Ce este un telemetru?

Ce este un telemetru?

0 Shares
0
0
0

Un telemetru este orice lucru care poate furniza distanta dintre un utilizator si un anumit punct vizibil. Un telemetru cu laser MS-60a poate folosi tehnologii precum sonarul sau laserul sau poate folosi matematica de baza pentru a determina distanta pe baza obiectelor din campul vizual.

Telemetrul cu laser este probabil cea mai populara forma de telemetru disponibila in prezent. Telemetrele cu laser sunt, de asemenea, adesea denumite LIDAR sau Light Detection And Ranging.

Un telemetru cu laser functioneaza pe un principiu similar cu cel al sonarului, trimitand un fascicul laser ingust catre tinta si masurand timpul necesar pentru ca fascicululul sa se intoarca. Chiar si cu un fascicul ingust, un laser va avea tendinta de a se imprastia daca este iradiat pe distante mari.

Acest lucru poate cauza inexactitati in distanta indicata de telemetru, deoarece parti ale fasciculului se reflecta in obiectele nemasurate si ricoseaza mai devreme. Un telemetru cu laser superior va fi capabil sa ia in considerare mai multe tinte si sa furnizeze toate masuratorile intr-un grafic, astfel incat sa poata fi determinata distanta pana la tinta reala.

De ce sa cumperi un telemetru?

Atat radarul, cat si sonarul pot functiona ca telemetre intr-un mod similar cu LIDAR. In cazul radarului, in loc de un fascicul laser sunt trimise unde radio, iar cand acestea ating obiectele, ele ricoseaza inapoi la emitator. Este posibil sa se masoare timpul dintre emisie si receptie si sa se determine distanta.

Sonarul utilizeaza acelasi principiu, dar foloseste o explozie de sunet, numita ping, pentru a localiza obiectele si a afla distanta la care se afla. Radarul este adesea utilizat pentru a afla distanta pana la obiecte sau nave care zboara, in timp ce sonarul este utilizat de obicei pentru a afla distanta pana la obiecte subacvatice.

Sonarul poate fi utilizat si ca un tip specific de telemetru, cunoscut sub numele de detector de adancime, care utilizeaza ecourile pentru a cartografia distanta pana la fundul marii.

Diferitele tipuri de telemetre au aplicatii diferite, deseori determinate de tipul de material care se masoara. Desi radarul este excelent pentru a determina distanta pana la obiecte metalice, cum ar fi avioanele, este mult mai putin eficient in cazul rocilor si al materialelor organice, care pot sa nu reflecte deloc undele radio si, prin urmare, sa nu furnizeze niciun semnal vizibil.

Pe de alta parte, telemetrele cu laser sunt capabile sa masoare distanta pana la o gama mult mai larga de obiecte. Materialele organice, rocile si fenomenele meteorologice au toate o amprenta reflectorizanta suficient de mare pentru a fi afisate clar cu ajutorul unui telemetru laser.

Cu toate acestea, unele suprafete absorb in mod natural laserele, iar diverse forte armate au dezvoltat vopsele speciale care absorb laserele, cu care pot fi acoperite vehiculele, facandu-le invizibile pentru un telemetru laser. Un telemetru poate fi utilizat in mai multe scopuri, in afara de simpla calculare a distantei pana la un obiect.

Printre acestea se numara cartografierea atat a uscatului, cat si a fundului marii, fara interferenta padurii sau a altor factori de distragere a atentiei, examinarea interiorului norilor si calcularea probabilitatii de ploaie si a altor fenomene meteorologice, precum si determinarea densitatii copacilor si a vegetatiei dintr-o zona.

0 Shares
You May Also Like