Avantajele si dezavantajele imprimantelor cu jet de cerneala

Avantajele si dezavantajele imprimantelor cu jet de cerneala

0 Shares
0
0
0

O imprimanta cu jet de cerneala recreeaza imaginile digitale impingand sau depunand cu precizie picaturi de cerneluri pe o hartie sau substraturi si alte suprafete de imprimat. Fiind unul dintre cele mai frecvente tipuri de imprimante de pe piata, disponibilitatea sa variaza de la unitati de consum ieftine la modele comerciale mai scumpe.

Patru companii importante produc si comercializeaza imprimante cu jet de cerneala pentru consumul de masa si comercial. Aceste companii sunt Epson, Hewlett-Packard (HP), Canon si Brother.

Avantaje si utilizari ale unei imprimante cu jet de cerneala

Unul dintre avantajele unei imprimante cu jet de cerneala este accesibilitatea. In comparatie cu alte tipuri de imprimante, cum ar fi imprimantele laser, este disponibila imprimanta cu jet de cerneala in modele mai mici si ieftine, orientate catre pietele individuale si interne.

Imprimantele standard cu jet de cerneala capabile sa tipareasca color si monocrom sunt disponibile la aproximativ 60,00 USD. Facand o simpla comparatie, gama de preturi a unei imprimante laser monocrome incepe de la aproximativ 200,00 USD cu modelele premium, in timp ce imprimantele laser color incepa sa coste de la aproximativ 300,00 USD in sus, in functie de marca si modelul imprimantei.

Accesibilitatea imprimantelor cu jet de cerneala se traduce prin costuri pe pagina mai mici decat imprimantele laser. Cu toate acestea, este de asemenea important sa retineti ca imprimantele laser la preturi reduse pot avea si costuri pe pagina mai mici. Diferenta de cost poate fi solutionata in continuare prin diferenta de pret dintre un cartus cerneala si un toner.

Unele modele comerciale si industriale de imprimante cu jet de cerneala sunt de asemenea capabile sa imprime la viteze comparabile cu imprimantele laser. In plus, aceste modele sunt utilizate intr-o varietate de aplicatii pentru a include imprimarea textilelor, precum si imprimarea tridimensionala.

Un alt avantaj al imprimantelor cu jet de cerneala se concentreaza pe dimensiunile si variantele de performanta. Modelele orientate catre utilizatorii casnici sunt de obicei mai compacte si mai usoare decat decat imprimantele laser. Desigur, modelele comerciale si industriale sunt relativ mai voluminoase.

Aceste imprimante sunt de asemenea lipsite de riscuri pentru sanatate si siguranta. Retineti ca s-au exprimat ingrijorari cu privire la imprimantele laser din cauza descarcarii statice din particulele de toner, a posibilelor acumulari de ozon si a problemelor de sanatate respiratorie datorate emisiilor de particule.

Dezavantaje si limitari ale unei imprimante cu jet de cerneala

Costurile generale de imprimare pot fi un dezavantaj. Imprimantele cu jet de cerneala s-ar putea vinde cu amanuntul la aproximativ 60,00 USD, dar nevoia achizitionarii si inlocuirii in mod constant a cartuselor de cerneala ar putea creste semnificativ costurile de imprimare pe o perioada de timp indelungata. Retineti ca producatorii isi obtin cea mai mare parte a veniturilor din vanzarea de cartuse.

Pentru o comparatie mai buna, luati in considerare faptul ca o imprimanta cu jet de cerneala la un pret de aproximativ 60 USD ar necesita de obicei, un cartus de cerneala pe care il puteti cumpara in cel mai fericit caz la aproximativ 20 USD. Un singur cartus poate imprima doar intre 200 si 250 de pagini. O imprimanta laser la pretul de 400 USD, cu un toner pe care il puteti gasi undeva pe la la 115 USD, poate imprima la aproximativ 8000 de pagini.

Nu uitati ca imprimantele cu jet de cerneala folosesc cerneala pe baza de lichid adapostita in cartuse, in timp ce imprimantele laser utilizeaza cerneala praf sau toner. Intre aceste doua mecanisme de imprimare, tonerele se imprima mai repede si au o reproducere mai buna a culorilor si a imaginilor.

Durata de viata este o alta problema a unei imprimante cu jet de cerneala. Pentru inceput, duza sa este predispusa la infundare. Cernelurile au o durata de viata scurta, pe masura ce durata de valabilitate a tonerelor este nedeterminata, deci avantajul aici este de partea tonerelor.

Nu este practic sa depozitati cartusele de cerneala. In plus, majoritatea cernelurilor sunt solubile in apa, facand astfel amprentele predispuse la murdarire si decolorare treptata.

O alta limitare este timpul de imprimare. Majoritatea imprimantelor cu jet de cerneala nu sunt proiectate pentru lucrari de imprimare cu volum mare. De asemenea, necesita hartie neporoasa sau suprafata imprimabila, deoarece cerneala este pe baza de lichid. Hartiile pentru aceste imprimante sunt de obicei mai groase sau mai grele decat imprimantele laser.

Rezumat si de luat: avantajele si dezavantajele imprimantelor cu jet de cerneala

Urmatorul este un rezumat al avantajelor si utilizarilor imprimantelor cu jet de cerneala:

  • Sunt ideale pentru uz individual sau casnic, datorita accesibilitatii lor in comparatie cu imprimantele laser. In plus, in comparatie cu imprimantele cu matrice de puncte, acestea produc printuri mai bune, cu o reproducere mai buna a imaginilor si a unei reproduceri color.
  • Amintiti-va ca majoritatea imprimantelor cu cartus cerneala sunt compacte si usoare. Amprenta lor mai mica pe desktop le face ideale pentru utilizare in spatii restranse, dar sunt ideale si pentru profesionisti care mereu se afla in miscare, cum ar fi vanzatorii, calatorip sau lucratorpi mobili.
  • Modelele de ultima generatie pot produce imprimari care pot rivaliza cu imprimantele laser, iar fotografiile lucioase sau mate produse profesional.

Mai jos este rezumatul dezavantajelor si limitarilor acestor imprimante:

  • Nu sunt ideale pentru utilizarea in birou sau in situatii care necesita realizarea a sute de imprimari pe zi sau mii pe saptamana. In general, acestea sunt mai lente decat imprimantele laser
  • Imprimantele laser si tonerele acestora par mai scumpe. Cu toate acestea, in situatiile care implica imprimarea cu volum mare, o imprimanta tipica cu jet de cerneala ieftina are un cost pe pagina mai mare datorita pretului cartuselor de cerneala si capacitatii lor limitate de imprimare.
  • Durabilitatea si fiabilitatea acestor imprimante sunt de asemenea indoielnice din cauza problemelor legate de infundarea duzei, a duratei scurte de viata a cartuselor de cerneala, a pronuntarii imprimarilor la pete si a problemelor periodice cu imprimanta in sine, cum ar fi blocajele de hartie si erorile tehnice.
0 Shares
You May Also Like