Ce sunt insecticidele?

Ce sunt insecticidele?

0 Shares
0
0
0

Substantele folosite pentru uciderea insectelor se numesc insecticide. Insecticidele au o aplicare larga in domeniul medicinei, agriculturii si industriei. Ele au potentialul de a modifica componentele ecosistemului in mod major si sunt toxice atat pentru animale, cat si pentru oameni. Unele insecticide devin concentrate pe masura ce se raspandesc in lantul alimentar.

Clasificarea insecticidului

De mentionat este faptul ca insecticidul este clasificat in functie de mai multe criterii, iar detalii despre acestea puteti afla in continuare!

 • Pe baza compozitiei chimice, este inecticidul este clasificat ca organic si anorganic.
 • Pe baza modului de intrare in insecte, acesta este clasificat ca otravuri de contact, otravuri fumigante, otravuri stomacale si otravuri sistemice.
 • Pe baza modului de actiune, este clasificat ca otravuri fizice, otravuri nervoase, otravuri respiratorii, otravuri protoplasmatice, otravuri generale si inhibitori ai chitinei.
 • Pe baza toxicitatii, este clasificat in patru tipuri: Extrem de toxic (Culoare: rosu, simbol: craniu si otrava, LD50 oral: 1-50), Moderat toxic  (Culoare: albastru, simbol: pericol, oral LD50: 501 – 5000), Foarte toxic (Culoare: galben, simbol: otrava, orala LD50: 51 – 500), Mai putin toxic (Culoare: verde, simbol: precautie, LD50 oral:> 5000).

Pe baza stadiului specificitatii, este clasificat ca ovicide, pupicide, larvicide si adulticide.

Tipuri de insecticide

Exista trei tipuri diferite de insecticide.

 • Sistemic – Acest tip de insecticid este introdus in sol pentru ca acesta sa fie absorbit de radacinile plantei. Odata ce insecticidul intra in radacini, acesta se muta in zone externe, cum ar fi frunze, fructe, crengute si ramuri. Formeaza un strat pe suprafata plantei si actioneaza ca o otrava pentru orice insecta care vine sa mestece planta.
 • Ingerat – Unele exemple de pesticide ingerate sunt cele pentru sobolani.
 • Contact – Acest tip de insecticide actioneaza ca niste gloante care vizeaza doar o anumita tinta pentru a ucide insectele prin aplicarea lor. De obicei, spray-ul de uz casnic functioneaza ca insecticid de contact, deoarece trebuie sa loveasca direct insecta.

Clasificarea insecticidelor pe baza naturii chimice

Insecticidele pot fi clasificate si dupa mecanismul lor de actiune.

 1. Compusii organoclorurati lucreaza asupra insectelor prin deschiderea a ceea ce este cunoscut sub numele de canal ionic de sodiu in neuroni sau celulele nervoase ale insectelor, provocandu-le sa se declanseze spontan. Insecta va intra in spasme si va muri in cele din urma. DDT a fost cel mai vechi dintre aceste hidrocarburi clorurate, insa DDT si multe altele din aceasta clasa au fost interzise in majoritatea tarilor.
 2. Organofosfatii actioneaza si asupra sistemului nervos, dar pastreaza celulele nervoase sa nu comunice intre ele. In mod normal, celulele nervoase din creierul sau muschii oamenilor sau insectelor trimit mici impulsuri electrice in tendril pana la capatul celulei unde pulsul trebuie sa sara printr-un decalaj cunoscut sub numele de sinapsa, catre o alta celula nervoasa.

O substanta chimica cunoscuta sub numele de ACh se deplaseaza de la o celula la cealalta si se leaga cu noua celula, trimitand pulsul electric pe noua celula. Aceste insecticide impiedica ACh sa se elibereze din noua celula, deci nu mai poate primi impulsuri. Insectele nu pot functiona si vor muri. Malathion este un insecticid obisnuit in aceasta clasa si a fost renumit pentru tratarea infestarilor cu tantari care transporta virusi.

 1. Carbamatii au proprietati similare cu organofosfatii, dar dureaza in mediu pentru o perioada de timp mult mai scurta. Se crede ca sunt mai putin toxice.
 2. Piretroizii sunt compusi sintetici care imita actiunea substantelor chimice din floarea crizantemei. Sunt considerati a fi printre cele mai sigure insecticide, deoarece se descompun atunci cand sunt expuse la lumina. Sunt folosite in special impotriva paduchilor si a altor daunatori de uz casnic.
 3. Neonicotinoizii sunt versiunile sintetice ale nicotinei si fac insectele sa aiba tremuraturi ale picioarelor, miscare rapida a aripilor, miscare dezorientata, paralizie si moarte.

Dar nu sunt la fel de toxice la mamifere (inclusiv la oameni), deoarece lucreaza pe o cale neuronala care este mai abundenta la insecte. Dar unele dintre aceste substante chimice au fost interzise recent in anumite locuri, deoarece ar putea contribui la prabusirea coloniilor de albine care sunt vitale pentru polenizarea multor culturi.

 1. Insecticidele Bt sunt substante chimice produse de bacterii naturale care ucid insectele in stadiul lor larvar. Pentru ca acestea sunt compusi naturali si pentru ca exista mai multe specii care ucid diferite specii de insecte, aceste insecticide Bt au devenit foarte populare printre fermierii organici. In plus, genele Bt au fost izolate si introduse in ADN-ul diferitelor culturi, astfel incat plantele sa produca propriile lor insecticide.
 2. IGR-urile sau regulatorii de crestere a insectelor sunt substante chimice noi care sunt izolate de insecte in sine si vor interfera cu cresterea sau dezvoltarea normala a daunatorului. O clasa de substante chimice impiedica insectele sa mute sau sa-si arunce abilitatile pe masura ce cresc. O alta clasa blocheaza semnalul chimic care le spune insectelor juvenile sa treaca la un stadiu adult. Aceste insecticide mentin insectele intr-un stadiu larval.
 3. Antifeedantele sunt o clasa de substante chimice care vor ataca capacitatea insectelor de a digera alimentele, si le vor face sa moara de foame incet.
0 Shares
You May Also Like