Ce este RMN-ul si pentru ce este el utilizat?

Ce este RMN-ul si pentru ce este el utilizat?

0 Shares
0
0
0

Rezonanta magnetica nucleara (RMN)

In prezent, exista mai multe tipuri de analize si investigatii printre care si RMN. Cu RMN vei putea afla mai multe despre problemele din corpul tau si despre tine, motiv pentru care iti recomandam ca in momentul in care medicul specialist iti solicita sa faci un RMN sa apelezi cu incredere la el.

Pentru ce problema se foloseste RMN-ul?

Este un examen medical non-invaziv care foloseste un camp magnetic foarte puternic. Obtinerea imaginilor se realizeaza prin stimularea organismului prin actiunea unui camp electromagnetic cu un magnet foarte puternic (echivalent cu de 15.000 de ori campul magnetic al Pamantului).

Protonii atomilor tesuturilor sunt atrasi de acest magnet si se vor alinia cu campul magnetic. Cand pulsul este intrerupt, protonii revin la pozitia lor initiala si emit semnale radio care sunt preluate de un receptor si analizate de un computer care le va transforma in imagini (fiecare tesut produce un semnal diferit). Imaginile obtinute corespund taieturilor ca in CT, dar radiatiile ionizante nu sunt utilizate, este o metoda inofensiva, iar calitatea imaginilor este extraordinara. Uneori, este necesar sa se injecteze un contrast numit gadolinium.

Cu toate acestea, nu este posibil sa se utilizeze aceasta tehnica atunci cand pacientul este un purtator de implanturi metalice.

Pentru ce se utilizeaza?

RMN ofera imagini clare ale tesuturilor moi din jurul oaselor, ceea ce il face cea mai buna tehnica pentru diagnosticarea patologiilor coloanei vertebrale si articulatiilor.

RMN este utilizat pentru a studia inima, aorta, arterele coronare, si vasele de sange, si pentru a diagnostica artera coronara si boli de inima. RMN-ul poate examina, de asemenea, in detaliu organele pieptului si abdomenului, permitand diagnosticate si evaluate tumorile si bolile functionale. RMN devine din ce in ce mai popular ca o alternativa la mamografia cu raze X pentru diagnosticarea precoce a cancerului de san.

 Cum se face?

Majoritatea dispozitivelor au forma unui tub deschis la capete, dar modelele deschise sunt utilizate din ce in ce mai mult. Vi se va cere sa desfiintati si sa indepartati toate obiectele metalice (sunt periculoase) si sa va intindeti pe o targa.

Un numar de oameni simt o claustrofobie mare atunci cand sunt introduse in tub si nu este posibil sa se efectueze testul fara sedare.

In ce patologii este util pentru diagnosticarea sa?

Precizia sa face ca imagistica prin rezonanta magnetica sa fie un test foarte util pentru studiul diagnostic al sistemului nervos central, abdomenului, leziunilor musculo-scheletice si sanului.

Despre aceasta din urma, “rezonanta este o tehnica relativ noua in utilizarea diagnostica a leziunilor mamare”, adauga clínica Universidad de Navarra, iar obiectivul sau principal este de a ajuta la determinarea stadializarii cancerului de san: “In leziunile maligne, permite obtinerea unei situatii a celor doi sani (pentru a detecta si leziunile satelitare), iar cu aceasta informatie, chirurgul decide ce tehnica sa foloseasca”.

Mamografia este in continuare singura tehnica acceptata pentru screeningul cancerului de san la populatia feminina (uneori completata cu ultrasunete), dar “imagistica prin rezonanta magnetica efectuata cu contrast paramagnetic a aparut puternic ca o tehnica foarte utila in anumite cazuri de patologie mamara”, adauga ei.

In patologia creierului, imagistica prin rezonanta magnetica este, de asemenea, o necesitate. Nu numai ca este capabil sa caracterizeze toate tipurile de leziuni cerebrale, cum ar fi anomalii congenitale, tumori, patologii neurodegenerative, procese epileptice, infectioase si metabolice, dar este, de asemenea, utilizat pentru a studia morfologia creierului si evaluarea metabolica a creierului, adica permite explicarea modului in care se dezvolta unele procese neurodegenerative, cum ar fi Parkinson sau Alzheimer, si alte boli ale creierului.

RMN-ul este cu siguranta o evolutie tehnologica foarte importanta de care fiecare medic s-a bucurat pana acum in decursul carierei sale. Cu ajutorul acestor aparate de ultima generatie fiecare persoana a putut sa dispuna de analize detaliate si foarte bine facute si de un raspuns in cateva minute la toate intrebarile lor. Se poate face aceasta analiza cu sau fara substanta de contrast in functie de specificul sau astfel incat sa se obtina informatii cat mai detaliate.

In plus, RMN-ul este cu siguranta o operatie care merita atentie si care ajuta la depistarea anumitor boli care nu ar putea fi gasite altfel. Intelegem cat este de important ca RMN-ul sa fie facut intr-un timp cat mai scurt si cat mai rapid, insa suntem siguri ca astfel de aparate nu exista in fiecare oras, motiv pentru care recomandam ca atunci cand analiza este solicitata sa mergi acolo unde este nevoie pentru a o face chiar daca nu ai timp, chef sau disponibilitate.

In felul acesta, vei putea obtine la timp tratamentul de care ai nevoie, fara sa iti faci griji cu privire la faptul ca este posibil ca un tratament sa nu fie gasit la timp pentru problema ta si fara sa te gandesti ca ai putea lua tratamentul gresit.

Intra si tu pe http://www.bio-ortoclinic.ro/rmn-deschis-doar-in-constantachiar acum daca ai nevoie de un rmn!

0 Shares
You May Also Like