Care sunt cele mai cunoscute boli mortale?

Care sunt cele mai cunoscute boli mortale?

0 Shares
0
0
0

Inca din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, omenirea s-a confruntat cu tot felul de boli mortale, care au rapus zeci de milioane la nivel mondial. Am adus in discutie acest subiect, pentru ca si in prezent ne confruntam cu o astfel de boala, si anume noul coronavirus (Covid-19), care pana acum a rapus foarte multi oameni.

Chiar si in Romania, firmele de pompe funebre au vandut o multime de sicrie, pentru ca au murit si in tara noastra multe persoane de toate varstele, datorita acestei boli. De-asemena, in afara de sicrie, acese firme au avut multe vanzari si in ceea ce priveste coroanele, desi mult timp nu era voie la inmormantare, decat intr-un numar limitat de persoane.

Revenind la virusul ugicas, trebuie precizat in ceea ce priveste noul coronavirus (Covid- 19), care este o noua tulpina de coronavirus, a aparut pentru prima data in Wuhan, China, in decembrie 2019. Desi abia a fost descoperit in anul 2019, s-a raspandit rapid in China si in intreaga lume.

De la aparitia acestuia si pana in prezent, virusul ucigas a rapus o multime de persoane, chiar si la noi in tara numarul mortilor de coronavirus fiind unul mare, si cu siguranta pana la sfarsitul pandemiei va creste considerabil.

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusi care cauzeaza boli respiratorii. Aceasta familie include virusurile care cauzeaza SARS (sindrom respirator acut sever) si MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu).

Au existat insa o multime de alte boli mortale care au rapus zeci de milioane de oameni la nivel mondial, iar in continuare puteti afla despre acestea pescurt.

Variola

Oamenii de stiinta cred ca variola , care provoaca leziuni cutanate, a aparut in urma cu aproximativ 3.000 de ani in India sau Egipt, inainte de a fi cuprinsa pe tot globul. Virusul Variola care provoaca variola, a ucis pana la o treime din cei pe care i-a infectat, si i-a lasat pe altii cicatrici si orbiti, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

O fotografie facuta in 1975 arata cimitirul unei localitati din mediul rural din Bangladesh, unde au fost ingropate victimele variolei. Se crede ca boala a ucis 46% dintre victimele sale la un spital din Dacca, Bangladesh.

In 1980, OMS a declarat boala eradicata oficial, dupa o campanie de vaccinare de zece ani. Ultimele mostre ramase ale virusului sunt pastrate in unitati din Statele Unite si Rusia.

Ciuma

Spre deosebire de variola, acest ucigas antic este inca prezent printre noi noi. Cauzata de o bacterie purtata de purici, ciuma a fost acuzata ca a decimat societati, inclusiv in Europa in secolul al XIV-lea, in timpul mortii negre, cand a distrus aproximativ o treime din populatie, inclusiv in Basel care stim cu totii ca este un oras din Elvetia. Boala vine sub trei forme, dar cea mai cunoscuta este ciuma bubonica, care este marcata de bube sau ganglioni limfatici umflati si durerosi. Desi antibioticele dezvoltate in anii 1940 pot trata boala, la cei ramasi netratati, ciuma poate avea o rata a mortalitatii de la 50% la 60%, a spus OMS.

Malarie

In ciuda faptului ca poate fi prevenita si este vindecabila, malaria a devastat parti din Africa, unde boala reprezinta 20% din totalul deceselor copiilor, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Este prezenta si pe alte continente.

Un parazit purtat de tantarii care suge sangele cauzeaza boala, care se caracterizeaza mai intai prin febra, frisoane si simptome asemanatoare gripei inainte de a trece la complicatii mai grave. Pana in 1951, boala a fost eliminata din SUA cu ajutorul pesticidului DDT.

O campanie ulterioara a OMS pentru eradicarea malariei a avut succes doar in unele locuri, iar obiectivul a fost reducerea transmiterii bolilor, potrivit Centrelor SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

Gripa

O infectie respiratorie sezoniera, gripa, este responsabila de aproximativ de la 3 milioane pana la 5 milioane de cazuri de boli grave si de aproximativ de la 250.000 pana la 500.000 de decese pe an pe tot globul, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cu toate acestea, periodic, infectia virala devine mult mai devastatoare: o pandemie in 1918 a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni in intreaga lume.

Dintre toate exemplele prezentate in randurile anterioare, in clipa de fata in Romania cei mai multi oameni mor datorita noului coronavirus (Covid – 19), dar si datorita gripei de sezon, mai ales ca se apropie iarna, si la fel ca in fiecare an, numarul celor care se imbolnavesc de gripa creste din ce in ce mai mult.

Aceasta este probabil perioada din an in care, firmele de pompe funebre au cea mai mare activitate. Pentru ca oamenii mor pe capete in aceasta perioada (de toamna tarziu si pana primavara), firmele de pompe funebre vand cele mai multe sicrie, cele mai multe coroane si cele mai multe produse necesare pentru inmormantare.

0 Shares
You May Also Like