Ce este Audio

Ce este Audio? – Definitie si Concept

0 Shares
0
0
0

Diferitele moduri de transmitere a sunetelor prin intermediul unui sistem sau dispozitiv tehnologic sunt cunoscute sub numele de audio. Cu alte cuvinte, sistemele audio sunt cele care va permit sa inregistrati, sa stocati sau sa redati sunete. In acest sens, exista tot felul de dispozitive sau suporturi audio, cum ar fi radio, MP3, platan, discheta sau carti audio, printre altele.

Atunci cand informatiile sunt sonore si, in acelasi timp, vizibile, se utilizeaza conceptul audiovizual, deoarece auzul si vederea sunt implicate in procesul de informare. In orice caz, pentru a se referi la sistemele audio, este posibil sa se faca acest lucru prin perceptia unui semnal, care poate fi analogic sau digital.

Intelegem prin semnal un datum, un simbol sau un semn care serveste la informarea a ceva si in acest fel semnalul inlocuieste cuvantul scris sau limbajul conventional. Vezi aici Bose S1 Pro .

Semnalul analogic

Un semnal analogic este ceva continuu, adica un set de puncte de date specifice si toate punctele posibile dintre ele. In mod normal, semnalele sunt ilustrate pe doua axe perpendiculare, astfel incat axa verticala sa reprezinte valoarea sau puterea semnalului, iar axa orizontala sa reprezinte coordonatele temporale.

Cateva exemple de semnale analogice sunt vocea umana captata de un microfon si convertita in semnal analogic printr-un difuzor, televiziune pana la sfarsitul secolului al XX-lea, radio analogic, casete muzicale sau casete video.

Semnalul digital

Semnalul digital este un mod de semnal generat de un tip de fenomen electromagnetic care codifica un continut si poate fi analizat in termeni de unele magnitudini reprezentand valori discrete, ceea ce inseamna ca poate lua o serie de valori finite (de exemplu, o intrerupere a luminii poate avea doar doua valori, deschise sau inchise). In acest sens, semnalele digitale sunt binare, 0 sau 1 (functioneaza sau nu functioneaza).

De ce creierul tau are nevoie sa asculte muzica?

Recunoaste: te trezesti cu radioul pornit si, in timp ce pregatesti micul dejun si dusul, fredonezi melodia preferata. E luni, dar iti pastrezi optimismul mergand la birou ascultand muzica. Stii ca nimic nu ar fi la fel fara ea. Ce “trucuri” se intampla in creierul tau pentru a face muzica atat de importanta in viata noastra?

Muzica, acea adevarata placere mentala

In urma cu cateva luni, o cercetare canadiana a reusit sa “fotografieze” ceea ce s-a intamplat in creierul nostru atunci cand am ascultat melodii. Imagistica prin rezonanta magnetica le-a aratat oamenilor de stiinta cum muzica a avut un efect real placut asupra mintii noastre.

In special, locul din creier responsabil pentru noi sa simtim acea senzatie de placere atat de caracteristica atunci cand ascultam melodii se numeste nucleu accumbens. Grupul lui Valorie Salimpoor si-a publicat rezultatele in revista Science, iar datorita muncii lor au ajuns la concluzia ca muzica este o “adevarata recompensa intelectuala” pentru creierul nostru.

Creierul percepe muzica ca o activitate placuta datorita dopaminei. Placerea pe care o simtim cu muzica se datoreaza eliberarii dopaminei in aceasta regiune a creierului. Acest neurotransmitator este produs din neuroni in zona tegmental ventral la structuri, cum ar fi nucleul accumbens (printre altele), in cazul in care actioneaza prin medierea unui mecanism de armare.

0 Shares
You May Also Like