Ce trebuie sa stim despre vopsirea in camp electrostatic?

Ce trebuie sa stim despre vopsirea in camp electrostatic?

0 Shares
0
0
0

Vopsirea in camp electrostatic sau vopsirea electrostatica defineste o tehnica de aplicare a vopselei care se bazeaza pe conceptul care atrage contrariile. In timpul desfasurarii procesului de vopsire electrostatica, suprafetele metalice incarcate negativ atrag vopseaua incarcata pozitiv, catre obiectul sau echipamentul care este vopsit.

Este foarte important de mentionat faptul ca acest tip de vopsire are o multime de beneficii de oferit, iar oamenii sunt curiosi sa afle detalii importante despre acestea dar si despre vopsirea electrostatica la modul general, motiv pentru care isi indreapta mereu atentia spre https://www.electrostatica.ro/finisarea-lemnului-in-camp-electrostatic/, de unde se pot documenta.

Exista persoane care odata ce acceseaza acest link, isi doresc sa gaseasca cele mai bune raspunsuri pentru curiozitatile si pentru intrebarile pe care le au in legatura cu aceasta metoda de vopsire. Haideti sa nu mai pierdem asadar timpul, si sa vedem despre ce este vorba.

 1. Care este cel mai important avantaj al acestui tip de vopsire?

Este foarte important de mentionat faptul ca vopsirea in camp electrostatic ofera o eficienta mai mare a transferului de vopsea in comparatie cu procesul conventional de vopsire, si o calitate a finisajului mult mai mare decat orice alta tehnica de vopsire.

Daca produsul este in prezent pulverizat fara aer si este necesara o eficienta mai mare, poate fi luata in considerare tehnologia fara aer asistata electrostatic. Operatorul poate folosi aceeasi pompa / sistem ca si vechiul lor airless si nu este nevoie decat de un mic compresor de aer pentru pistol.

 1. Cum actioneaza spray-ul electrostatic?

Acoperirea este incarcata electrostatic cand trece printr-un camp electrostatic produs intre electrodul din fata pistolului si un obiect impamantat. Particulele incarcate de acoperire sunt atrase de obiectul care este impamantat (neutru), iar ulterior formeaza o acoperire uniforma.

 1. Care industrii sunt cele mai potrivite pentru atomizarea electrostatica?

Economiile care rezulta din utilizarea tehnologiei de aplicare electrostatica pot ajuta practic orice industrie care necesita solutii de finisare industriala. Cu toate acestea, unele in special pot avea o relevanta speciala, cum ar fi urmatoarele:

 • Industrie aerospatiala.
 • Industria auto.
 • Industria farmaceutica.
 • Industria agroindustriala.
 • Fabricarea mobilei.
 • Fabricarea pieselor de metal, lemn sau materiale conductoare.
 • Sectorul naval.

Aceste industrii pot avea parte de includerea atomizarii electrostatice, si cu siguranta o vor adopta daca nu au facut deja acest lucru, deoarece le-ar accelera procesele si ar reduce consumul de materiale.

 1. Ce se poate vopsi folosind atomizarea electrostatica?

Optiunile potrivite sunt aproape nenumarate. Deci, pentru a decide daca atomizarea electrostatica este o alegere buna pentru o anumita aplicatie, aceasta depinde mai ales de finisarea dorita si de viteza de productie necesara. Iata o lista a principalelor utilizari ale atomizarii electrostatice:

 • Componente electronice.
 • Piese auto.
 • Produse farmaceutice.
 • Fabricarea produselor din mai multe industrii.
 • Instalatii industriale.
 • Balustrade pentru marina.
 • Grajduri.
 • Spatii comerciale si rezidentiale.
 • Garduri de orice fel.

In unele cazuri, atomizarea electrostatica ofera finisajul cel mai perfect, facandu-l ideal pentru industria de productie a echipamentelor auto, aerospatiala si electronica, cum ar fi telefoanele, computerele etc.

 1. De ce ar trebui selectat un pistol de pulverizare electrostatic, in loc de un pistol de pulverizare conventional?

Desi un pistol electrostatic poate costa mai mult, acesta are multe avantaje fata de un pistol conventional. Un pistol electrostatic are o eficienta de transfer foarte mare (40-98%), ceea ce duce la un cost mai mic al vopselei, mai putini COV, mai putina curatare si o productie mai rapida.

 1. Vopsirea va oferi o aderenta mai buna electrostatic?

Vopsirea electrostatica va oferi o eficienta mai buna de transfer (mai multa vopsea pe parte), dar nu o aderenta mai buna. Aderenta depinde de starea substratului si de proprietatile vopselei.

Vopsirea in general, electrostatica sau conventionala, necesita acelasi tip de suprafata pregatita corespunzator inainte de aplicarea vopselei. Pregatirea corecta este o cheie importanta pentru un finisaj bun.

 1. Este necesara vopsea speciala pentru pulverizarea electrostatica?

Cele mai multe acoperiri standard pe baza de solvent pot fi pulverizate electrostatic. Materialele, solventii si reductoarele utilizate la fabricarea acoperirilor determina „rezistivitatea” acoperirii.

Acest lucru poate fi masurat cu un contor de sonda de vopsea care masoara megohmi pe centimetru de rezistenta. Cele mai bune rezultate electrostatice se obtin atunci cand rezistivitatea stratului de acoperire este cuprinsa intre 25 si 50 megohmi pe centimetru.

O anumita ajustare a vopselelor poate fi facuta pe teren folosind solventi „polari” sau „nepolari” pentru a regla rezistivitatea vopselei, dar trebuie sa se acorde atentie pentru a nu afecta serios calitatea acoperirii.

 1. Vopselele pe baza de apa pot fi pulverizate electrostatic?

Da. Vopselele pe baza de apa sunt cele mai conductive vopsele realizate. Acest lucru le face ideale pentru aplicatii electrostatice. Cu toate acestea, atunci cand pulverizati vopsea pe baza de apa electrostatic, incarcatura va fi transportata inapoi la sistemul de alimentare cu lichid.

Prin urmare, pulverizarea vopselei cu apa electrostatic necesita izolarea sistemului de alimentare cu vopsea de contactul cu oamenii. Este necesar un hardware special, cum ar fi un stand de izolare si o cusca sau un sistem de blocare a tensiunii. Sunt disponibile diferite tipuri de dispozitive de izolare, in functie de aplicatie si producator.

0 Shares
You May Also Like