Sfaturi utile pentru parinti pe tema jocurilor video

Sfaturi utile pentru parinti pe tema jocurilor video

0 Shares
0
0
0

Multi copii si adolescenti se bucura sa joace jocuri video. Acest lucru este de inteles, deoarece jocurile video ofera provocari stimulative. Experientele distractive si pozitive, cum ar fi conectarea cu alti jucatori sau crearea unor lumi imaginare, sunt esentiale. Cu toate acestea, jocurile digitale aduc adesea cu ele conflicte in viata educationala de zi cu zi. Aici veti gasi sfaturi utile.

La ce ar trebui sa fiu atent?

In Elvetia, majoritatea copiilor si tinerilor joaca jocuri digitale intr-un fel sau altul. Daca parintii sunt foarte critici fata de jocurile video sau chiar impotriva lor, potentialul de conflict este ridicat. Comentariile facute pe un ton moralizator, cum ar fi “te joci prea mult” sau “acele jocuri video sunt prea violente”, nu fac altceva decat sa sporeasca dorinta de joaca din partea copiilor. Pentru o discutie mai constructiva, este mai bine sa intrebati “Ce iti place la acest joc?” sau “Ce castigi?”. In functie de raspuns, puteti continua apoi discutia.

Aceasta este o modalitate excelenta de a intelege motivatiile care ii determina pe copii si pe tineri sa se orienteze spre anumite titluri mai degraba decat spre altele. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa respingeti anumite teme sau continuturi. Dimpotriva: pentru un adolescent, este important sa evaluam impreuna posibilele continuturi sau riscuri ale anumitor jocuri.

Pentru ca nu toate jocurile sunt potrivite pentru copii. In cele din urma, si parintii pot fi interesati; cel mai bine ar fi sa il incercati personal si sa va jucati impreuna. Indrazniti sa va cufundati in aceasta lume virtuala! Pentru detalii Visit Website.

Nu va temeti de jocurile video

Este foarte probabil ca copiii si tinerii sa stie mai multe despre acest subiect si sa fie mai avizi de jocuri. Nu trebuie sa va faceti griji: aratati-va interesul si lasati-l pe copil sa va arate lumea jocurilor video. Copiii si tinerii se pricep foarte bine la jocurile video, dar au nevoie de sprijinul adultilor pentru o abordare constienta si critica a acestei lumi.

Luati in serios rolul de model

Daca tu, ca parinte, esti mereu cu smartphone-ul in mana jucand jocuri, va fi dificil pentru un adolescent sa te asculte atunci cand il vei mustra pentru ca petrece prea mult timp cu jocurile video. Copiii si adolescentii care petrec prea mult timp jucandu-se jocuri reactioneaza doar cu cei care au un comportament credibil si, prin urmare, nu folosesc excesiv dispozitivele electronice.

Aratati-i interes

Incercati sa lasati deoparte prejudecatile despre jocurile video. Jucati jocuri impreuna cu copiii si discutati cu ei despre ele. Acestia vor fi multumiti de interesul fata de ei si vor fi bucurosi sa va explice lucruri pe care un adult ar putea sa nu le inteleaga. Ca sa nu mai vorbim de entuziasmul pe care il provoaca o victorie impotriva propriului parinte!

Jocurile video nu sunt o dadaca

Nu lasati copiii mici sa se joace singuri. Sprijiniti-va copiii in consumul constient de jocuri video.

Discutati, dar nu interziceti

Definiti impreuna cu copilul timpul, continutul si durata jocului. In acest fel, el/ea va accepta regulile si le va respecta. Tinerea tinerilor departe de jocurile video sau de continutul sensibil prin impunere sau interdictie are adesea efectul opus, deoarece face ca jocurile video sa devina si mai fascinante. De asemenea, trebuie sa se tina cont de faptul ca o astfel de interdictie trebuie aplicata, ceea ce este imposibil atunci cand copilul se afla in afara casei, de exemplu, cu prietenii.

Istoria jocurilo video

Istoria jocurilor video poate fi urmarita inapoi pana in anii ’50, cand primele computere au fost dezvoltate si utilizate in cercetare si in mediul academic. In timp, oamenii au inceput sa exploreze potentialul de divertisment al acestor masini.

Unul dintre primele jocuri video, “Tennis for Two”, a fost creat in 1958 de catre fizicianul american William Higinbotham, pentru a demonstra capacitatile noului computer al Laboratorului National de Fizica din Brookhaven. Jocul a implicat doua linii verticale care reprezentau rachetele de tenis si o mica linie orizontala care reprezenta minge. Jocul a fost afisat pe un osciloscop si a fost jucat folosind doua butoane.

In anii ’60, jocurile video au inceput sa devina mai sofisticate, iar primele jocuri comerciale au aparut in salile de arcade si pe console dedicate, cum ar fi Magnavox Odyssey si Atari Pong. In 1972, Pong a fost lansat de Atari si a devenit un succes rasunator in salile de jocuri din intreaga lume.

In anii ’70, jocurile video au inceput sa se dezvolte rapid si au devenit tot mai populare. In 1978, “Space Invaders” a fost lansat in Japonia si a devenit un succes urias, ajutand la popularizarea jocurilor video in intreaga lume.

In anii ’80, jocurile video au continuat sa evolueze, cu jocuri clasice cum ar fi “Pac-Man”, “Donkey Kong” si “Super Mario Bros.”. De asemenea, au fost dezvoltate primele jocuri pentru computere personale, cum ar fi “Zork” si “The Oregon Trail”.

In anii ’90, jocurile video au devenit tot mai avansate, cu jocuri 3D si grafica de inalta calitate. In plus, dezvoltatorii de jocuri au inceput sa se concentreze pe poveste si pe personaje, creand jocuri precum “Final Fantasy” si “Tomb Raider”.

In ultimele doua decenii, jocurile video au continuat sa evolueze si sa devina tot mai sofisticate, cu grafica de inalta calitate, jocuri multiplayer online si realitate virtuala. Jocurile video sunt acum unul dintre cele mai populare forme de divertisment din lume, cu o industrie in crestere si o comunitate globala de jucatori.

0 Shares
You May Also Like