Cum să alegi friteuza profesională potrivită pentru afacerea ta?

0 Shares
0
0
0

În orice bucătărie profesionistă vei întâlni o mulţime de dispozitive, instrumente utile pentru a simplifica procesul de gătire şi a avea mereu control asupra prelucrării, preparării şi servirii felurilor de mâncare. 

Un dispozitiv modern care a reuşit să simplifice şi mai mult procesul de coacere este friteuza profesională. La friteuza dublă se poate coace, prăji aproape orice, preparate crocante sau chiar unele suculente. Multe modele folosesc foarte puţin ulei, altele deloc, şi folosesc în loc aer cald.

Cât de eficientă este o friteuză profesională?

Dacă utilizezi o friteuză profesională în bucătăria din HoReCa cu siguranţă vei găti mai repede, mai bine, ai control total asupra gătitului, plus că ai şi preparate mai sănătoase şi mai gustoase. De când există ea pe piaţă, de prin 1789, când a fost şi inventată, friteuza dublă a trecut prin multe schimbări, modificări de funcţii şi de design. La început se prăjeau pui întregi în friteuze, însă cu timpul mărimea lor a fost micşorată, sau poate mărită, dacă ne referim la friteuzele moderne profesionale.

Există trei tipuri de friteuză, cea cu ulei, clasică, în care se pune ulei la încins, iar când ajunge la temperaturi mari se aruncă rapid toate ingredientele ce trebuie prăjite, friteuza cu zonă rece, care foloseşte tot ulei fierbinte ca să gătească mâncarea, doar că elementul de încălzire nu e sub, ci în recipientul de ulei, temperaturile la care ajunge uleiul sunt 50 grade Celsius şi 90 grade Celsius. Nu în ultimul rând avem friteuzele cu aer cald, foarte populare şi pentru cei care preferă să îşi facă mâncare sănătoasă şi acasă.

Se poate pune puţin ulei sau deloc, se fac tot felul de preparate la acest tip de friteuze, ai în continuare mâncare crocantă, doar că aerul cald se ocupă de gătirea corectă. Termostatul de la toate modelele controlează cu precizie temperatura de gătire, deci nu vei arde mâncarea deloc. Se adaugă şi friteuzele cu coş rotativ, înclinat deja la un anumit unghi, friteuze cu paleta rotativă, care amestecă mereu ingredientele din coş, sunt trecute prin cantităţi mai mici de ulei.

Alege calitatea și performanța cu friteuzele profesionale - Bucură-te de reușite culinare de excepție

Criterii importante în alegerea friteuzelor profesionale

Cum să alegi friteuza profesională potrivită pentru afacerea ta? Te gândeşti întâi la spaţiul pe care îl ai la dispoziţie în bucătăria afacerii. Dacă nu ai prea mult spaţiu trebuie să cumperi variante compacte, dacă însă ai spaţiu destul de mare poţi să alegi şi variantele moderne mai mari, speciale pentru HoReCa. Ideea este să ai şi o friteuză dublă cu un design cât mai compact, dar care să îţi permită să găteşti şi cantităţi mari de mâncare cât mai rapid.

Atenţie la tehnologia de prăjire, alege mereu friteuze cu ulei sau cele cu aer cald dacă vrei să poţi prepara cele mai gustoase feluri de mâncare fără prea mare efort şi să nu oferi clienţilor nici mâncare mult prea grasă.

Cantitatea de ulei folosită va fi un criteriu important dacă vrei să ai în bucătărie un tip de friteuza gaz cu ulei. Sunt recomandate cele care nu au nevoie de aşa de mult ulei, pentru ca uleiul e scump la ora actuală şi vrei să fii şi eficient din punct de vedere costuri, nu? Preferă varianta cu abur dacă ai deja experienţă în utilizarea ei şi încearcă să cumperi una cu volum cât mai mare ca să nu te chinui mereu când ai foarte multe comenzi.

Alegi o friteuză profesionistă şi în funcţie de puterea de încălzire, peste 2000W ar fi de preferat ca să nu stai foarte mult timp până ajungi la temperaturile dorite. Consumul de curent poate varia în funcţie de putere şi de cât de repede se încălzeşte uleiul, de materialele din care e friteuza, de grosimea materialelor.

Termostatul pentru controlul temperaturii trebuie să fie cât mai precis şi cât mai fin, să te lase să ajustezi temperatura cu precizie foarte mare, ca să reglezi chiar şi la trepte mai mari, între 110 grade şi 190 grade. Nu uita de temporizatorul pentru controlul perioadei coacerii, ca să nu arzi nici mâncarea, nici uleiul.

Siguranţa, filtrarea şi alte caracteristici importante

Foarte important pentru orice fel de friteuza profesională este sistemul de siguranţă, pentru că se lucrează cu abur la temperaturi mari sau cu ulei încins ar fi bine să existe sisteme anti-alunecare, închidere mecanizată a capacului, garnituri, indicatori luminoşi cât timp funcţionează aparatul, sisteme de avertizare sonoră când se termină ciclul de prăjire.

Filtrul de ulei şi robinetul de scurgere pentru ulei sunt două caracteristici de luat în seamă când cumperi friteuza profesională. Trebuie să ai neapărat filtru foarte fin pentru impurităţile care mai apar la prăjire, dar şi robinet pentru scurgere ca să scapi rapid de impurităţile din ulei. Centrifugarea ar fi o funcţie utilă la friteuză ca să elimini surplusul de ulei.

Cumpără friteuze pentru afacerea ta care au geam transparent sau carcasa transparentă, ca să vezi mai uşor ce se întâmplă cu mâncarea, lăcaş de stocare a cablului de alimentare pentru perioada când nu se foloseşte deloc friteuza gaz, cuva anti-aderentă, ca să nu se lipească ingredientele de pereţii friteuzei, carcasa termoizolantă, ca să ai temperatura de prăjire mai mică.

Ideal ar fi să îţi dotezi bucătăria cu friteuze care au coşuri multiple sau băi de ulei separate, ca să găteşti două feluri de mâncare în acelaşi timp şi mult mai rapid, să fii eficient în bucătărie şi să serveşti la timp orice fel de preparate ce necesită prăjire.

Simplitatea curăţării friteuzelor şi întreţinerea lor facilă, accesoriile extra oferite de producători, lingura de măsurare cantitate ulei, paleta plastic pentru desprinderea alimentelor ce se mai prind de cuvă, posibilitatea încorporării friteuzelor în mobilă de bucătărie profesionistă, simplitatea operării, iată alte criterii pe care e bine să le bifezi când cumperi friteuzele profesionale.

Nu uita de design şi de garanţie. Vei avea nevoie de design modern şi atractiv ca să ai o bucătărie profesională care arată bine, dar şi de garanţie extinsă, peste doi ani, garanţie care reprezintă asumarea de către producător a calităţii oferite şi a reparaţiilor ce pot să intervină în perioada de garanţie deja stabilită înainte de cumpărare.

0 Shares
You May Also Like