2021 a fost anul NFT. Dar ce este mai exact un NFT?

2021 a fost anul NFT. Dar ce este mai exact un NFT?

0 Shares
0
0
0

Un NFT afisat pe un panou publicitar in Time Square, New York, 2021.

A trecut un an de cand NFT-urile au intrat in cultura mainstream. La inceputul acestei saptamani, v-am adus la cunostinta un articol despre cele mai importante momente ale NFT din 2021. Pentru cei care nu si-au dat seama prea bine in ultimele 12 luni, am pregatit un curs de reimprospatare a elementelor de baza.

Ce este un NFT?

Un NFT, care inseamna jeton nefungibil, este o unitate unica de date care utilizeaza tehnologie care permite continutului digital – de la videoclipuri la melodii la imagini – sa fie inregistrat si autentificat pe blockchain-urile de criptomonede, in primul rand Ethereum. Odata ce continutul este conectat la blockchain, fiecare tranzactie, de la transferuri la vanzari, este inregistrata in lant, creand un registru usor accesibil al provenientei si al istoricului preturilor. Principalul impact al NFT-urilor este facilitarea detinerii si vanzarii de continut digital. Anterior, de exemplu, artistii digitali puteau sa obtina un numar mare de urmaritori pe retelele sociale, sa atraga activitati comerciale independente si, posibil, sa vanda printuri si alte produse cu modelele lor, dar aveau probleme sa monetizeze direct arta digitala, deoarece consumatorii intrebau: De ce ar trebui sa cumpar un lucru digital caruia ii pot face captura de ecran gratuit?

In timp ce tehnologia din spatele NFT-urilor a facilitat comertul si vanzarea de imagini online, comunitatea NFT trebuie sa fie creditata cu crearea unei piete pentru aceste active digitale, deoarece din punct de vedere tehnic, asa cum subliniaza multi detractori, imaginile digitale care au fost transformate in NFT-uri pot fi inca salvate sau li se pot face capturi de ecran fara costuri.

Cum functioneaza?

De obicei, creatorii (sau, daca preferati, artistii) isi vor realiza munca pe o piata NFT, care include platforme precum OpenSea, SuperRare, Nifty Gateway, Foundation si multe altele. Minting-ul este actul de a crea un NFT, ceea ce inseamna crearea unui contract inteligent care va fi stocat pe blockchain. Contractul inteligent contine o multime de informatii importante: listeaza creatorul lucrarii si asigura faptul ca acel creator sau alte parti primesc redevente de fiecare data cand NFT-ul este vandut.

Capacitatea artistilor de a colecta automat veniturile din valoarea de revanzare face parte din extragerea NFT-urilor pentru artisti (toate platformele isi castiga banii primind un mic procent din redevente prin contractul inteligent). Dar procesul nu este perfect: erorile tehnologice pot face ca partile sa nu primeasca intotdeauna drepturi de autor. Iar un contract inteligent nu are greutatea legala a dreptului de autor – va fi nevoie de un proces relevant pentru a vedea cum legea percepe contractele inteligente.

Contractele inteligente sunt stocate pe blockchain, dar opera de arta in sine nu este stocata cel mai adesea in lant, deoarece stocarea unei cantitati atat de mari de date este prea laborioasa si costisitoare; in consecinta, majoritatea contractelor inteligente contin o legatura catre munca pe care o reprezinta. Aceasta inseamna ca multe NFT-uri cuprind doua parti, contractul inteligent si activul in sine. Acest lucru poate provoca o oarecare confuzie cu privire la locul in care se afla de fapt valoarea. Cu toate acestea, exista lucrari care nu sunt doar stocate in lant, ci sunt si create folosind tehnologia blockchain (mai multe despre asta mai jos).

Desi artistii sunt incurajati in mod constant de colegii lor sa faca bani frumosi facand NFT-uri din munca lor, exista obstacole. Poate cel mai prohibitiv este ca baterea unui NFT nu este gratuita, iar costul sau creste cu cat reteaua Ethereum devine mai aglomerata si cu atat este nevoie de mai mult efort de calcul pentru a realiza treaba. Costul financiar al efortului de calcul necesar este „taxa de gaz”, care fluctueaza constant. In prezent, baterea unui NFT pe Ethereum costa aproximativ 70 USD. Creatorul NFT nu face intotdeauna baterea; anumite platforme vor descarca acel proces si costurile ulterioare pentru consumator.

Care sunt unele dintre problemele cu NFT-urile?

In timp ce NFT-urile au avut un impact pozitiv asupra multor artisti, inca nu exista suficiente date disponibile pentru a vedea daca NFT-urile beneficiaza de multi sau doar cativa selectati. Detractorii numesc NFT-urile o schema Ponzi. Singurul studiu cuprinzator despre NFT-uri publicat pana acum a colectat preturi din 2017 pana in aprilie 2021 si a raportat ca pretul mediu de vanzare a 75% dintre NFT a fost de 15 USD, doar 1% dintre NFT atingand preturi mai mari de 1.500 USD. Totusi, nu ar trebui sa ne incredem pe deplin in aceste date. Studiul este puternic denaturat, intrucat majoritatea punctelor sale de date provin dintr-o perioada inainte ca NFT-urile sa fie adoptate la scara actuala.

Prevenirea furtului este o provocare continua: artistii care s-au oprit din a crea NFT-uri si-au vazut adesea lucrarile batute de parti necunoscute si doar cateva piete NFT verifica creatorul unei piese inainte de a-i permite sa se vanda. Artistilor care s-au plans de aceasta problema online li s-a spus sa creeze NFT-uri ale lucrarii lor doar pentru a opri furtul, o solutie imperfecta care ii face pe artisti sa simta ca si cum ar fi fortati sa creeze NFT-uri. In plus, multi artisti au refuzat sa creeze NFT din motive morale.

Unul dintre motivele pentru care unii artisti ai incetat sa faca NFT-uri este ca nu doresc sa profite de pe urma infrastructurii poluante a Ethereum. Practic, criptomonede precum Ethereum consuma cantitati imense de energie pentru a functiona. In prezent, o singura tranzactie pe Ethereum implica la fel de multa energie electrica precum o casa intr-o saptamana de lucru, potrivit Forbes. Desi exista criptomonede alternative cu o amprenta mult mai mica asupra mediului, cum ar fi Tezos, acestea nu au fost inca adoptate pe scara larga (si platforma NFT construita pe Tezos a fost dizolvata recent). Unele platforme NFT cumpara compensari de carbon pentru a le atenua impactul, dar eficacitatea reala a compensarilor de carbon este discutabila. Majoritatea comunitatii NFT a privit dincolo de impactul asupra mediului deoarece urmeaza Ethereum 2.0, care va utiliza o infrastructura mult mai putin poluanta. Se spune ca va sosi la inceputul lui 2022, desi dezvoltarea sa este „iminenta” de ani de zile.

Constituie NFT-urile o miscare artistica? Un mediu? Un gen?

Da si nu. Arta digitala, arta new media, software-ul si arta blockchain, toate acestea reprezinta genuri care profita de diferite medii digitale specifice. Lucrarile create prin orice mediu digital, sau chiar medii traditionale, pot deveni un NFT. Cu toate acestea, exista cazuri in care un artist va folosi blockchain si contracte inteligente pentru a crea opera de arta in sine si doar in aceste cazuri NFT-urile reprezinta un mediu. In mod remarcabil, doar in aceste circumstante se remediaza ruptura dintre contractul inteligent si opera de arta, deoarece acestea sunt una si aceeasi.

Indiferent de intrebarile legate de tehnologie versus mediu, este, de asemenea, clar ca piata NFT a imbunatatit anumite tipuri de estetica si procese. Valorile artistice din comunitatea NFT s-au schimbat, s-au extins, s-au contractat si au evoluat din nou in ultimul an, pe masura ce colectionarii, in principal din afara lumii artei, isi dezvolta gusturile in tandem cu piata in schimbare. Colectionarii nu construiesc doar colectii private pentru propria lor placere. Majoritatea colectionarilor sunt mai analogi cu comerciantii de actiuni, pariand pe anumite colectii pentru a creste in valoare, facandu-le astfel perfecte pentru flipping sau ca depozite stabile de valoare a criptomonedei lor.

Desi am discutat despre NFT-uri prin prisma artei, majoritatea continutului creat este clasificat ca jocuri si obiecte de colectie, desi exista mari ramuri de NFT in care granita dintre obiectele de colectie si opere de arta este neclara – ca in lumea artei traditionale contemporane. Exista o marja de profit mai mare care poate fi gasita in lucrarile vandute ca arta, mai degraba decat ca obiecte de colectie, si atata timp cat casele de licitatii, colectionarii si alte institutii stiu acest lucru, poate fi dificil de clarificat granita dintre aceste doua categorii. Dar anul 2021 a lasat putin spatiu pentru dezbateri mai ample, deoarece piata derutanta si inedita a evoluat cu viteza fulgerului; in 2022, lumea artei si publicul ar putea ajunge la propriile concluzii.

0 Shares
You May Also Like