Ce este ISO 14001?

Ce este ISO 14001?

0 Shares
0
0
0

ISO 14001 a devenit standardul international pentru proiectarea si implementarea unui sistem de management de mediu. Standardul este publicat de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare), un organism international care creeaza si distribuie standarde acceptate in intreaga lume.

Cea mai recenta versiune a cerintelor sistemului de management de mediu a fost publicata in 2015 si este denumita „ISO 14001: 2015”. Standardul a fost agreat de majoritatea tarilor membre inainte de a fi lansat si actualizat, si ca atare, a devenit un standard recunoscut pe plan international, acceptat de majoritatea tarilor din intreaga lume.

Intr-un sondaj de certificare ISO 14001 la sfarsitul anului 2017, numarul companiilor care au implementat un sistem de management de mediu ISO 14001 arata o tendinta stabila la nivel mondial.

Ce este un sistem de management de mediu?

Un sistem de management de mediu care mai este cunoscut si sub denumirea de EMS este alcatuit din politici, procese, planuri, practici si inregistrari; iar toate acestea definesc regulile care guverneaza modul in care compania dvs. interactioneaza cu mediul.

Acest sistem trebuie sa fie adaptat companiei dvs., deoarece numai compania dvs. va avea cerintele legale exacte, si interactiunile de mediu care se potrivesc proceselor dvs. de afaceri specifice.

Cu toate acestea, cerintele iso 14001 ofera un cadru si linii directoare in ceea ce priveste crearea sistemului dvs. de management de mediu, astfel incat sa nu ratati elementele importante necesare unui EMS pentru a avea succes.

De ce ISO 14001 este important

Ingrijirea mediului nostru si stoparea companiilor noastre de a provoca impacturi negative asupra mediului, sunt doua dintre cele mai importante provocari cu care se confrunta intreprinderile astazi.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale implementarii unui SME este recunoasterea care vine cu faptul ca se numara printre acele companii care au suficienta grija pentru a-si reduce amprenta de mediu.

Acest lucru poate aduce relatii mai bune cu clientii, publicul si comunitatea in general pentru compania dvs., dar aduce si alte beneficii.

Impreuna cu imaginea publica buna, un numar mare de companii pot economisi o multime de bani prin implementarea unui sistem de management de mediu.

Acest lucru poate fi realizat prin reducerea incidentelor care pot duce la costuri de raspundere, prin posibilitatea de a obtine asigurari la un cost mai rezonabil si prin conservarea materialelor de intrare si a energiei prin eforturi de reducere.

Aceasta imbunatatire a controlului costurilor reprezinta in mod evident un beneficiu care nu poate fi trecut cu vederea atunci cand se ia decizia de a implementa un sistem de management de mediu.

Cum arata de fapt ISO 14001?

Structura ISO 14001 este impartita in zece sectiuni. Primele trei structuri ale acestui standard sunt introductive, ultimele sapte continand cerintele sistemului de management de mediu. Iata despre ce este vorba de la sectiunea 4 la sectiunea 10:

Sectiunea 4: Contextul organizatiei – Aceasta sectiune se refera la acele cerinte pentru intelegerea organizatiei dvs. in vederea implementarii unui EMS. Acesta include cerintele pentru identificarea problemelor interne si externe, identificarea partilor interesate si asteptarile acestora, definirea domeniului de aplicare a SME si identificarea proceselor necesare pentru SME.

Sectiunea 5: Leadership – Cerintele de leadership acopera necesitatea ca managementul superior sa aiba un rol esential in implementarea SME. Managementul de varf trebuie sa demonstreze angajamentul fata de SME, asigurand angajamentul de mediu, definind si comunicand politica de mediu si atribuind roluri si responsabilitati in intreaga organizatie.

Sectiunea 6: Planificare – Managementul superior trebuie de asemenea, sa planifice functia continua a SME. Riscurile si oportunitatile SME din organizatie trebuie evaluate, iar obiectivele de imbunatatire a mediului trebuie identificate si planurile de realizare a acestor obiective.

In plus, este necesar ca organizatia sa evalueze toate modurile in care procesele organizationale interactioneaza si afecteaza mediul, precum si angajamentele legale si de alta natura care sunt necesare pentru organizatie.

Sectiunea 7: Asistenta – Sectiunea de asistenta se ocupa de gestionarea tuturor resurselor pentru SME si include de asemenea cerinte privind competenta, constientizarea, comunicarea si controlul informatiilor documentate (documentele si inregistrarile necesare proceselor dvs.).

Sectiunea 8: Operatiune – Cerintele operationale se refera la toate aspectele controalelor de mediu necesare proceselor organizationale, precum si la necesitatea de a identifica situatii de urgenta potentiale si de a planifica raspunsurile, astfel incat sa fiti pregatit sa raspundeti in caz de urgenta.

Sectiunea 9: Evaluarea performantei – Aceasta sectiune include cerintele necesare pentru a va asigura ca puteti monitoriza daca SME functioneaza bine. Acesta sectiune include monitorizarea si masurarea proceselor dvs., evaluarea conformitatii de mediu, audituri interne si revizuirea continua a managementului SME.

Sectiunea 10: Imbunatatiri – Aceasta ultima sectiune include cerintele necesare pentru a va imbunatati EMS in timp. Aceasta include necesitatea de a evalua neconformitatea procesului si de a lua masuri corective pentru procese.

Aceste sectiuni se bazeaza pe un ciclu Plan-Do-Check-Act, care utilizeaza aceste elemente pentru a implementa schimbari in cadrul proceselor organizatiei, pentru a conduce si a mentine imbunatatiri in cadrul proceselor.

Acestea sunt asadar, cateva informatii de baza pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste acest standard ISO 14001.

0 Shares
You May Also Like