Ce este o casa conectata si inteligenta

Ce este o casa conectata si inteligenta?

0 Shares
0
0
0

Acest vis din copilarie de a folosi robotii care ar functiona pentru tine si instrumente asemanatoare SF a devenit acum realitate.

A-ti putea monitoriza copiii de la distanta, a-ti delega treburile casnice si cumparaturile unui robot sau unei aplicatii care se ocupa de toate sunt solutii de automatizare a locuintei care nu sunt inca cunoscute de toata lumea, dar care isi propun sa iti usureze viata.

Intr-o casa inteligenta, echipamentele casnice pot fi controlate de la distanta. Rezultatul este economii de timp si confort, dar si o rationalizare a consumului de energie.

Ce este o casa conectata sau inteligenta?

O casa conectata sau „inteligenta” este o casa care poate fi gestionata de la distanta de catre ocupantii sai. Pentru aceasta, se bazeaza pe automatizarea locuintei (din latinescul domus, „casa”), adica pe toate tehnologiile care fac posibila centralizarea si automatizarea actiunilor legate de locuinta: incalzire, iluminat, sistem de securitate, comunicare…

Daca pilotarea dispozitivelor se facea anterior folosind cabluri conectate la un sistem central, ascensiunea internetului mobil si a obiectelor conectate a schimbat situatia. Acum, ocupantul unei smart home Salus Controls isi poate controla intreaga casa prin intermediul smartphone- ului sau.

Ce poate face o casa inteligenta?

Proprietarul sau chiriasul unei case conectate poate controla fiecare dispozitiv separat, poate pune sistemele sa comunice intre ele sau poate crea „scenarii” combinand mai multe actiuni. El va putea sa efectueze in cateva secunde si de la distanta actiuni precum:

  • inchide toate obloanele casei;
  • programeaza udarea automata a plantelor;
  • primeste o alerta si declanseaza o comanda atunci cand proviziile se epuizeaza in frigider;
  • porneste caldura, opreste alarma si deschide poarta chiar inainte de a se intoarce acasa;
  • creste temperatura in baie, porneste cafetiera si porneste radioul cand se trezeste;

Scenariile pot fi personalizate in functie de profilul fiecarui ocupant: de exemplu, copiii vor avea acces la mai putine comenzi decat parintii lor. Iar casa evolueaza, deoarece noi obiecte conectate pot fi adaugate oricand!

Stiai?

Cu gerontehnologia, casa inteligenta se afla in centrul provocarilor pentru mentinerea seniorilor acasa.

Care sunt beneficiile unei case inteligente?

Prin automatizarea sarcinilor obositoare sau repetitive, casa conectata economiseste timp si energie pentru oaspetii sai. Dar are si mai presus de toate si alte avantaje.

Economii de energie: intr-o casa inteligenta, este posibil sa adaptezi foarte fin consumul de energie la nevoile tale reale si la stilul tau de viata. Pornirea sau oprirea incalzirii in functie de orele de ocupare sau de vreme, telecomanda in caz de uitare, monitorizarea consumului camera cu camera… atatea optiuni pentru reducerea deseurilor.

Securitate: alarma, camera, detector de fum sau monoxid de carbon… Toate aceste dispozitive pot face parte din casa conectata pentru a-si proteja locuitorii si a preveni intruziunile. O alerta apare direct pe mobil in cazul unei probleme.

Confort: pe langa confortul termic (setarea temperaturii ideale in fiecare camera), poti crea medii sonore sau luminoase (in functie de lumina exterioara, de exemplu), sa controlezi calitatea aerului, sa fii alertat in cazul unei avarii a unei gospodarii din cauza unui aparat electrocasnic, gestionarea gradinii de legume… Posibilitatile sunt mai mari in fiecare zi odata cu aparitia noilor echipamente conectate.

0 Shares
You May Also Like