria casa, pentru a evita acest gen de situatii neplacute si, uneori, foarte periculoase.

0 Shares
You May Also Like