Ce rol are functia ProRAW de pe un telefon iPhone?

Ce rol are functia ProRAW de pe un telefon iPhone?

0 Shares
0
0
0

Atunci cand au nevoie de un nou smartphone, utilizatorii sunt tentati sa isi indrepte mai intai de toate atentia spre cele mai noi dispozitive de la Apple, dat fiind faptul ca acestea dispun de specificatii tehnice uimitoare, iar aici putem da drept exemplu cele mai recente telefoane iPhone aparute pe piata, care va pot ajuta sa faceti fotografii de cea mai buna calitate si claritate (si nu numai).

Profitati mai mult de fotografiile dvs.: Din decembrie 2020, noile dispozitive iPhone 12 Pro si iPhone 12 Pro Max accepta un nou format de fisier care se adreseaza in principal pasionatilor de fotografii. Rezumam avantajele si explicam cum sa utilizati ProRAW pe un telefon iPhone 12 Pro si Pro Max, deci va invitam sa cititi acest articol pana la final.

Ce este ProRAW?

ProRAW este un nou format de date brute pentru fotografii de la Apple. Smartphone-urile fac de obicei fotografii care au trecut deja prin diferiti algoritmi de procesare a imaginilor. De obicei, acestea sunt salvate intr-un format care economiseste spatiu, cum ar fi JPG.

Ca alternativa, fisierele RAW sunt de obicei disponibile, adica informatiile despre imagine neprocesate direct de la senzor.

RAW va ofera mai multa libertate in post-procesare, deoarece ofera mai multe informatii despre imagine. Dar ocupa si mai multa memorie. Un alt dezavantaj major este ca multi algoritmi de imbunatatire a imaginii nu sunt luati in considerare in RAW-urile conventionale, deoarece ar fi fost adaugate doar in pasul urmator.

Aici intra in joc ProRAW-urile: formatul combina datele brute cu rutinele software Apple, cum ar fi Deep Fusion si SmartHDR. Pe scurt: ofera o baza mai buna pentru procesarea imaginilor.

Dar: Daca nu iti place sa joci cu culori, claritate, expunere si altele asemenea, ProRAW nu iti va aduce avantaje semnificative. Apropo: Cu asa-numitele RAW de calcul, Google a urmarit o abordare comparabila de la Pixel 3.

ProRAW: Nu toate iPhone-urile sunt compatibile

Inregistrarea ProRAW-urilor este rezervata pentru moment pentru iPhone 12 Pro si Pro Max. Functia nu era inca disponibila pentru lansarea noii generatii de smartphone-uri Apple si trebuia trimisa prin actualizare. Pentru a utiliza formatul, cel putin versiunea software iOS 14.3 trebuie instalata pe iPhone 12 Pro (Max).

Cum se activeaza formatul pe iPhone 12 Pro (Max)

Trebuie sa activati manual ProRAW pe iPhone 12 Pro (Max) inainte de a-l putea utiliza. Pentru a face acest lucru, accesati setarile iOS. Deschideti elementul de meniu „Camera” si activati glisorul pentru „Apple ProRAW”.

Doar pentru ca ati activat functia, camera iPhone nu face automat fotografii in format ProRAW. Dupa activarea functiei, „doar” apare un nou buton in aplicatia camerei. Il puteti gasi in coltul din dreapta sus, are eticheta „RAW”. Atingeti-l inainte de a face o fotografie – apoi veti face o fotografie ProRAW.

Retineti: o imagine in format ProRAW necesita mult mai mult spatiu de stocare decat fotografiile conventionale. Un fisier HEIC normal foloseste aproximativ 2,8 megaocteti. Un fisier ProRAW poate ocupa de zece ori acest spatiu.

Prin urmare, va recomandam sa utilizati noul format numai daca doriti sa editati inregistrarea respectiva. Sau daca aveti probleme cu expunerea sau balansul de alb, de exemplu.

Cum pot fi editate ProRAWs?

Nu toate programele de editare a imaginilor accepta fisiere RAW. Acest lucru este valabil si pentru ProRAW. Informatiile exacte nu sunt inca disponibile. Cert este ca aplicatia pentru camera a noilor modele iPhone Pro va primi initial asistenta adecvata.

Pentru alti furnizori, Apple ofera o interfata, astfel incat aplicatia dvs. foto la alegere sa poata primi si o actualizare. Daca acest lucru va fi cu adevarat depinde de dezvoltatorul respectiv.

0 Shares
You May Also Like